Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 02.08.2010 23:56

Strajki transportowców nie trwają wiecznie a kraj nie może sobie pozwolić na zastój w gospodarce, która potrzebuje paliw.
Jak jest tak, że akurat na stacjach brak i o tym się wie (a teraz się wie, bo to nie te czasy co kiedyś, że się dopiero z gazet dowiadywaliśmy...), to wystarczy przed Grecją zatankowac na full i...mieć 20 l kanister- jego też zatankować.
Zanim wyjeździcie całe paliwo (przecież nikt nie będzie objeżdżał całej Grecji w ciągu 2 dni)- na stacje paliwo dowiozą.
Spokojnie. :) :wink:
Solarman
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Solarman » 03.08.2010 09:25

Witam,

Dnia 5 września jadę z dziewczyną do Grecji samochodem.

Wyjazd wieczorem, aby następnego dnia zwiedzić Wiedeń lub Budapeszt. Dalsza podróż od wieczora 6 września przez Serbię i Macedonię aby 7 września z rana być na półwyspie Halkidiki miejscowość Gerakini. Auto mam na LPG, stacje gazu namierzone. Kimanko podczas podroży w samochodzie (robiłem już takie wycieczki wiec spokojnie - wiem co to znaczy).
Powrót 12 września.

Jeśli ktoś chciałby się dołączyć do wyjazdu to proszę o kontakt. Na dwa samochody raźniej i bezpieczniej w przypadku awarii.

gg:5450643 mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Ma ktoś jakieś info ile można przewieść alkoholu z Polski do Grecji przez Serbie i Macedonie? Znacie jakieś wymogi?
Czy ceny alkoholi na granicy Macedonia/Grecja są niższe niż w Polsce?

Pytam się bo mam znajomych w Grecji którzy sa tam od kilku miesięcy, chciałbym im coś przywieść z Polski :)
Pozdrawiam
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 03.08.2010 18:51

W 2007 roku odprawy celnej na granicy Macedońsko-Greckiej i Serbsko-Macedońskiej w zasadzie nie było - wystarczyło pokazanie paszportów i to wszystko. Nikt nam po bagażnikach nie szperał, nie widziałem także takich akcji w przypadku podróżujących innych nacji. Za to "meksyk" był w drodze powrotnej na granicy serbsko-wegierskiej. Trzepanko bagażników obowiązkowe, w każdym przypadku. Ja osobiscie miałem trosze za dużo alkoholu, tak o jedną czy dwie butelki i pogranicznik przymknął oko.
Pozdrawiam
krups
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) krups » 03.08.2010 22:02

piter83pl napisał(a):Miałby prośbę, czy mógłbyś przekazywać informacje o tym jak wygląda sytuacja szczególnie z benzyną? Jadę w ciemno więc w razie co zmienię plany, choć bardzo bym nie chciał. Powiedz mi, jak wygląda sytuacja z turystami ? Dużo ich? :) Pytam dlatego, że teraz jest tak na prawdę najwyższy sezon w Grecji. Mam pewne obawy co do możliwości znalezienia kwatery w rozsądnej cenie.
Pozdrawiam

Paliwko jest! Cena Diesla 1,26, na benzynę nie spojrzałem. Zdaje mi się że coś około 1,5E za 95 i 1,7 za 98.
Co do turystów to wydaje się że nie ma pełnego obłożenia. Wnioskuję po luzie na plaży, w knajpkach i sklepach. Tłok spotkaliśmy tylko na Porto Katsiki, ale i tak luźniej niż na plażach w Bułgarii.
W Vasiliki jest wiele tablic "rooms to let", czy rzeczywiście są tam miejsca nie sprawdzałem.
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 04.08.2010 08:28

wróciłem ,ale jestem strasznie padnięty wobec tego skrócie,
mam diesla jechałem do GR przez MK ,zjeżdżałem nie przez Gewgenija ale ostatnim możliwym zjazdem na Prilep i Bitola tankowałem na MKPetrolu 56MKD za l.
w Grecji jeszcze trafiłem na SHELLu z przed Lefkadą do pełna przez tych dupków (strajkujących ) nie objechałem wsch.wyspy Nidri ,wodospadady itp. wracając trafiłem paliwo przed Joaniną (też SHell) ale mniejszy , kazałem lać pod samą zakrętkę (1,35 E ), ,pan tylko pamiętał Jaruzelskiego z naszego kraju
pierony benzynę chyba tak jak u nas w 80 latach po uważaniu i dla znajomych królika ,na małych stacjach nic nie było a stawałem bo chciałem jeszcze coś zobaczyć i dzięki temu tankowaniu jeszcze zahaczyłem o Meteory , na takie podróże w emocjach tylko diesel za całą podróż (5 tys.km) tylko 5,6 L. nara ,pytajcie
Ostatnio edytowano 04.08.2010 08:56 przez Bodek1, łącznie edytowano 1 raz
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 04.08.2010 08:52

miejsc wolnych ,to chyba nie ma, napis że są wolne miejsca to tylko jedno spotkałem przy plaży Agios Joannis (100E za studio + śniad)sprawdzałem standart dobry tylko nie za 100 E ,napisy rooms to let są ale czy mają aktualnie wolne , to nie sprawdzałem,moi właściciele dzwonili też po sąsiadach i nic ,sami na przedłużkę nie mieli ,z rana (czekali na rezerwujących) ciągle dojeżdżali Grecy ,Włosi ,troszkę D , innych nacji na lekarstwo ,plaże nie obłożone ale to specyfika Lefkada(Fryni)tam sporty na plaży.W Paralia Katsiki nie byłem , bo Egeremmni tak nas wymęczyło schody,że nikt już nie chciał, na plaże tylko rano 8 godz. parkowanie lepsze i niektóre free, nara
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 04.08.2010 21:30

Ja uderzam jednak w ciemno... zobaczymy jak się uda :)
Pozdro i dzięki za informacje!
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 04.08.2010 22:59

w sklepach i w knajpkach luzy ale to do końca nie daje obrazu czy klapa z turystami ,dużo młodych ludzi ,którzy posilali się gotowym jedzonkiem, na plaży i w pokojach, Słowacy z którymi rozmawiałem podróżowali na Lefkadę promem i ceny byli zadowoleni (6 osób +sam. >600E)
Sporo Słowaków o których zapomniałem wcześniej.
Solarman
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Solarman » 10.08.2010 08:07

W temacie cisza wielka :)

To ja coś napiszę bo nic się nie dzieje.

Znacie jakieś interesujące miejsca, gdzie warto podjechać i sie zatrzymać po drodze do Grecji przez Słowacje, Wegry, Sergię i Macedonie?

Nie mowie tu o wielkim zwiedzaniu tylko tak żeby się zatrzymać na chwilę, obejrzeć, pstryknąć parę fotek i dalej w trasę, np jakieś wodospady, piękne tarasy widokowe, piękne budynki.

Chciałbym się również przypomnieć iż jadę di Grecji wyżej wymienioną trasą dnia 05 września wieczorem, powrót koło 12-14 września. Jakby ktoś się chciał dołączyć i jechać na dwa samochody to proszę o kontakt.
Sandanski
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sandanski » 15.08.2010 10:32

Proponuje odwiedzić,jeśli oczywiście jedziesz prze Bułgarię to Blagoevgrad,Petrich,Sandanski bardzo fajne okolice zatankować też można,tylko weź ze sobą jakiś mokry ręcznik bo upał nie do ogarnięcia
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 29.08.2010 20:28

Solarman napisał(a):W temacie cisza wielka :)

To ja coś napiszę bo nic się nie dzieje.

Znacie jakieś interesujące miejsca, gdzie warto podjechać i sie zatrzymać po drodze do Grecji przez Słowacje, Wegry, Sergię i Macedonie?

Nie mowie tu o wielkim zwiedzaniu tylko tak żeby się zatrzymać na chwilę, obejrzeć, pstryknąć parę fotek i dalej w trasę, np jakieś wodospady, piękne tarasy widokowe, piękne budynki.

Jak lubisz starocia to może Stobi w Macedonii, tuż przy autostradzie. Obok sklepik z lokanym winkiem.
tambylec?
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tambylec? » 29.10.2010 22:16

Witam wszystkich. Myśląc o wakacjach 2010, 2009, 2008 i wiadomościach, które wyszperałam na forum piszę z nadzieją że i tym razem mnie nie opuścicie. Mamy w planach Grecję ale taką bez ogromnych molochów turystycznych. Może ktoś zna strony z adresami prywatnych właścicieli kwater albo może polecić w miarę spokojne miejsce.
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 19.11.2010 20:47

Też planuję wypad do Grecji w 2011. Może ktoś podzieli się wrażeniami z pobytu w spokojnym miejscu. Interesuje mnie Riviera olimpijska lub Chalkidiki. Z góry dzięki. W zamian mogę podzielić się namiarem na fajne miejsce na Korczuli. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2010 20:59

Janusz777 napisał(a): Może ktoś podzieli się wrażeniami z pobytu

a szukałeś :?: :lol:
Janusz777 napisał(a):Interesuje mnie Riviera olimpijska lub Chalkidiki.

coś z tego roku:
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=30158&highlight=
www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=29939&highlight=

coś z 2009 r. www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25196&highlight=

jeszcze kilka relacji znajdziesz w dziale "Jak nie Chorwacja to...." :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 19.11.2010 22:29

Janusz777 napisał(a):Też planuję wypad do Grecji w 2011. Może ktoś podzieli się wrażeniami z pobytu w spokojnym miejscu. Interesuje mnie Riviera olimpijska lub Chalkidiki. Z góry dzięki. W zamian mogę podzielić się namiarem na fajne miejsce na Korczuli. :D

Jeśli spokojnie to:
Halhidiki 2-gi palec (Sithonia) - miejscowość Sarti
lub
Hoteliki pomiędzy Paralią Katerini a Korinos
generalnie jednak Riviera nie jest aż tak spokojna..

w obydwu miejscach byłem i gorąco polecam
Jeśli mógłbym coś doradzić, to Sarti podobało się nam bardziej..
pzodro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα