Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 12.06.2024 20:36

ziemniak napisał(a):Odnośnie Grecji to mam pytanie o obwodnicę Belgradu. W zeszłym roku jechałem nocą przez Belgrad. Szybko i przyjemnie. Obwodnicą jest zaledwie 3 km więcej, więc chyba lepiej wybrać nową obwodnicę?

Czasowo żadna różnica. Przez Belgrad fajne widoki, szczególnie od południa.

Jeździłem autostradą przez centrum Belgradu kilka razy w obie strony w różnych porach dnia i zawsze było płynnie.
Ostatnio edytowano 12.06.2024 20:43 przez marekkowalak, łącznie edytowano 2 razy
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 12.06.2024 20:40

piekara114 napisał(a):A są przy obwodnicy jakieś punkty mop, parkingi zacienione itp.? Wprawdzie w tym roku samochodem tamtędy nie pojadę, ale może ktoś zwróci na to uwagę.

A pewnie, że są.

Co prawda nie przy tym najnowszym odcinku, oddanym rok temu, ale przy tym najstarszym jej odcinku, przy lotnisku. Są 2 duże MOP-y: Mol Surčin i niedaleko duży OMV.

Odwiedziłem obydwa rok temu, szukając pryszniców - na żadnym nie mieli.

Od drugiej strony, tuż przed wjazdem na obwodnicę, jest stacja OMV (przy wjeździe do Ikei), ale ta jest mniejsza, a i parking niezbyt obszerny.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 14.06.2024 17:53

Jeszcze jedno pytanie odnośnie Serbii, bo większość stron podaje ograniczenie na autostradzie do 120 kmh, a chyba jest 130?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.06.2024 18:09

130 i odcinkowe pomiary prędkości między bramkami na autostradzie.
Barber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barber » 16.06.2024 20:28

Ja zawsze jadę przez Belgrad, traktując to jako urozmaicenie jazdy. Mam też pretekst na zatrzymanie się na jedzenie. Muszę przyznać, że zawsze miałem szczęście z przejazdem bez korków.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 16.06.2024 21:10

My ponownie jedziemy w nocy. Jeśli obwodnica to cały czas ograniczenie do 130, a przez Belgrad spora część 100 z tego co pamiętam, to chyba lepiej jechać obwodnicą.
kamzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamzio » 22.06.2024 22:48

Hej, ktoś z Was poleci jakieś miejsca do zwiedzania albo bardziej WARTE ZOBACZENIA wokół Aten, płn. Peloponezie, Attyce, Beocji, Eubei? Tydzień byliśmy na Pelionie (polecam). Na drugie 7 dni mamy dom 25 km na płn od Aten i stamtąd samochodową bazę wypadową. Wolimy jakieś cuda natury lub cuda stworzone ludzkimi rękami ponad zwiedzanie ruin. O ile mnie interesują bardzo, jak historia w ogólności to znajomych oraz ich i nasze dzieci prawie wcale nie interesuje, więc szukam czegoś co trochę urozmaici im pobyt, np. pięknych miasteczek , pięknych plaż, miejsc spektakularnych krajobrazowo. Dzięki za podpowiedzi
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.06.2024 10:56

jezioro Vouliagmeni
gorące źródła Kallidromos
gorące źródła Loutraki
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 23.06.2024 12:27

Nauplion
Kalavrita na Pelo z dojazdem kolejką z Diakopto
Kanał Koryncki od góry i z Ithmos
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 24.06.2024 08:02

Relacja z trasy z 20 na 21 czerwca.

Wyjeżdżamy w czwartek ok 14:55 z Częstochowy. Gdzieś dziwnie spokojnie przez całą drogę. W Czechach tylu remontów to ja nie widziałem nigdy, ale płynnie nawet bardzo płynnie. Droga standardowa od Ostrawy D1, D35, D46, D1 do Brna, a potem D2 do Bratysławy. Tuż przed granicą tankujemy na Orlenie w Breclaviu, w którym jest dużo fajnych restauracji. Cena to 36 CZK za ON, więc wychodzi delikatnie taniej niż na Moya w Gorzyczkach - 6,29.

Słowacja bez problemów.

Węgry - M15 tuż za granicą w miarę spokojna, ale po wjeździe na M1 rodeo, ale im bliżej Budapesztu tym spokojniej. W Budapeszcie tuż przy obwodnicy M0 tankujemy na Orlenie - 618 HUF czyli ok. 6,75 zł.

Granica to przejście w Rozske. Myślałem, że pójdzie dużo sprawniej - 0:40 - 2:15 czyli ok. 1:35. Serbia bez problemów, ale czy ta obwodnica Belgradu jest szybsza i bardziej komfortowa to bym nie powiedział, też ograniczenia i jeszcze jakieś roboty. Powrót zrobię przez Belgrad to będzie porównanie.

Granica w Presevo. Wystraszyłem się, bo w zeszłym roku było zdecydowanie mniej aut, ale kontrola idzie tak sprawnie, że tylko 15 minut i jesteśmy w Macedonii. Strażnik w Serbii pytał się czy do Grecji. Był dość zdziwiony gdy otrzymał odpowiedź Macedonia. Ciekawe czy tak dużo Polaków jeździ do Grecji czy wyświetliły mu się jakieś dane z zeszłego roku gdy jechaliśmy do Grecji.

Cena paliwa w Macedonii to chyba niecałe 74 MKD.

Od Kiczewa do Ochrydy dalej autostrada nieskończona. Wygląda identycznie jak w zeszłym roku, a Chińczycy obiecali, że oddadzą na Święta Bożego Narodzenia. Frustrujące, bo tak samo jak w zeszłym roku asfalt leży na drugiej jezdni, a zamiast postępów do widać degradację. Sprzętu na budowie jak na lekarstwo.

:papa:
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 30.06.2024 13:08

Zaczyna się... :(

"W Grecji, w sobotę wybuchło ponad 40 pożarów a prędkość wiatru przekraczała 100 kilometrów na godzinę" - poinformowała grecka straż pożarna. Jak podają służby, "sytuacja jest trudna i niebezpieczna". Ewakuowano dwie wioski na południowym wschodzie kraju. Płonęły także "płuca Grecji". W sobotę na terenie Grecji od świtu straż pożarna zmaga się z ponad 40 pożarami. Grecja stoi w obliczu trudnego sezonu pożarów po najcieplejszej zimie i najwcześniejszej w historii fali upałów, z temperaturami sięgającymi nawet 44°C. Szczególnie trudna sytuacja była w rejonie góry Parnitha - zwanej "płucami Aten". Silne wiatry i liczne słupy wysokiego napięcia - utrudniały użycie samolotów gaśniczych.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 01.07.2024 20:38

Relacja z powrotu z 29 na 30 czerwca. Baliśmy wracać się z soboty na niedzielę, ale o dziwo poszło gładko.

Granica NMK z SRB

Główne przejście autostradowe po 1:00 w nocy. Zeszło 40 minut, a byłoby ok. 50 minut, bo otworzyli dodatkowe okienko i nas zaprosili jako pierwszych. W drugą stronę była spora kolejka, bo sięgała budek wjazdowych Serbii. Myślę, że nawet na około 2-3 godzin.

Granica SRB z H

Na stronie wyświetlały się czasy oczekiwania poniżej 15 minut w przypadku obu przejść granicznych w Röszke. Zdecydowaliśmy się na boczne przejście. Dojazd 6:45, Wyjazd 7:05. Około 15 aut było przed nami. Myślę, że na autostradowym byłoby szybciej - w zeszłym roku 15 minut, ale w sobotę 8 lipca. Za to w drugą stronę kolejka była dużo mniejsza na bocznym w porównaniu do autostradowego.

PS
Polecam baseny: Swimming Pool & Bath Kecskemét. Skorzystaliśmy już drugi raz podczas powrotu. Cena za dwie osoby dorosłe i dwójkę dzieci 8 i 6 lat to 10 300 ft (115 zł). Spokojnie można wypić piwo, przespać się na leżaku. Jest też bar przystępnymi cenami z w miarę jedzeniem i lanym piwem.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 07.07.2024 17:44

Pytanie "techniczne": gdzie w Grecji kontynentalnej (nie na wyspach) jest najlepsza pogoda w 1. poł. listopada?

(najlepsza = najcieplej, mało opadów, dużo słońca, mało wiatru)
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 08.07.2024 07:43

Wydaje się że im dalej na południe tym lepiej, stawiałbym na Peloponez południe Peloponezu.
W listopadzie może być problem z lotami na Pelo, ale my zawsze latamy do Aten i następnie jedziemy na Pelo gdzie chcemy.
Auto w takim terminie wypożyczysz w śmiesznych pieniądzach, a do Aten samoloty latają cały rok.

Nie mam doświadczenia z listopadem, ale w połowie grudnia tego roku było wietrznie i w okolicach 10-15 stopni, natomiast na przełomie marca i kwietnia to już była wiosna w pełnie, jednego dnia wiał zimny wiatr i świeciło śłońce - nie było wiadomo co ubrać na siebie ;), a następnie zrobiło się przyjemnie i w okolicach 20 stopni + słońce więc odczuwalna wyższa.

Pytanie czego oczekujesz, jak zwiedzania to listopad powinien być OK.
Patrzę na średnie temp dla Kalamaty w miesiącach to listopad wypada tak jak kwiecień śr 17 stopni - czyli raczej powinno być ładnie.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 08.07.2024 20:18

Dzięki za opinię :) celuję właśnie w Pelo, a nawet w Elafonisos... choć obawiam się, że jako wyspa Elafonisos będzie "obmywany" świeżymi = chłodnymi wiatrami. Rozglądam się też za jakimiś głębokimi, w miarę płytkimi i objętościowo niedużymi zatoczkami. Wydaje mi się, że teoretycznie w takich powinno być cieplej.
Nastawiam się na "przebywanie na plaży" z plażowaniem i kąpielami włącznie. Końcem maja kąpałem się w Atlantyku w Galicji, parę lat temu końcem marca w Morzu Śródziemnym na Sycylii (tu łatwo nie było), więc rozpiętość komfortu termicznego mam dosyć szeroką. A jeśli pogoda nie dopisze, to jakieś zwiedzanie.

Dojazd raczej autem. Zmieszczę się w 4500 km, a razem z 2 noclegami tranzytowymi w kwocie ~2000 zł. Po drodze byłyby jeszcze po 1-2 noclegi w każdą stronę, ale to już traktuje jako bycie "na miejscu" i zwiedzanie - Pella, Platamonas, Termopile, Delfy, Akrokorynt, może też Meteory (coś takiego: https://maps.app.goo.gl/hYE5bBYMdyyWPHDf9).

Chociaż... tak sobie zacząłem liczyć: 650 zł (2 os. RT) samolot + 400 zł auto + 400 zł paliwo do niego to jakieś 1500 zł max powinno być.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα