Sol-Wagon napisał(a):oglądałem dzisiaj wiadomości na jednej ze stacji tv...podobno Grecja otwarta od 01 lipca, podobno konieczny test zrobiony nie wcześniej niż 72 h przed wjazdem...
Zgodnie z opublikowaną informacją, w ramach strefy Schengen i kilku dodatkowych państw, w pierwszej kolejności po 15.06 chcą twierać ruch i granice wewnątrz tej strefy. Otwarcie granic zewnętrznych jest przewidziane dopiero na II etap luzowania ogólnych unijnych ograniczeń i nie wiadomo jakie będą wytyczne w tym kierunku dla osób wjeżdżających z zewnątrz. Szansa jakaś jest, ale i spora na problem z przejazdem przez MK i SRB. Grecy sami prowadzą rozmowy z przedstawicielami tych dwóch krajów, aby mieszkańcy (z paszportem MK/SRB + paszport Covid) mogli na wakacje do Grecji przyjechać samochodem. O innych turystach samochodowych na razie cisza....MCR napisał(a):Jest plan otwarcia hoteli _sezonowych_ od 1 lipca (nie dotyczy to tych, które są miejscami "całorocznymi").
Co do Serbii i FYROM - nie wiem jak obliczyłeś te 0% szans, bo oficjalnie UE wystąpiła o zamknięcie granic zewnętrznych do 15 czerwca, a co później? Trzeba czekać.
Jak się otworzą linie to dla linii nie ma problemu, bo ich przecież nie obchodzi w jakim celu Ty lecisz i gdzie mieszkasz.Trajgul napisał(a):Ciekawe jak potraktują mnie linie lotnicze, skoro lot mam przed tym terminem, a powrót po 1 lipca.
MCR napisał(a):Pozwolisz zatem, że doprecyzuję.
Jest plan otwarcia hoteli _sezonowych_ od 1 lipca (nie dotyczy to tych, które są miejscami "całorocznymi").
Co do Serbii i FYROM - nie wiem jak obliczyłeś te 0% szans, bo oficjalnie UE wystąpiła o zamknięcie granic zewnętrznych do 15 czerwca, a co później? Trzeba czekać.
Moje plany na letnie opuszczenie kaczylandu 27 czerwca są aktualne, choć wczoraj - z przerażeniem - próbowałem sprawdzić jak wygląda trasa przez RU i BG. Ciężko będzie bez dodatkowego noclegu gdzieś w Sofii, ale bardziej martwi mnie stan tamtejszych dróg
piekara114 napisał(a):Jak się otworzą linie to dla linii nie ma problemu, bo ich przecież nie obchodzi w jakim celu Ty lecisz i gdzie mieszkasz.Trajgul napisał(a):Ciekawe jak potraktują mnie linie lotnicze, skoro lot mam przed tym terminem, a powrót po 1 lipca.
Na to odpowiedź jest od zawsze znana i jest w regulaminie. Jeśli odwołuje się choć jeden odcinek lotu to pasażerowi należy się bezpłatna zmiana terminu lotu (z dopłatą jeśli bilet w innym terminie jest droższy, tak jest w low costach, w liniach tradycyjnych jeśli zmieniasz klasę lotu lub biletu masz dopłatę) lub zwrot kosztów. Jeśli na jednej rezerwacji masz lot w obie strony to w razie odwołania któregokolwiek lotu masz zwrot kasy za całą rezerwację. Jeśli loty masz na dwóch rezerwacjach to masz zwrot za odwołaną trasę, a druga rezerwacja na drugi kierunek była na Twoje ryzyko (często się tak robi, jak poluje się na super tanie loty, kupujesz jeden kierunek, a po kilku tygodniach dokupujesz kolejny, aby było jak najtaniej).Trajgul napisał(a):Ciekawi mnie, czy jeśli loty do końca czerwca będą wstrzymane, to czy otrzymam zwrot kasy tylko za lot w jedną stronę, bo przecież powrót miałbym już po 1 lipca, a więc to już ich może nie interesować.