surfing napisał(a):quickstarter napisał(a):surfing napisał(a):MCR napisał(a):Nie wiem na co tych kilka tysięcy liczysz, bo raczej nie na paliwo i opłaty drogowe
Zmieścisz się poniżej 3 tyś za taką podróż w tą i z powrotem?
Samolotem do Grecji w lipcu pełno ofert do 750zł za lot w dwie strony.
Byłeś kiedykolwiek w Grecji autem? Bo wypisujesz bzdury. Do Grecji jeżdzę od 20 lat i nigdy - a jeździłem zawsze dużymi autami - droga w jedną stronę nie kosztowała mnie 1 tys zl
Byłem i dlatego wiem jak uciążliwa, długa i kosztowna jest taka podróż, dlatego od kilkunastu lat wyłącznie samolot z Pyrzowic prosto na wyspy Greckie.
ALe, ale ... skąd jedziecie ?? Bo inna kwota ze Szczecina, Inna z Wwy inna z Katowic.
No i dokąd ??
Ja z okolic Wwy w okolice Nafplio mam ajakieś 2400 km
Zakładając spalanie 9l / 100 (5 osób trochę bagazu) za samo paliwo w obie strony wyjdzie jakieś ...
OK, nie liczmy winiet, tylko policzmy 2500 km (czyli w obie 5000) i 10l/100 aby bylo prosciej
500l paliwa (z ukrytym kosztem viniet) ?? 100 l zatankuje taniej w PL (w sensie na start i przed granicą) po 4 PLN
Ale cała reszta ? Plus w GR mozna liczyc paliwo po 1,6 EUR a EUR po 4.45
=500*1,5EUR*4,45(kurs) = 3333 powiedzmy koszt z winietami bramkami itp, niech jakims cudem bedzie 3000
A gdzie tu nocleg po drodze a nawet 2 ??
Znowu nocleg dla pary X, dla 5-ciu Y (czasem duzy pok z 2-ma syp + sniadanie to bedzie 80 EUR x 2 x kurs i mamy kolejne koszta)
Inaczej się kalkuluje komuś z PD PL, gdzie doleci do płn Grecji na raz ...
Inaczej sie kalkuluje jak masz rodzinę 5 osób (dzień dybry)
2 osoby samolotem bedzie taniej, wygodniej, szybciej
Zwiedzanie w dobie COVID odpuszczam i innym odradzam. Więc pozostaje dojazd do celu ...Ktoś kocha swoim autem i musi je mieć na miejscu - jego wybór
Ktoś woli szybko samolotem i auto na miejscu z pełnym ub (odpada stres jak coś się stanie własnemu autku) - też fajne wakacje
Cwiczylem jedne i drugie i obydwa są fajne.
W tym roku spróbuję znowu autem na płd GR
Ostatni raz 7 lat temu - było lajtowo (Pireus ok Wwy z jednym noclegiem za Belgradem)
Zobaczę jak teraz (zona szczesliwa, ze wraca samolotem a nie bedzie sie tluc z nami z powrotem)