Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 11.07.2011 09:25

Melduję się po powrocie z Boskiej Grecji :D
Igoumenitsa (okolice) - Lefkada - Kefalonia - Volos (okolice)

pozdr

P.S.
Zdarzyło się tak :wink: :
Lefkada, kemping na końcu świata... Wieczorem zagadnął nas rodak, co i jak na kempie...(my na nim byliśmy już 2 dni...) chwilę pogadaliśmy... my pod namiotami on w bungalowie... :) . Nasteępnego dnia widzę rodaka - srebrna Mazda 5..., zaraz, zaraz... czytałem na forum, że pawelh wybiera się do Grecji... Ja człek nieśmiały jestem... :wink: Ale następnego dnia zebrałem się w sobie :lol: ...poszedłem pogadać no i oczywiście trafiłem 8O to pawelh z rodzinką... :!:
Widze, że pawelh nic tu nie wspomina o naszym spotkaniu... :cry: :wink: Może to dla niego mało istotne, a może mnie nie kojarzy :?: Mi w każdym razie miło było poznać :D . Zwłaszcza, że pierwszy raz takie spotkanie się trafiło :D 8O
Paweł - pozdrawiam z Opola :!:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 11.07.2011 09:36

janusz.w. napisał(a): Volos (okolice)

Witamy po powrocie :D
Kilka pytań jeśli można :wink:

I jak tam było na Pilionie? Gdzie dokładnie byliście?
Zwiedzałeś coś ciekawego w tym rejonie?
W porównaniu do wysp Jońskich jak wypadł półwysep?
Ludzi dużo?

Pzdr
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 11.07.2011 10:00

kulka53 napisał(a):
janusz.w. napisał(a): Volos (okolice)

Witamy po powrocie :D
Kilka pytań jeśli można :wink:

I jak tam było na Pilionie? Gdzie dokładnie byliście?
Zwiedzałeś coś ciekawego w tym rejonie?
W porównaniu do wysp Jońskich jak wypadł półwysep?
Ludzi dużo?

Pzdr

Kurteczka..., wiele nie pomogę...
połwysep potraktowaliśmy jako ostatni punkt-nocleg przed jazdą do PL. Przez Volos przejechaliśmy ok g.1 w nocy... ruch wielki..., dotarliśmy do kempu koło Kala Nera.
Następnego dnia zrobiliśmy tylko jedną wyczeczkę do Miliny i odwrót do kraju :cry: Widokowo na tym odcinku którym jechaliśmy w ciągu dnia bardzo ładnie!
Jeżeli chodzi o ilość ludzi to przyznam, że po pustych wyspach Jońskich tu przeżyliśmy szok :!: Ogólnie bardzo dużo ludzi porą wieczorową w okolicach deptaków i knajp...

pozdr
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 11.07.2011 10:13

janusz.w. napisał(a):Zwłaszcza, że pierwszy raz takie spotkanie się trafiło :D

i ja w domu :/
z piątku na sobotę nocowałem na Olympos Beach i wypatrywałem Skody z myślą że może przy powrocie zahaczysz.
W drodze do Grecji tak dobrze się jechało, że pominąłem Riwierę, że od razy pod Meteory pojechaliśmy.

wkrótce pewnie wrzucę fotki z mejgo wyjazu m.in Meteory, Delfy, Ateny(również protestujące), Epidauros no i Zakynthos na Camping Zante :-P
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 11.07.2011 11:33

chriso napisał(a):
janusz.w. napisał(a):Zwłaszcza, że pierwszy raz takie spotkanie się trafiło :D

i ja w domu :/
z piątku na sobotę nocowałem na Olympos Beach i wypatrywałem Skody z myślą że może przy powrocie zahaczysz.
W drodze do Grecji tak dobrze się jechało, że pominąłem Riwierę, że od razy pod Meteory pojechaliśmy.

wkrótce pewnie wrzucę fotki z mejgo wyjazu m.in Meteory, Delfy, Ateny(również protestujące), Epidauros no i Zakynthos na Camping Zante :-P

No popatrz..., a my pierwszy raz od niepamiętnych czasów :wink: nie nocowaliśmy w tym roku na Olympos...
Czekamna relację i na na fotki :!: Zwłaszcza z Zante :D :!:

pozdr
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 11.07.2011 11:42

janusz.w. napisał(a):Melduję się po powrocie z Boskiej Grecji :D
Igoumenitsa (okolice) - Lefkada - Kefalonia - Volos (okolice)

pozdr

P.S.
Zdarzyło się tak :wink: :
Lefkada, kemping na końcu świata... Wieczorem zagadnął nas rodak, co i jak na kempie...(my na nim byliśmy już 2 dni...) chwilę pogadaliśmy... my pod namiotami on w bungalowie... :) . Nasteępnego dnia widzę rodaka - srebrna Mazda 5..., zaraz, zaraz... czytałem na forum, że pawelh wybiera się do Grecji... Ja człek nieśmiały jestem... :wink: Ale następnego dnia zebrałem się w sobie :lol: ...poszedłem pogadać no i oczywiście trafiłem 8O to pawelh z rodzinką... :!:
Widze, że pawelh nic tu nie wspomina o naszym spotkaniu... :cry: :wink: Może to dla niego mało istotne, a może mnie nie kojarzy :?: Mi w każdym razie miło było poznać :D . Zwłaszcza, że pierwszy raz takie spotkanie się trafiło :D 8O
Paweł - pozdrawiam z Opola :!:

Witam

Janusz mam pytanie do Ciebie
Kamping na którym byłeś był w miejscowości Lefkada czy na półwyspie Lefkada.
Jeżeli na półwyspie to w jakiej miejscowości? Jakie ceny za namiot?
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 11.07.2011 12:11

pelkin1971 napisał(a):
Witam

Maleńka miejscowość na Lefkadzie, Kastri. Dobrze oznakowany zjazd na kemp z drogi do Vasiliki w miejscowości Marandochori. Świetnie położony, z własną plażą... dokładnych cen nie mamiętam, a 'kwity' w domu zostały, ale na pewno nie był jakoś szczególnie drogi :)

pozdr
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 11.07.2011 13:13

janusz.w. napisał(a):
pelkin1971 napisał(a):
Witam

Maleńka miejscowość na Lefkadzie, Kastri. Dobrze oznakowany zjazd na kemp z drogi do Vasiliki w miejscowości Marandochori. Świetnie położony, z własną plażą... dokładnych cen nie mamiętam, a 'kwity' w domu zostały, ale na pewno nie był jakoś szczególnie drogi :)

pozdr

Dzięki Janusz za informacje
Jeszcze jedno pytanie.
Jadąc przez Lefkade dużo widać Campingów lub drogowskazów?
Jest w czym wybierać?
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 11.07.2011 13:36

pelkin1971 napisał(a):

Dzięki Janusz za informacje
Jeszcze jedno pytanie.
Jadąc przez Lefkade dużo widać Campingów lub drogowskazów?
Jest w czym wybierać?

Jadąc z miasta Lefkada w kierunku Vasiliki jest kilka kempów... w 2009 obejrzeliśmy trzy i żaden nie spełnił naszych wymagań... :? Pierwszy ładnie położony to 'Poros Beach', kierunek z drogi głównej na Mikros Gialos, znaki przy drodze są, następny to ten o którym mowa wyżej, Kastri. Kemp w Vasiliki też nam się nie spodobał...

pozdr
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 11.07.2011 13:48

Dzięki Janusz.
Na Lefkade wybieramy się pod koniec września na 2-3 dni, może o tym czasie kwatery 2 osobowe będą za 20 euro i nie będzie się opłacać rozbijać się na polu namiotowym.
joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 11.07.2011 13:54

Na Lefkadzie we wrześniu faktycznie można by znaleźć niedrogie kwatery, ale problem jest taki, że grecy o takiej porze roku zamykają swoje domy i jadą gdzie indziej. Lepiej trafić tam nie później jak w połowie września.
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 11.07.2011 14:18

joajer napisał(a):Na Lefkadzie we wrześniu faktycznie można by znaleźć niedrogie kwatery, ale problem jest taki, że grecy o takiej porze roku zamykają swoje domy i jadą gdzie indziej. Lepiej trafić tam nie później jak w połowie września.

W połowie września dopiero wyjeżdżamy z Poznania.
Myślę, że na Lefkade dojedziemy ok 26-28 września. Jak nie będzie taniej kwatery to zostanie rozbić namiot :D
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 11.07.2011 16:43

janusz.w. napisał(a):
pelkin1971 napisał(a):
Witam

pozdr

Janusz czy możesz zerknąć czy to jest ten kemp o którym pisałeś

joajer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) joajer » 11.07.2011 17:47

My we wrześniu 2009 w Lygia (przed Nydri) wytargowaliśmy 2 apartamenty dla 5 osób za 50 euro a pojedyńczo chcieli 30 euro.
Ale tak jak mówię, Grecy zamykają swoje domy więc wybór może być mniejszy.
Za to w m. Lefkada są tanie sklepy; Lidl i Carrefour, więc można robić tanie zakupy.
Ta Lygia to taka sobie miejscowość ale mieliśmy apartament przy samej plaży, full-wypas, jak się jedzie przez Lygię w stronę Nydri to przed takim małym wzniesieniem, na lewo, super zatoczka.
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 11.07.2011 18:47

pelkin1971 napisał(a):
Janusz czy możesz zerknąć czy to jest ten kemp o którym pisałeś

Oj zdecydowanie nie ten :!:
Ten o którym pisałem znacznie atrakcyjniejszy :!: :D

pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα