Bartek81 napisał(a):Hej, czy ktoś jest obecnie w Grecji lub wybiera się w najbliższym czasie? Jak sytuacja z Covid w Grecji? Czy mówi się o kwarantannie po przylocie do Grecji z Polski lub po powrocie z Grecji do Polski?
Do Grecji obecnie najlepiej samolotem
Wypełnia się formularz na stronie
https://travel.gov.gr/#/Sąd, dokąd, email, tel, adres docelowy w GR
Tak w skrócie to dostaje się numer QR (taki formularz z kodem), który według plotek (parzysty - brak testu na gr)
Ale znam rodziny, które wypełniły i jedna osoba z rodziny dostawała kod na 1 a pozostali na 2
Generalnie ci z jakimś tam numerem X na początku mają pobierany wymaz na lotnisku.
Po czym normalnie kazdy jedzie na miejsce docelowe
Jak przez dobę nikt nie zadzwoni to kontynuejmy wakacje na wybranym miejscu
Jak wymaz pozytywny to przyjedzie ekipa w skafandrach i taka osoba udaje się do wyznaczonego hotelu w danym rejonie dla COVID (i tam spędza 2 tyg nawet jak planowała krócej)
Autem (do niedawna) można było pływać promem bez testów (teraz nie wiem)
Jedyny prejazd lądowy do Grecji jest przez przejscie w Bułgarii (min 3 godz czekania)
I aby je przekroczyć MUSISZ zrobić test w swoim kraju (konkretny rodzaj) na COVID na max 72 godz przed przekraczaniem granicy
Czyli robisz test z opcją wyników na email lub pobrania ze strony
Jedziesz i przed granicą ściągasz i pokazujesz na telefonie/kompie/tablecie
Przy jakimkolwiek przekraczaniu granicy (samolot/auto/prom) ZAWSZE trzeba miec ten QR kod (z linku na górze posta)
Zazwyczaj dostaje sie potwierdzenie wypełnienia a QR kod przychodzi dobę przed wyjazdem (zazwyczaj w nocy)
Ja wracałem tak
- nocleg w GR koło granicy PłnMac w Evzoni
- na jeden strzał płMac+Serbia+większość Węgier
- nocleg Węgry
COVID-a dużo jest w BG, płnMac,Serbii.
Mało Węgrzy/Czechy
W samej GR płaczą i alarmują jak 40 nowych dzennie (ale ponoc pobili ekordtypu 100)
Trzeba unikać Attyki (Ateny i okolice) oraz Salonik - czyli dużych miast
Na Chalkidiki podobno pusto bo tu dominowali Bułgrarzy i Serbowie (a chyba Serbów nie wpuszczają a Bułgarzy testów nie chcą robić)
Ja byłem w wiosce na południu Peloponezu gdzie głownie sami Grecy
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Wróciłem z rejonu gdzie nie było zadnego przypadku COVID do rejonu Mazowsza, gdzie są co dzień ...