Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 18.01.2021 16:53

Jeżeli będzie otwarta tylko granica GR/BG tak jak w zeszłym roku, to niestety do Grecji nie pojadę.
Wiem, że w Grecji w listopadzie oraz grudniu mieli lockdown... a teraz dziennie mają po 400-500 osób zakażonych ( info z Wybrzeża Epiru).
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 19.01.2021 09:53

Cześć.
Zanim zacznę przeglądąć ten wątek (317 stron) to powiedzcie mi czy znajdę w nim odpowiedzi na następujące pytania:
1. Jakie jest najlepsze miejsce na pierwszy raz w Grecji ?
2. Czy warto się wybrać swoim samochodem czy lepiej samolot i wypożyczenie samochodu na miejscu. Jakie są koszty wynajęcia rodzinnego wozu ?
3. Czy lepiej hotel czy można jak w Chorwacji wynająć kwatery/apartmany ?
4. Są tutaj jakieś polecane ad3 ?

Który z wątków na forum ma najlepsze kompendium o tym kraju ?
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 19.01.2021 10:08

1) większość pewnie poleci Ci miejsca w których byli. Jakie są Twoje oczekiwania? Co chcesz robić? Zwiedzać, plażować, jeździć, biegać, chodzić po górach?
2) odpowiedź jest jedna - "to zależy". Jeśli chcesz spędzić czas w jednym miejscu, to zapewne samolot. Jeśli się przemieszczać, zwiedzać etc - samochód. Ja dla przykładu korzystam z formy naprzemiennej. Biorę auto z PL jak podróżuję po niemal całej GR, jeśli jednak celem są oddalone (Cyklady, Dodekanez) wyspy, to samolot. Raz, że bilety promowe są koszmarnie drogie (co ma znaczenie, jeśli spędzam urlop na 3-4 wyspach, a dwa - średnim i dużym autem słabo się jeździ po wąskich albo nieutwarzonych drogach. Wtedy albo małe 4x4 (Jimny) albo quad.
3) Można wynająć. Tutaj też zależy wszystko od tego, czego oczekujesz
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 19.01.2021 10:19

Dzięki za szybką odpowiedź.
Spędzamy urlopy bardzo intensywnie. Tzn. zwiedzamy w około co się da i plażujemy na plażach na ilu się uda w 14 dni.
Już czuję, że zabiorę swój samochód w tą podróż, a o odległych wyspach na razie zapomnę.
Może Korfu albo Lefkada bo na nie są chyba tańsze przeprawy z racji odległości od lądu.
Chciałem też Ateny zwiedzić więc wówczas gdzieś na Trypolisie osiąść.

Szczerze powiem, że kompletnie nie znam Grecji i nie wiem czy lepiej od strony Jońskiego czy od strony Egejskiego.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 19.01.2021 10:39

Na Lefkadę wjedziesz mostem, więc bezkosztowo
Jeśli do Aten, to możesz faktycznie zacząć od Północnej Grecji (Parga i okolice) zjechać w dół do Lefkady (po drodze masz kilka ciekawych zabytków, jeśli lubisz archeologię) i później wybrzeżem (urocze Nafpaktos) w kierunku Aten.
Na Lefkadzie na pewno znajdziesz urocze plaże i dobre winnice.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 19.01.2021 10:47

Może zostałem źle zrozumiany.
Nie zamierzam zwiedzić całej Grecji w 2 tygodnie.
Zwiedzamy co się da w danej okolicy, do której się wybierzemy.
Czyli jeżeli Lefkada to tam zostaniemy i ogarniemy wyspę. Jeżeli Trypolis to przy okazji wyskoczymy do Aten.
Bo ciągnąć się od Lefkady aż do Aten przez Pargę to raczej nie wchodzi w grę na 1 wakacjach.
A jeżeli będą problemy na granicach w Macedonii czy Albanii to może jeszcze rejon Kawala lub Thasos z racji bliskości granicy z Bułgarią. Tylko tam nie wiem czy jest co zwiedzać ?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 19.01.2021 11:23

kaeres napisał(a):Zwiedzamy co się da w danej okolicy, do której się wybierzemy.

Okolica tzn. w jakim promieniu?
Trypolis??
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 19.01.2021 11:35

Np. Pag, np Hvar, np. Damacja Środkowa (Szybenik, Krka, Primosten), Zupa Dubrovacka (Mlini, Dubrovnik, Kotor).
Takie mniej więcej promienie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.01.2021 11:42

Wynajem samochodu na 2 tyg w sezonie w miarę wygodnego dla 4 os to koszt ok 500 eur.

Co lepiej w tym roku to nie wiadomo, bo dziś nie wiadomo co będzie z lądowymi granicami, czy będzie otwarte to tylko z Bułgaria czy inne (krótsza droga) też. No i co z wymaganiami testów. Po tym kątem poczytaj o stanie strony wątku z 2020 r, da ci obraz jak to rok temu wyglądało.

Co do Aten, odpuść sobie w sezonie. Można się ugotować. Polecicie specjalnie poza sezonem. Ja byłam końcem maja, temp 30 st, a odczuwalna sporo większą i brak ruchu powietrza. Skup się na innych miejscach. Co do wakacji na lądzie, jest tu kilka takich relacji. Potem dam linki.
Ostatnio edytowano 21.04.2021 08:56 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 19.01.2021 11:55

Ja sobie wybrałam Peloponez, ale zwiedzenie tego co chciałam zajęło mi 2x2 tygodnie i stacjonowałam w 4 bazach. :mrgreen: W spisie treści masz listę zwiedzonych miejsc:
po-prostu-peloponez-t54554.html

Pelo daleko, więc samolot do Aten + auto wynajęte (ostatnio kl.C ok. 480 euro na 2 tygodnie + ubezpieczenie w zewnętrznej firmie). Z niektórych miast Polski latali też do Kalamaty, nie wiem jak teraz. BTW, niedawno jeszcze Aegean Airlines miały bardzo fajne promocje - ale czasy niepewne...
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 19.01.2021 12:12

Jakbym miał wybierać pomiędzy Thassos a Lefkadą, to wybrałbym Thassos
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 19.01.2021 12:23

kaeres napisał(a):Może zostałem źle zrozumiany.
Nie zamierzam zwiedzić całej Grecji w 2 tygodnie.
Zwiedzamy co się da w danej okolicy, do której się wybierzemy.
Czyli jeżeli Lefkada to tam zostaniemy i ogarniemy wyspę. Jeżeli Trypolis to przy okazji wyskoczymy do Aten.
Bo ciągnąć się od Lefkady aż do Aten przez Pargę to raczej nie wchodzi w grę na 1 wakacjach.
A jeżeli będą problemy na granicach w Macedonii czy Albanii to może jeszcze rejon Kawala lub Thasos z racji bliskości granicy z Bułgarią. Tylko tam nie wiem czy jest co zwiedzać ?

Lefkada na wypoczynek jest fajna, krajobrazowo i plażowo rewelacja. Zabytków jednak tam brak a miasteczka / wioseczki urokiem nie dorastają chorwackim do pięt. 2 tygodnie jak dla nas to za trochę długo tam. W tym roku jedziemy tam wprawdzie drugi raz, ale na 7-8 dni. Jakieś miejsce dorzucimy do planu, ale z tym trzeba będzie poczekać bliżej wakacji. Mocno jednak rozważamy okolice płn Peloponezu tak żeby i móc do Aten podjechać. Ale to opcja rezerwowa, gdyby podróżowanie do innych krajów było utrudnione.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 19.01.2021 12:38

BTW, nad Zatoką Koryncką mi się nie podobało.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 19.01.2021 12:56

Jeśli szukasz "esensji" Grecji, to zdecydowanie Peloponez.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.01.2021 13:03

Również polecam Peloponez jeśli własnym autem :oczko_usmiech:
Ale jeśli w gre wchodzi samolot, to Cyklady :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα