Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
No właśnie jest sprzeczność - dopiero co czytałem na greckich portalach że decyduje obywatelstwo a tu takie info. Nie żeby mnie nie cieszyło ale musze kupić bilety na prom i wolałbym mieć pewność
To ciekaw jestem, czy Ambasada Ci odpowie. Ja, niestety, nie mam dobrych doświadczeń z nimi. Kilka lat temu pytałem o zasady udzielania ślubów w GR - do dziś mi nie odpowiedzieli
Szkoda ze nie ma zadnego konkretnego info o ruchu samochodowym. Wybieram sie wprawdzie dopiero 08-08 ale samochodem, po drodze bedzie pare granic SK HU SRB MKD GR - zobaczymy co z tego bedzie
Serbia otwarta już od ponad tygodnia. Ruch SK i HUN uważam ze zależy w dużej mierze od ruchu rządu w Polsce - jeśli od 15.06 zniesiona będzie kwarantanna dla co najmniej Wyszehradu to o te dwa kraje będę spokojny. Jeśli nie - mam już ustalona trase przez CR-AUT-SLO-CRO-SRB-MK DO Niki, Dojran czy w ostatecznosci Evzoni jeśli MK nie otworzy małych przejść ale w to jakos trudno mi uwierzyć Jestem znow dobrej myśli
Ważne czy Macedonia otworzy, chociaż w sumie można z Serbii przez Bułgarię, ale to mocno na około. A SK i HU można będzie przez Austrię SLO i CH (Osijek). Hm. Mam jednak nadzieję, że SK i HU otworzą się
Przez Osijek i Vukovar i tak bym jechal z M6 z Mohacza na Sid ( czy Erdut lub Ilnok) jeszcze kolejek nie widziałem a Roszke to loteria a i ring Budapesztu ciągłe remonty i tłok. Oczywiście jest Backi Vinogradi czy Tompa ale wole przez CRO. A jeśli MK nie otworzy - a z MK docierają wieści że otworzą po 15 czerwca - to rzeczywiście przez BG pojadę. Aż tak dużo dalej nie jest - z Niszu na Pirot i Sofie i na południe do Kulaty. Niemniej mam nadzieje że w MK będzie można zatankować diesla
piekara114 napisał(a):Aga, a Aegan nie dawał opcji zmiany terminu powrotu?
No właśnie nie Od razu dał voucher ... Jak bym wiedziała co z tą cholerną kwarantanną po powrocie , to już dziś bym kupiła bilety w samej cenie co kupowałam, tylko o 6 dni do przodu ...
Ciekawe, co będzie w sytuacji, gdy przyjedziemy samochodem, a np. w innym pokoju w tym samym domu wykryją koronawirusa u innych osób. Też kwarantanna ?