Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 19.11.2010 23:51

Janusz777 napisał(a):Też planuję wypad do Grecji w 2011. Może ktoś podzieli się wrażeniami z pobytu w spokojnym miejscu. Interesuje mnie Riviera olimpijska lub Chalkidiki. Z góry dzięki. W zamian mogę podzielić się namiarem na fajne miejsce na Korczuli. :D

Polecam Pilion, (no może poza Agios Ioanis pięknie, ale dużo ludzi).

Nieco tylko dalej, Grecja bardziej Grecka. Im dalej w głąb półwyspu tym lepiej.
Codziennie inna marmurkowa plaża :D

Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 20.11.2010 15:17

Dzięki bardzo za wszystkie info. Piotrek szukałem i czytałem bardzo dużo. Jeśli to możliwe to chciałbym otrzymać jakiś namiar na sprawdzone miejsce. Janniko może dysponujesz namiarem? Rezerwowaliście wcześniej czy też jechaliście w ciemno? Ostatni raz w Grecji byłem 15 lat temu więc czas najwyższy odświeżyć znajomość z tym krajem.
aragorn009
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aragorn009 » 22.01.2011 12:54

Witajcie,

Poszukuję jakieś miejscowości na wczasy lipiec/sierpień w Grecji. Okolice Thessalonik w dół na Chalkidiki lub Katerini albo coś innego, wyjazd samochodem, więc nie ma być za daleko :wink:. Lokalizacja w apartamentach prywatnych. Może macie jakieś sprawdzone?
Odnośnie miejscowości nie ma to być jakaś wielka ''imprezownia'', ma to być mniejsza miejscowość - najważniejsze widoki :wink:.

Co polecacie :wink: ?
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 22.01.2011 18:13

aragorn009 napisał(a):Witajcie,

Poszukuję jakieś miejscowości na wczasy lipiec/sierpień w Grecji. Okolice Thessalonik w dół na Chalkidiki lub Katerini albo coś innego, wyjazd samochodem, więc nie ma być za daleko :wink:. Lokalizacja w apartamentach prywatnych. Może macie jakieś sprawdzone?
Odnośnie miejscowości nie ma to być jakaś wielka ''imprezownia'', ma to być mniejsza miejscowość - najważniejsze widoki :wink:.
Co polecacie :wink: ?

Halhidiki: Vourvourou, Sarti

Thassos: Aliki

Tu byłem i mogę polecić z czystym sumieniem. Są to średniej wielkości średnioimprezowe urocze miejscowości.

pzodro
aragorn009
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aragorn009 » 23.01.2011 22:49

A czy zna ktoś jakieś sprawdzone apartamenty w Grecji - np. prowadzone przez Polaków?

Czekam na dalsze propozycje odnośnie miejscowości :D .
aragorn009
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aragorn009 » 04.02.2011 23:57

Nikt nic nie doradzi ? :(
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 05.02.2011 10:39

wejdź na forum greckie na gazecie i tam zapytaj.

Tam są osoby , które znają odpowiedź na twoje pytanie.

Pozdrawiam
k_arina
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) k_arina » 15.02.2011 19:36

Witam

czy ktoś był może w Afitos w kwaterach?
http://andreou.gohalkidiki.com/index_en.html
Wybieramy się tam w sierpniu i bardzo bym chciała się dowiedzieć czegoś na temat samych domków jak również co warto zobaczyć, na jaką plażę się wybrać itp... Będę wdzięczna za każde info :D
gregoma
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gregoma » 22.03.2011 20:40

aragorn009 napisał(a):Nikt nic nie doradzi ? :(

Witaj, przeczytałem twoje zapytanie dopiero teraz i chciałbym ci podpowiedzieć o ciekawym miejscu gdzie jest ośrodek prowadzony przez polkę mieszkającą w Grecjim, trafiłem tam przez przypadek .Jak się okazało Ewa w Polsce mieszkała w tym samym województwie co ja. Podaję link do strony http://www.armonia-ewa.com. W ośrodku są dwa bungalowy składające się z dwóch apartamentów każdy.Apartamenty są w miejscowości Drepano koło Nafplio.Bardzo ciekawy rejon na Peloponezie ok 150 km od Aten.Wszędzie jest dobry dojazd.Ja jechałem samochodem z Polski bo robiłem objazdówkę po Grecji ale niektórzy goście przylatywali do Aten i później wynajętym samochodem dojeżdżali na miejsce.Sama miejscowość to wioska z fajną plażą do której mamy tylko przejście przez lokalną drogę.Do centrum wioski jest okolo 1,5 km a do bardzo urokliwego i zadbanego jak na greckie warunki Nafplio około 5km.Co do warunków w apartamentach standard europejski.Gospodyni bardzo sympatyczna ,pomaga we wszystkim.zachęcam do zapoznania się z jej stroną.Może ktoś będzie chciał skorzystać to bardzo polecam
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 23.03.2011 11:01

gregoma
czy możesz napisać jak w tym ośrodku kształtują się ceny?
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 23.03.2011 18:05

Darkos napisał(a):gregoma
czy możesz napisać jak w tym ośrodku kształtują się ceny?

Napiszę za "gregoma" myślę że się nie obrazi. Cena w tym roku to ok. 70-75 euro za domek dla 4-osobowej rodziny.

Pozdrav
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 23.03.2011 18:12

Podziękował :D
dynastia15
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dynastia15 » 16.04.2011 22:53

Witam
Czy ktoś wie jak wygląda droga w Serbii od granicy węgiersko - serbskiej w Roszke do Nowego Sadu? Cały czas jedna nitka czy już normalnie autostrada? Ostatni raz jechałem 2 lata temu i trwały jakieś prace więc mam nadzieję że już gotowe.
Mariusz1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz1 » 16.04.2011 23:19

Jechałem w zeszłym roku nadal była remontowana ograniczenia 60-80 km/h ale ruch odbywa sie płynnie ,byłem w październiku może jest już lepiej :D
mostotom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mostotom » 30.04.2011 13:20

Niestety, jeszcze nie jest gotowa. Termin otwarcia przesunięto na 15 lipca, a obwodnicę Suboticy na 10 października.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα