Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
paweł_ko
Odkrywca
Wspomnienia i opisy kilku kempów w Grecji

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 01.07.2011 08:40

Witam wszystkich;
Chciałem się podzielić swoimi doświadczeniami na temat Grecji; może ktoś z nich skorzysta. Widziałem częste pytania na temat półwyspu Chalikidiki. Byłem na kempie na Shitonii, nazywał się Melissi w Sikii. http://pl.camping.info/grecja/macedonia ... issi-20616 Kemp jest niestety zatłoczony, ale po 15 sierpnia jest już trochę luźniej. Odradzam przyjazd np. w sobotę popołudniu. Można nie znaleźć miejsca. Plaża kapitalna i zdecydowanie polecam dla rodzin z dziećmi. Na miejscu sklepik dość dobrze zaopatrzony. Riviera Olimpijska - miejscem które chciałbym tam opisać to kemp w miejscowości Variko. Nazywa się Stolos. http://pl.camping.info/grecja/macedonia ... 04?onMap=1 Chyba jedyne miejsce na Rivierze Olimpijskiej które ma długie łagodne dno morza. Plaża bardzo ładna, piaszczysta. Ale uwaga: zarówno Melissi jak i Stolos są kempami które są oblegane przez tubylców i dość gwarne, ale tanie. Droższym miejscem, ale bardzo spokojnym jest kemp na półwyspie Pilion. Kemp nazywa się Kastri Beach http://www.eurocampings.pl/pl/europie/g ... ch-111394/ Kemp jest ulokowany w gaju oliwkowym nad małą zatoczką otoczoną klifami. Urokliwe miejsce z piaszczysto kamienistą plażą. Kapitalne miejsce dla lubiących nurkowanie. Na miejscu cicha kawiarnia oraz sklepik, ale słabo zaopatrzony. Odrębny temat to Peloponez. Wspaniałe zabytki, słońce i gaje pomarańczowe - polecam wszystkim! Opisze dwa kempingi. Lefka Beach http://pl.camping.info/grecja/peloponez ... 47?onMap=1 Kemp ulokowany przy zatoczce z małą piaszczysto kamienistą plażą. W zatoczce niesamowicie ciepła woda. Doskonałe miejsce do zwiedzenia zabytków (Korynt, Mykeny..). Standard kempu jest wysoki, ale niestety drogo. Miejsca pod namioty (parcele) są zacienione daszkiem i ogrodzone żywopłotem od sąsiadów. Bywa zatłoczony. Drugim miejscem to kemp Ta Delfina. http://pl.camping.info/grecja/peloponez ... 71?onMap=1 Jest to jedyny kemp w tym rejonie z małą prywatną plażą kamienisto piaszczystą otoczoną klifami z mała piękną jaskinią. Kemp bywa zatłoczony. Mało cienia. Ceny dość wysokie, na miejscu smażalnia i mała restauracja. Raczej dość spokojnie i cicho. Polecam ze względu na wspaniałe widoki i miejsca które warto z stamtąd odwiedzić.
Krystof
Cromaniak
Re: Wspomnienia i opisy kilku kempów w Grecji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 01.07.2011 10:05

Więcej światła!!!
poza tym - super sprawa! dzięki, K.

Witam wszystkich;

Chciałem się podzielić swoimi doświadczeniami na temat Grecji;
może ktoś z nich skorzysta.

Widziałem częste pytania na temat półwyspu Chalikidiki.

Byłem na kempie na Shitonii, nazywał się Melissi w Sikii. http://pl.camping.info/grecja/macedonia ... issi-20616

Kemp jest niestety zatłoczony, ale po 15 sierpnia jest już trochę luźniej. Odradzam przyjazd np. w sobotę popołudniu. Można nie znaleźć miejsca. Plaża kapitalna i zdecydowanie polecam dla rodzin z dziećmi. Na miejscu sklepik dość dobrze zaopatrzony.

Riviera Olimpijska

Miejscem które chciałbym tam opisać to kemp w miejscowości Variko.
Nazywa się Stolos. http://pl.camping.info/grecja/macedonia ... 04?onMap=1

Chyba jedyne miejsce na Rivierze Olimpijskiej które ma długie łagodne dno morza. Plaża bardzo ładna, piaszczysta.
Ale uwaga: zarówno Melissi jak i Stolos są kempami które są oblegane przez tubylców i dość gwarne, ale tanie.

Droższym miejscem, ale bardzo spokojnym jest kemp na półwyspie Pilion.
Kemp nazywa się Kastri Beach http://www.eurocampings.pl/pl/europie/g ... ch-111394/

Kemp jest ulokowany w gaju oliwkowym nad małą zatoczką otoczoną klifami. Urokliwe miejsce z piaszczysto kamienistą plażą. Kapitalne miejsce dla lubiących nurkowanie. Na miejscu cicha kawiarnia oraz sklepik, ale słabo zaopatrzony.

Odrębny temat to Peloponez.

Wspaniałe zabytki, słońce i gaje pomarańczowe - polecam wszystkim!

Opisze dwa kempingi.

Lefka Beach

http://pl.camping.info/grecja/peloponez/campsite-lefka-beach-20647?onMap=1
Kemp ulokowany przy zatoczce z małą piaszczysto kamienistą plażą. W zatoczce niesamowicie ciepła woda. Doskonałe miejsce do zwiedzenia zabytków (Korynt, Mykeny..). Standard kempu jest wysoki, ale niestety drogo. Miejsca pod namioty (parcele) są zacienione daszkiem i ogrodzone żywopłotem od sąsiadów. Bywa zatłoczony.

Drugim miejscem to kemp Ta Delfina. http://pl.camping.info/grecja/peloponez ... 71?onMap=1

Jest to jedyny kemp w tym rejonie z małą prywatną plażą kamienisto piaszczystą otoczoną klifami z mała piękną jaskinią. Kemp bywa zatłoczony. Mało cienia. Ceny dość wysokie, na miejscu smażalnia i mała restauracja. Raczej dość spokojnie i cicho. Polecam ze względu na wspaniałe widoki i miejsca które warto z stamtąd odwiedzić.[/quote]
tamtam
Croentuzjasta
ceny w Grecji spadły!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 01.07.2011 15:39

Cześć

Jestem teraz w Grecji na półwyspie CHalikidi.
Ceny spadły o ponad 50%
Cena apartamentu w którym się zatrzymaliśmy dla dwóch osób, z widokiem na morze z balkonu, bez klimy to 30 uro za dobę. Za klimę trzeba dopłacić, ale nie potrzeba klimy bo jest on chłodny. Plaża ok 4 metry od wyjścia z pokoju, nie jest bardzo szeroka, może 15 metrów, ale własna.
W cenie mamy leżaki i parasole.
Cena normalna bez obiżek to 75 euro - widzieliśmy oficjalny cennik :)
Pokój ładny, tv, łazienka ładna i czysta.
Widzieliśmy kilka apartementów w Geralkini w cenie od 25 euro ( z klimą !) czysty ale bez kafelek, mniej nowoczesny niż nasz, do ceny 45 euro za dwie osoby.
Można się targować i grecy trochę spuszczają z ceny.
Cena w Geralkini za bungalow na kempingu dla dwóch osób za 35 euro.
jest dużo apartamentów w cenie 35 euro
Hotele także zaczynają się od ceny 35 euro

Pozdrawiam.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 01.07.2011 17:09

tamtam

a jakie klimaty panują w Grecji po ostatnich wydarzeniach??

tu i ówdzie czytałem, że są wrogo nastawieni - tak w sensie np. zmierzania wzrokiem, komentarzy czy obsługiwania Greków poza kolejnością - do UE w tym Polaków??

czy też masz takie odczucia??
pisz bo za 5 dni ruszam i chcę się psychicznie nastawić - w spadku po dziadku mam pepeszę ;) jakby co :)

pozdrawiam
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 01.07.2011 21:46

Dzięki wszystkim za info,ja jadę już jutro.Mam nadzieję,że znajdę swoje miejsce,a jeśli będzie taniej niż się spodziewam to jeszcze lepiej.
Wszystkim udanych wakacji życzę.
Aga
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 03.07.2011 12:56

taurus napisał(a):tamtam

a jakie klimaty panują w Grecji po ostatnich wydarzeniach??

tu i ówdzie czytałem, że są wrogo nastawieni - tak w sensie np. zmierzania wzrokiem, komentarzy czy obsługiwania Greków poza kolejnością - do UE w tym Polaków??

czy też masz takie odczucia??
pisz bo za 5 dni ruszam i chcę się psychicznie nastawić - w spadku po dziadku mam pepeszę ;) jakby co :)

pozdrawiam

Do Polaków są nastawieni przyjaźnie.
Nie cierpią Rumunów
Wszędzie gdzie pytaliśmy się o apartament do nocowania padało pytanie czy jesteśmy z Rumunii.

Na Chalkidiki jest w tej chwili trochę Polaków, sądząc po nr rejestracyjnych samochodów. Szczególnie z Małopolski i widzieliśmy jeden samochód aż z Zachodniopomorskiego.
W naszej miejscowości w informacji turystycznej pracuje polka a jeden ze sklepów, bo supermarketem go nazwać trudno ( chociaż ma to w nazwie), prowadzi miła polka która wyszła za greka i tutaj mieszka.
Jest mało Niemców, za to dużo Bułgarów, Rumunów i Serbów. Ceny w knajpach np: kalmary 6 €, kawa od 1,5€ do 3€
Anchua w buałym sosie za 6 €
Gyros do ręki w picie 2,5 €
Gyros na talerzu z frytkami, pitą, tzatziki za 7 €.
Drinki 5€ w happy hours (czyli od 21 do lub 24 zależy od knajpki).
Jakieś dziwne jedzenie greckie w bułce z frytkami którego nazwy nie powtórzę z mięsem wieprzowym mielonym albo z boczkiem za 2,5€.

Pozdrawiam
jajacek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jajacek » 03.07.2011 19:22

ciekawa strona, na której są czasy oczekiwania na serbskich granicach i inne informacje...

http://www.amss.org.rs/index.php?option=com_google&view=standard&id=4&Itemid=181
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 04.07.2011 06:39

Witaj "taurus" podeślij link objeździe Belgradu, o którym rozmawialiśmy.

Pozdrawiam
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 04.07.2011 10:44

Prosisz i masz Objazd Belgradu

Przy okazji doczytałem właśnie o utrudnieniach na moście na Dunaju w Beska

".....zbog radova na mostu preko Dunava kod Beške, na autoputu E-75, deonica Novi Sad - Beograd, saobraćaj će biti potpuno obustavljen dana:

07.07.2011.g. (četvrtak) od 09.00h do 10.30h i od 13.00h do 14.30h
08.07.2011.g. (petak) od 09.00h do 10.30h i od 13.00h do 14.30h
09.07.2011.g. (subota) od 09.00h do 10.30h i od 13.00h do 14.30h
10.07.2011.g. (nedelja) od 09.00h do 10.30h i od 13.00h do 14.30h
11.07.2011.g. (ponedeljak) od 09.00h do 10.30h i od 13.00h do 14.30h
12.07.2011.g. (utorak) od 09.00h do 10.30h i od 13.00h do 14.30h
13.07.2011.g. (sreda) od 09.00h do 10.30h i od 13.00h do 14.30h

Svim učesnicima u saobraćaju preporučujemo korišćenje sledećih alternativnih pravaca: petlje Novi Sad i Kovin (ka Beogradu), petlja Beška (ka Novom Sadu), put Beograd – Ruma - Novi Sad, odnosno, magistralni put M-22.2 Beograd - Novi Sad.

Molimo sve učesnike u saobraćaju da obrate pažnju na postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju, prilagode brzinu kretanja postojećim uslovima i povedu računa o bezbednosti radnika na mostu......"

Pozdrawiam
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 04.07.2011 12:52

bukmacher3 napisał(a):Witaj "taurus" podeślij link objeździe Belgradu, o którym rozmawialiśmy.

Pozdrawiam

Jeśli jedziesz nioocą przez Belgrad to żaden objazd nie jest Ci potrzebny.
Przejechałem bez problemów w nocy.
Uważaj na policję serbską, lubią stać 2-3 km po zakończeniu autostrad.

W nocy też dobrze się jedzie przez rozkopaną autostradę od Belgradu do granicy Węgrierskiej.

Pozdrav
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 05.07.2011 13:02

Jak lecisz przez Serbię w nocy, to szczególnie nad ranem uważaj na nieoświetlone maszyny rolnicze, nawet na autostradzie!!!! No i oczywiście na "miśków" przy wlocie na Beograd z Nowego Sadu. Są tam ograniczenia bodajże do 70. Jest to ulubione miejsce na suszarki.

Polecam ominięcie autostradowego przejścia Węgiersko Serbskiego w Szegedzie. Jadąc z Budapestu odbić na Kiskunmajsa dalej 53-ką na Kelebiję (H) - Suboticę (SRB). Małe przejście, nigdy nie stałem tam dłużej niż 1/2 godziny. Jadąc od Beogradu należy skręcić na Suboticę z autostrady i na granicę (oznakowane jest TOMPA). Szerokości!
tamtam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tamtam » 06.07.2011 08:41

paweł_ko napisał(a):Jak lecisz przez Serbię w nocy, to szczególnie nad ranem uważaj na nieoświetlone maszyny rolnicze, nawet na autostradzie!!!! No i oczywiście na "miśków" przy wlocie na Beograd z Nowego Sadu. Są tam ograniczenia bodajże do 70. Jest to ulubione miejsce na suszarki.

Polecam ominięcie autostradowego przejścia Węgiersko Serbskiego w Szegedzie. Jadąc z Budapestu odbić na Kiskunmajsa dalej 53-ką na Kelebiję (H) - Suboticę (SRB). Małe przejście, nigdy nie stałem tam dłużej niż 1/2 godziny. Jadąc od Beogradu należy skręcić na Suboticę z autostrady i na granicę (oznakowane jest TOMPA). Szerokości!

Jak jechałem tydzień temu to nie widziałem żadnych oświetlonych/nieoswietlonych maszyn rolniczych na autostradzie, czy na drodze szybkiego ruchu w Serbii. Za to przekroczenie granicy w Tompa zamiast przejściem Roszke jest dobrym pomysłem.
Na Roszke stałem w nocy ze środę na czwartek w zeszłym tygodniu 50 minut. Kebaby pchały się na chama, jeden wpuszczał drugiego przed siebie w kolejce, zmieniali kolejki na tą która szybciej jest odprawiana. Koszmar... Pchali się oczywiście do odpraw tylko dla obywateli EU, co powodowało że te odprawy natychmiast zwalniały bo celnicy ich sprawdzali i samochody czy nie kradzione. Czasem kierowali Turków na boczny tor i szukali przemytu...
Tompa jest jednak lepszym pomysłem i tamtędy będę wracał w tą sobotę.
W Macedonii też lubi policja stać na autostradzie, szczególnie przy wjazdach/zjazdach z autostrady do większych miast. Widziałem 2 takie patrole, ale niedaleko za granicą. Potem już policji nie widziałem, ale za to droga jest bardziej kręta i nie poszalajesz, ograniczenia do 80 i maks się da jechać 140.

Pozdrav
paweł_ko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) paweł_ko » 06.07.2011 13:06

Maszyny rolnicze
Niestety ja miałem przyjemność się spotkać. Szczególnie na taką niespodziankę można się natknąć na odcinku Vranaje - granica z Macedonią. Wiem, to nie autostrada, ale mimo to... Poza autostradami, nawet k. Beogradu, nieoświetlone maszyny to niestety częstość!
Co do miśków z suszarkami
to w Serbii mogą występować na całej długości autostrady, chociaż jescze pare lat temu było ich więcej. Ale jak lecisz 130 (tej właściwej prędkośći) to cię nie zatrzymają. W Macedonii pewnik to suszarka na odcinku gdzie autostrada się kończy w kierunku Grecji lub zaczyna w kierunku Serbii (tunel). Tam trzeba na nich uważać. Rozwiązaniem zawsze jest mieć w portfelu kilka drobnych euro. Nigdy nie odmówią....
Przejście granicy w Tompie
jak będziesz leciał z Serbii to na Węgrzech kilka km za Tompą jest skrzyżowanie. Skręć w prawo i tam dojedziesz to stacji benzynowej. Tam kupisz winietę. Można płacić kartą.
jajacek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jajacek » 06.07.2011 16:17

paweł_ko

napisz proszę czy
-na przejściu w Tompie można wymienić walutę
-ile km przed granicą Macedonia/Grecja jest stacja benzynowa, co to za stacja i czy można bez problemów płacić kartą
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 06.07.2011 16:56

jajacek napisał(a):paweł_ko

napisz proszę czy
-na przejściu w Tompie można wymienić walutę
-ile km przed granicą Macedonia/Grecja jest stacja benzynowa, co to za stacja i czy można bez problemów płacić kartą

sorry że sie wtrącę ,jestem na bieżąco , dzisiaj wróciłem z Grecji

....nie wiem w jakim celu wymieniać walutę , na denary macedońskie... 8O jadąc tranzytem ( o ile dodrze zrozumiałem)

....na 3 bramki potrzebne sa trzy monety w nominale 1 euro....

...można płacić kartą na stacjach benzynowych , ale trafiają sie nieuczciwi sprzedawcy , zresztą jak wszędzie . W zeszłym roku zostałem oszukany na 1000 denarów , ale sprawa została szybko załatwiona.

.....wróciłem dzisiaj i jeżeli chodzi o tankowanie , sytuacja wyglądała tak ....

...podszedłem do pana nalewacza , grzecznie zapytałem , czy mogę zapłacić w euro , i ile kosztuje litr eurodiesla w euro , odpowiedź " no problem"

...za litr eurodiesla 1,05 euro i w sumie zapłaciłem za 57 litrów - 60 euro ,bez żadnych problemów ...

...co na złotówy wychodzi około 4,20 za litr jak dobrze przeliczam....

..to tyle , przepraszam za wtrącanie się"

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα