Witam wszystkich 'Greków'
W Grecji byliśmy dwa razy. Pierwszy raz na Korfu w podróży poślubnej (2010 rok, samolotem plus jeden dzień Saranda). Drugi raz (2013 rok, autem) w Salonikach i Meteorach i dalej promem do Włoch z Igumenitsy.
W zeszłym roku były zakusy, ale ostatecznie wybraliśmy Czarnogórę (tydzień), BiH (2 dni) i Chorwację (tydzień).
Tutaj bardzo chciałbym podziękować @piekara114 za fajne rozmowy i wskazówki odnośnie wyjazdu W tym roku miało być Thasos od 8 czerwca - znaleźliśmy fajny apartament za 1300 zł (7 dni). Jednak w między czasie okazało się, że syn ma zakończenie roku 14 czerwca i ogólnie wyspa mimo, że w opisach opisywana jako mało komercyjna to jakoś plaże jednak dość oblegane, a przynajmniej tak nam się wydaje.
W ten sposób padł wybór na Chalkidiki od 23 czerwca. Apartament na uboczu miasteczka Loutra po 55 EUR doba (2 dorosłych i 2 dzieci - 7 i 5 lat) - 9,5 booking / 4,8 google. Chcemy jechać na tydzień, potem na 3 noce do Ksamil w Albanii, potem tydzień w Czarnogórze i na koniec pewnie jeszcze krótki pobyt w Chorwacji, choć niekoniecznie, bo już mamy rezerwację od 16 do 23 września w Chorwacji.
Proszę o porady i wskazówki.
Dojazd raczej autem, choć znalazłem loty z Krakowa do Salonik za około 2 tys. zł (z bagażami ok. 3 tys. zł). Jednak wtedy tylko Grecja, a do Krakowa też trzeba dojechać 160 km (2 h), a potem z lotniska wynająć auto i kolejne 110 km (1,15 h).
Droga FAST to 1775 km - 17 h 40 min (wg. google), droga EKO to 1630 km - 18 h 25 min (odchodzi winieta CZ plus ok. 1 h więcej niż google pokazuje, bo prędkość do 110 kmh).
Przy wersji szybszej (maksymalne dozwolone prędkości) spalanie wyjdzie ok. 7 L, przy wersji wolniejszej ok. 5 L. Przy założeniu 7 zł L paliwa (Macedonia 6 zł / Polska, Czarnogóra 7 zł / Serbia, Węgry, Albania 7,5 zł / Grecja 8 zł) różnica to 870 zł - 570 zł = 300 zł + 90 zł (winieta CZ) = 390 zł różnicy.
Zakładając wyjazd w czwartek ok. 15:00 plus po drodze godzinna przerwa na tankowanie i kolacje, więc zakładając 7-9 godzin jazdy to na granicy H/SRB będziemy ok. 23-1 w nocy. To chyba dobry czas na przekroczenie granicy? Czy jakieś jeszcze wskazówki odnośnie drogi?
Ceny w restauracjach i sklepach w Grecji są chyba na podobnym poziomie jak w Chorwacji?
Jak jest prawnie/obyczajowo postrzegane plażowanie nago na dzikich plażach (bez innych osób i nie na FFK)? Z tego co pamiętam to na Korfu było sporo takich dzikich zakątków typu FFK, ale raczej ciężko było znaleźć coś tylko dla siebie. Jednak Czarnogóra w zeszłym roku nas bardzo zaskoczyła - zawsze myślałem, że tam to tylko komercyjne plaże, a my znaleźliśmy dwie tylko dla siebie i to w lipcu. Jedną nas Pan motorówką rano zawoził, a wieczorem odbierał. Drugą dało się samochodem dojechać.
Nie wiem czy o jeszcze coś mogę się spytać. Bardzo dziękuje za wszelkie porady.