Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
te kiero napisał(a):Jak tam promy samochodowe z Lefkady na Kefalonię na początku maja, ktoś coś, bo z Nidri kiepsko lub wcale. Tak analizuję, gdzie na wiosnę.
Wynika, że od 16 maja pływały w tym roku, w następnym może podobnie będzie ...
te kiero napisał(a):Jak tam promy samochodowe z Lefkady na Kefalonię na początku maja, ktoś coś, bo z Nidri kiepsko lub wcale. Tak analizuję, gdzie na wiosnę.
Wynika, że od 16 maja pływały w tym roku, w następnym może podobnie będzie ...
Astokos to średnio turystyczne miasto. Czyli ludzie tu żyją cały rok jak i cały rok na Itace czy Kefalonii Znajomych dwa razy woziłem tu na prom (jak ich wyhuśtało w mojej szalupie) My mieszkaliśmy w Mitikas (senna wioska, mało malownicza ale super port mały dla takiej łodki jak moja i blisko 2 fantastyczne wyspy Katos/kalamos) https://goo.gl/maps/g4NBqT14uuBuz9XG6
Z Mitikas do Astakos się jedzie pół godziny ale z Lefki to kawał drogi by był. Droga nad morzem malownicza ale kreta i raczej 50 km/h - częste stada owieczek czy kóz
Moim zdaniem coś tu pływa cały rok ale ja osobiście w sezonie wsadzałem znajomych Moją łódką do SAMI z MITIKAS 1 godz (60 km) ale ja rano do 11-stej - potem fale Tym promem to chyba 2 godz a znajomi trafili na wiatr/fale/opóźnienia to byli o pólnocy zamiast 11sta Ale w SAMI hotele czekają na gości z promu i czekali na nich
>>>>>>>>>>>
Żonę na/z samolotu na Kefalonię do Mitikas odwoziłem/przywoziłem łódką
17 pierwszych sekund filmiku to odwiezienie Mitikas-Sami, potem tankowanie na Itace - urocza zatoka Końcówka to ja wypływamy z zatoki na Itace i płyniemy między dwoma promami do Porto Kaski a ostatnie sekundy to powrót
Bilety na prom kupowali w budce 45 minut przed planowym odpłynięciem (w obydwu przypadkach) Byli bez auta.
Może strony/kupowanie biletów online jest od-do ? Jak wspomniałem i Itaka i Kefalonia i ta mieścina są zamieszkałe cały rok i musi tam coś pływać regularnie (chociażby zaopatrzenie)
Byłem 2-3 w Mitikas skąd do Kastos/Kalamos motorówką "rzut beretem" (coś ponad miesiąc)
Wyspy są cudowne ALE
Baza turystyczna zerowa. To znaczy zorientowane na postój jachtów. Są tawerny, kawiarnie ale już kupno chleba - problem
Ludzie, którzy tam się pobudowali to np chirurdzy z USA czy UK, itp Od strony Mitikas (na wyspie Kalamos) pobudowane są obecnie skromniejsze domeczki W samym Mitikas przy porcie Włosi pobudowali apartamenty (po 150 tys EUR ich kosztowało) ale nie wynajmują. Sporo starszych małżeństw z Włoch/Niemiec/Holandii się tu osiedliło
Generalnie - stanie łodką/jachtem w zatoczkach - jak najbardziej Masz prom z Mitikas do Kastos/Kalamos ale przez problem z zakupami i zapewne wysokie ceny (bardzo skromna baza tur) raczej bym polecił dopłynięcie tam (wspomniany prom lub z Nidri jest taki staeczek co opływa Meganisi/Kastos/Kalamos)
Bajkowa jest zatoka na wysepce Atokos ale popo aby tu dopłynąć to spore fale https://goo.gl/maps/fkzNogzCdm5xUGLA6 Na KALAMOS jest opuszczona wiosa (w 1956 było trzęsienie ziemi i tylko kościół ocalał nienaruszony - jest odnawiany co rok i błyszczy z daleka) https://goo.gl/maps/qT9dk5xNFDBhF7No8
Wyspy są zielone pachną cydrami i innymi drzewami wieczorem. Mają mnóstwo pustych zatoczek od brzegów wschodnich
powrót z Kastos do Mitikas udką
jedna z zato na Kastos
delfiny obok wysp
Wspomniana zatoka na wyspie Atokos kilkanaście sekund filmu - potem nuda - ja mam filmy nieedytowane Wypływamy z Mitikas i na wyjściu z portu widać Kalamos (piękny widok wieczorem czy rano z portu czy knajpki narożnej) I dopływamy do zatoki na Atokos
Podziękowania dla @ogorek za informacje zawarte w Twoich kilku postach! Aktualnie to chyba największa w polskim internecie baza informacji dotyczących wysp Kastos, Kalamos.
Chociaż same informacje nie nastrajają zbyt optymistycznie, jeżeli chodzi o kontekst standardowego "wakacjonowania" tj. ileś dni na miejscu, dojazd autem, ewentualnie samolotem. A szczególnie, że wsch. wybrzeże Katos, z tą drogą wzdłuż niego (pewnie szutrówka) i plażami aż się prosi o dłuższy pobyt na wyspie.
W Mitikas masz 2 wypożyczalnie łódek (bez patentu do 5m do 30KM) Tam zawsze faluje od 13-tej i coraz gorzej do 18-tej więc radzę poranne wycieczki Te promy na Kastos/Kalamos z Mitikas to chyba są tylko pasażerskie. Ale w Kastos czy Kalamos są urocze plaże w okolicy portu
Ja się zdecydujesz na Lefadę to z Nidri masz wycieczki na Kastos/Kalamos gdzie w przypadku Kalamos to chyba przystanek na najładniejszej plaży a Kastos jesdnej z ładniejszych
@MorskiPas organizował wyprawę jachtem po Jońskim. Poradziłem mu przystanek w tej zatoce na wyspie Atokos https://goo.gl/maps/wGV2yt69dAoNQoLG8 i otrzymałem podziękowania od załogi. Cudowny lazur i przejżystośc