piekara114 napisał(a):Samochód kosztowo na pewno wyjdzie dużo taniej niż lot+samochód.
Bilety pewnie ok 4tys. +samochód optymistycznie na 2 tyg. 400 eur +paliwo ok. 120 eur.... 6500 zł.
Samochód w 3-3.5 tys. zł się zmieści (ze wszystkim, chyba że jedzie się bryką spalającą 15l to wiadomo.... ). Jedyny minus to czas, bo samolot i dojazd to 2 dni, i to jak nie ma obsuwy (nie wiem jak pociąg i ktel czasowo się zgrają, bo może się okazać, że się nie zgrają i nocleg w Atenach potrzebny), a samochód 4 dni, więc 2 dni więcej. A po drodze też można coś ciekawego zobaczyć.
jedziesz z południa, ja na Peo mam 2500 i jadę na dwa noclegi (w jedną stronę).
Nocleg (optymistycznie) ze śniadaniem dla 4-ech 100 eur to mamy 4 x 100 około 1800 PLN w obie strony
Paliwo przy 7.5l/100 (bo w lat korki na gr, klima, itp) to bedzie 5000 km => 375l powidzmy po 8 pln to mamy 3000 PLN
może cenę paliwa zawyzyłem, moze 100 l w PL, może Macedonia ale nie liczę opłat i winiet. Powiedzmy 4500 własnym autem
Przy krótszej trasie i jednym noclegu pewnie koszt sie zzblizy do 3500 ...
A teraz samolot: 4000 dla 4ech osób ale UWAGA. Wszyscy znajomi raportują chore ceny na lipiec a zwłaszcza sierpień nawet przez R na 2 tyg auto (klima, full ub - twierdzą, że nawet 1000 EUR na 2 tyg w sierpniu)
Dlatego ja się umówiłem z nimi, że znajomy Grek ich przywiezie z lotniska na PEO (120-130 EUR) a ja ich zabiorę na 2 wycieczki. Nie każdy chce tyle km jechać i stać na granicach w wakacje. Inaczej wakacje by im zdrożały (prawie) podwójnie.
Nie wiem czy potwierdzacie ale przez wzrost cen nowych aut (a lotniskowe wyp. często bazują na nowych) znajomi raportowali, że jest duuzo drożej i na lipiec i na sierpień jak 2 lata temu. Są jakieś prywatne wypożyczenia od Polaków tam mieszających ale ja bym się bał jak w przypadku awarii, stłuczki, itp
Jest taka strona romero.gr i widziałem, ze do Nafplio można pociąg + bus, bus + ktel, Taxi ale ceny taxi 200 EUR, a te kombinacje inne 4-5 godzin dojazd.
Znajomi prowadzący ośrodek na PEO, gdzie zazwyczaj klienci mieli wynajęte auta (i samolot) raportują, że klienci w tym roku mają problem ... I wybierają Toskannię czy CRO ze względu na łatwiejszy dojazd własnym autem (część z nich)