Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.05.2011 14:36

Popsuli, popsuli...a ja naprawiłem.

:lol: :wink:
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 21.05.2011 15:24

Samo się popsuło - nic nie robiłem z formatowaniem

Pozdrawiam
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 21.05.2011 16:53

taurus napisał(a):[quote="bukmacher3"
W moim rejonie obecnie idzie dosyć fajnie w dół, obecnie na O. ropa po 4,74 a na BLIS.. 4,64.
Oby tak do wyjazdu.
Pozdrawiam

Oj... to chyba pojadę przez twoje okolice ;) w Gdańsku ropa po 5.04 ;(

Pozdrawiam[/quote]

Zapraszam do nas jak będziecie jechali. To tylko kilka dni wcześniej od nas. Możecie przenocować.

Pozdrawiam
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 21.05.2011 18:32

dziś 4.96
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 25.05.2011 22:12

No, jak tak dalej pójdzie z Grecją, to w lato wszystkie ceny będą już w drachmach, albo bankructwo objawi się w najrozmaitszych wydarzeniach w stylu blokada przejść granicznych, braki paliw na stacjach itd.
Ja trochę podziwiam tych, którzy planują jechać do Hellady w nadchodzące wakacje.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 26.05.2011 05:44

akkon napisał(a):Ja trochę podziwiam tych, którzy planują jechać do Hellady w nadchodzące wakacje.

W zeszłe wakacje też nas straszyli i straszyli i efekt był taki, że np. na Halhidiki w Sarti było full turystów ze wszystkich krajów... a Polaków jak na lekarstwo.
Ja tam nie narzekałem... :)
Wjeżdżając do Grecji dostawałem od siostry z Polski dramatyczne sms-y o "tragicznej" sytuacji w Grecji (na podstawie wieści z krajowej TV)... na szczęście nie usłuchaliśmy (jako niesforni poszukiwacze przygód) tych ostrzeżeń i ... faktycznie, na kilku stacjach nie było przez kilka dni paliwa. Ale "paskudne" władze greckie załatwiły to tak, że wojsko dowoziło benzynę swoimi cysternami i żadnych kolejek nie było. A na większości stacji benzyna była, w sklepach nie było zakłóceń w dostawach żywności.
Generalnie, Grecy zapytanie o kryzys i strajki, robili poważną minę, przytakiwali głowami i mówili: "yes, yes... big crisis!".. pytam - gdzie? A oni, że wczoraj oglądali wiadomości i tam mówili, że "big crisis".. itp itd.
Grecy to nie durny naród, tylko trochę leniwy i czasem cwany... wiedzą dobrze, że bez turystów nie dadzą rady.

My tam 7 sierpnia wyruszamy do Albanii przez Grecję (Saloniki). Jeśli okaże się, że są kłopoty z paliwem i generalnie jakiś koniec świata, to tankujemy w Macedonii tuż przed granicą grecką, do Albanii mamy 400 km (przez Ioanninę) i po kłopocie.
A jeśli w Grecji nie zauważymy oznak końca świata, to po tygodniowym pobycie w Albanii walimy na Sithonię lub na Thassos konsumować grecki kryzys.
:)

akkon napisał(a):No, jak tak dalej pójdzie z Grecją, to w lato wszystkie ceny będą już w drachmach...

I to byłoby najlepsze, co mogliby zrobić Grecy. Pozbyć się tego zawszonego euro!
Choć teraz, to już chyba za późno.
Póki mieli drahmę, wszystko grało i w Grecji naprawdę dobrze się żyło.
Oczywiście to duże uproszczenie tematu, ale wejście do UE im jakoś nie posłużyło.
:evil:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.05.2011 06:19

akkon napisał(a):Ja trochę podziwiam tych, którzy planują jechać do Hellady w nadchodzące wakacje.

:D
Czuję się podziwiany, jak to miło :wink: :lol:

Z początkiem września wyruszamy na 3-tygodniową objazdówkę Grecji, z planem dokąd i którędy takim "mniej więcej". Oprócz benzyny niczego nam więcej nie potrzeba... może jeszcze błękitnego nieba, drogi szerokiej i góry wysokiej :cool: . No i pustych, pięknych plaż...

A jakby faktycznie coś się okazało nie tak... w planie awaryjnym zawsze może znaleźć się BG i skrawek Turcji albo AlbanioCzarnogóra albo..... zobaczymy :cool: .
Kowal38
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kowal38 » 26.05.2011 07:04

No, jak tak dalej pójdzie z Grecją, to w lato wszystkie ceny będą już w drachmach, albo bankructwo objawi się w najrozmaitszych wydarzeniach w stylu blokada przejść granicznych, braki paliw na stacjach itd.
Ja trochę podziwiam tych, którzy planują jechać do Hellady w nadchodzące wakacje.

Dej se chopie na luz..

" ...bydom drachmy ,to sie euro na drachmy wymiyni, bydom blokady , to sie przejdzie przez zielonom, nie bedzie ropy to sie sprzedo Leona i wróci autostopym ... "

Pozdrówki dla Wszystkich Zorbów !!!

jeszcze 3 tygodnie i " luźna guma" na Peloponezie!

:papa: :hut: :sm:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 26.05.2011 07:14

Kowal38 napisał(a): ... " luźna guma" na Peloponezie!

Z luźną gumą to lepiej uważaj!
bezpieczniejsza chyba jest ta bardziej obcisła..
:papa: :sm:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.05.2011 09:10

np. na Halhidiki w Sarti

byłeś w Sarti??? gdzie jakieś zdjęcia + relacja?

chętnie zerknę, bo byłem w 2009 w Sarti m. inn.
(pochwalę się! jak w google wpiszesz "plaża pomarańczowa" to od dwóch lat na pierszych pozycjach są moje zdjecia :roll: :oops: 8O )

pzdr, K.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 29.05.2011 20:42

To opowiadanie o kryzysie wbrew pozorom sprzyja tym,którzy tam jadą(ja 23.06.2011)bo mniej zapłacimy za kwatery.W 2009 płaciłem po 50 euro za apartamenty i gospodarze nie chcieli nawet słyszeć o targach a w ubiegłym roku raz płaciłem 40euro a drugim razem 30(bez targu bo uznałem,że nie wypada)Na prowincji ewentualne strajki Grecy mają daleko w d....a mieszkałem w miejscowości gdzie było kilka domów i przepiękne widoki.W tym roku na tzw wszelki wypadek wezmę na granicy z Macedonią dodatkową bańkę paliwa.Odwiedzam także Cro i tam nie zauważyli chyba kryzysu bo choć nieznacznie ale ceny systematycznie idą w górę :wink:
Ostatnio edytowano 30.05.2011 08:40 przez pawelh, łącznie edytowano 1 raz
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 30.05.2011 07:26

W 2009 płaciłem po 50 euro za apartamenty i gospodarze nie chcieli nawet słyszeć o targach a w ubiegłym roku raz płaciłem 40euro a drugim razem 30(bez targu bo uznałem,że nie wypada)

w tym samym miejscu/ miesiącu?
akkon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) akkon » 30.05.2011 08:53

Właśnie miałem spytać o to samo, jak również jaki to miesiąc. Chociaż mogło tak być i w środku lata.
Dwa lata temu, w sierpniu, za apartament płaciłem 45 E. Miejscowość niewielka, ale piękna plaża, dobry wypoczynek. Nie zdziwiłbym się, gdyby w tym roku było max. 40 E w tym samym czasie.
Jednym z rezultatów kryzysu jest to, że Grecy nauczyli się, że na wakacje muszą oszczędzać - dotychczas tego nie było. Ten i ów splajtował. Dlatego i wczasowiczów mniej. Dla turystów - idealnie, oczywiście jeśli ktoś się nie boi ewentualnej zawieruchy a i jedzie niedaleko od granic.
Nawet jeśli dojdzie do wyrzucenia Grecji ze strefy euro (lub - ładniej mówiąc - opuszczenia strefy), to minie co nieco czasu : trzeba podrukować tony banknotów. Przez ten czas będzie pewnie można płacić i w drachmach, i w euro.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 31.05.2011 21:06

Krystof napisał(a):
W 2009 płaciłem po 50 euro za apartamenty i gospodarze nie chcieli nawet słyszeć o targach a w ubiegłym roku raz płaciłem 40euro a drugim razem 30(bez targu bo uznałem,że nie wypada)

w tym samym miejscu/ miesiącu?
2009 przełom 06/07 okolice Kavali(m.trackie) w 2010 okres ten sam Chorefto(m.egejskie)i Preveza(m.jońskie)
tambylec?
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tambylec? » 13.06.2011 13:10

do taurusa. Witam ponownie. Wklej proszę linka z cenami paliw w Serbii.
Dzięki
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα