Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.05.2020 15:27

Nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym, że na razie nas w Grecji nie za bardzo chcą :? , ale mój lot do Aten, 19 lipca, został odwołany :cry: :cry: :cry:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 30.05.2020 15:43

Mysza, moje wczasy na Kosie też , ale tego się spodziewałam bo wylot miał być 13 czerwca. Co nie zmienia faktu, że mi smutno (w sumie to 4 wyjazd w tym roku, który mi odwołali - 3 miały być w Polsce)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.05.2020 15:49

Sara76 napisał(a):Mysza, moje wczasy na Kosie też , ale tego się spodziewałam bo wylot miał być 13 czerwca. Co nie zmienia faktu, że mi smutno (w sumie to 4 wyjazd w tym roku, który mi odwołali - 3 miały być w Polsce)

Mi już przepadł meczyk w Modenie, święta we Wiedniu, mój ukochany Rzym, ale to akurat wszystko rozumiem, taka była sytuacja ...
A teraz jeszcze wakacje w Grecji przepadły :cry:
I jak słucham, jak to sobie świetnie radzimy i jak wszyscy nam zazdroszczą, to mnie coś trafia :evil:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 30.05.2020 15:56

mysza73 napisał(a):
Sara76 napisał(a):Mysza, moje wczasy na Kosie też , ale tego się spodziewałam bo wylot miał być 13 czerwca. Co nie zmienia faktu, że mi smutno (w sumie to 4 wyjazd w tym roku, który mi odwołali - 3 miały być w Polsce)

Mi już przepadł meczyk w Modenie, święta we Wiedniu, mój ukochany Rzym, ale to akurat wszystko rozumiem, taka była sytuacja ...
A teraz jeszcze wakacje w Grecji przepadły :cry:
I jak słucham, jak to sobie świetnie radzimy i jak wszyscy nam zazdroszczą, to mnie coś trafia :evil:

Ja już mam początku depresji: weekend majowy Kraków-Wieliczka-Ojców odwołane, tydzień temu miał być Książ-Wałbrzych odwołane, A od dzisiaj miałam spędzić 4 dni na Mazurach i co? Siedzę w domu i sprzątam
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.05.2020 16:49

kilka stron wcześniej wielu było 100 % pewnych, że pojadą...tymczasem kraje docelowe wybierają sobie same turystów...
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.05.2020 16:53

Pudelek napisał(a):na Cyprze też Polska jest w grupie krajów, które tylko z testami na koronę... same sukcesy.

Wielkiej Brytanii też nie ma na liście do Grecji...

"...Międzynarodowe podróże lotnicze na Cypr rozpoczną się 9 czerwca z Grecji, Malty, Bułgarii, Norwegii, Austrii, Finlandii, Słowenii, Węgier, Izraela, Danii, Niemiec, Słowacji i Litwy. Od 20 czerwca możliwe będą również ze Szwajcarii, Polski, Rumunii, Chorwacji, Estonii i Czech..."
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 30.05.2020 17:28

Sol-Wagon napisał(a):kilka stron wcześniej wielu było 100 % pewnych, że pojadą...tymczasem kraje docelowe wybierają sobie same turystów...

No cóż, ja mam wyjazd zaplanowany na końcówkę czerwca i...wciąż jestem pewien, że pojadę :)
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 31.05.2020 07:59

KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 31.05.2020 08:12

mysza73 napisał(a):Nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym, że na razie nas w Grecji nie za bardzo chcą :? , ale mój lot do Aten, 19 lipca, został odwołany :cry: :cry: :cry:

Mój z 26 maja z Aten nie był odwołany, ale jechać nie było jak, niestety pieniążków nie oddadzą.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 31.05.2020 09:07

KOL napisał(a):
mysza73 napisał(a):Nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym, że na razie nas w Grecji nie za bardzo chcą :? , ale mój lot do Aten, 19 lipca, został odwołany :cry: :cry: :cry:

Mój z 26 maja z Aten nie był odwołany, ale jechać nie było jak, niestety pieniążków nie oddadzą.

Z Aten dokąd?
Mi raczej przepadnie kasa u Rajana za lot z Santorini do Aten :?
A Egon za te odwołane loty proponuje voucher + 10% ceny do wykorzystania przez 18 miesięcy ...
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 31.05.2020 09:16

mysza73 napisał(a):Z Aten dokąd?
Mi raczej przepadnie kasa u Rajana za lot z Santorini do Aten :?
A Egon za te odwołane loty proponuje voucher + 10% ceny do wykorzystania przez 18 miesięcy ...

Z Aten do Wiednia. Z Wiednia do Aten odwołali i dostałem kasę, w odwrotnym kierunku niestety nie. Z Aegana już odebrałem vouchery, miałem zarezerwowane dwa loty z Aten na wyspy i z powrotem.
quickstarter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) quickstarter » 31.05.2020 16:19

Wysłałem kolejne zapytanie do ambasady greckiej. Pytałem czy informacja o 29 krajach dotyczy tylko lotnisk w Atenach i Salonikach czy także tych co jadą swoimi autami. Właściwie większych złudzeń nie mam niestety
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 31.05.2020 16:32

No przecież type co wklejałem linka z info o granicach lądowych.

https://www.mfa.gr/en/current-affairs/s ... world.html
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 31.05.2020 18:25

quickstarter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) quickstarter » 31.05.2020 19:32

Tekst widziałem:
Greece welcomes the world
Greece is ready once again to welcome the world. Here is how:
Phase 1 – Until 15 June
International flights are allowed only into Athens airport.
All visitors are tested upon arrival and are required to stay overnight at a designated hotel. If the test is negative, then the passenger self-quarantines for 7 days. If the test is positive, the passenger is quarantined under supervision for 14 days.
Phase 2 – Bridge phase- 15 June to 30 June
International flights are allowed into Athens and Thessaloniki airports.
If your travel originated from an airport not in the EASA affected area list (https://www.easa.europa.eu/SD-2020-01/A ... -downloads), then you are only subject to random tests upon arrival.
If you originate from an airport on the EASA affected area list, then you will be tested upon arrival. An overnight stay at a designated hotel is required. If the test is negative then the passenger self-quarantines for 7 days. If the test is positive, the passenger is quarantined under supervision for 14 days.
Phase 3 – 1 July onwards
International flights are allowed into all airports in Greece.
Visitors are subject to random tests upon arrival.
Additional restrictions regarding certain countries will be announced at a later date.
In addition:
Land border arrivals from Albania, North Macedonia and Bulgaria will be allowed as of 15 June. Visitors will be subject to random tests upon arrival.
Arrivals by sea will be allowed as of 1 July. Visitors will be subject to random tests upon arrival.
Greece at any stage retains the right to modify any of the above in light of changing circumstances.

Ale on stoi w sprzeczności z informacją o liście 29 krajów bo tam było o tym że decyduje paszport
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα