Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
quickstarter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) quickstarter » 29.04.2020 13:01

Ja kwarantanne jakoś przeboleje. Obawiam się że jednak jej nie zniosą. Przyznam że irytują mnie polskie ambasady - ambasady Serbii czy Węgier na moje zapytania odpowiedziały mi po 1 dniu a polskie ambasady w tych krajach na moje zapytania są głuche. Dlatego liczę że się stąd wyrwę na lato za wszelką cenę ;)
Ostatnio edytowano 29.04.2020 20:48 przez quickstarter, łącznie edytowano 1 raz
Barber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barber » 29.04.2020 17:35

Fryzjerzy też czekają na otwarcie. W innym przypadku nie pojadą do Grecji, bo nie będzie za co.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 29.04.2020 19:40

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Fryzjer mi nie jest potrzebny, mogę żyć bez niego.
Niech zniosą kwarantannę po powrocie i puszczą tranzyt przez kraje pośrednie.

Nie no, kwarantanna po powrocie nie wchodzi w gre :evil:
Tzn ja bym jakoś przeżyła, ale mąż na miesiąc urlopu pozwolić se nie może :roll:
Czyli mi potrzeba zniesienia kwarantanny i fryzjera :wink:
A jak nie to jadę w Bieszczady :oczko_usmiech:

na ewentualnej kwarantannie będzie na zwolnieniu chorobowym, a nie na urlopie wypoczynkowym...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.04.2020 19:58

Sol-Wagon napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Tzn ja bym jakoś przeżyła, ale mąż na miesiąc urlopu pozwolić se nie może :roll:

na ewentualnej kwarantannie będzie na zwolnieniu chorobowym, a nie na urlopie wypoczynkowym...

To nie o to chodzi ...
Jego robota sama się nie zrobi :roll:
Mąż i tak po 2 tygodniach urlopu kolejne dwie albo trzy soboty jest w biurze, a i zdarza się że w niedzielę też :?
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 30.04.2020 05:56

dziwna robota...jedzie na urlop po to by się "przemęczyć" po...
czyja robota robi się sama?
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 30.04.2020 06:07

Sol-Wagon napisał(a):dziwna robota...jedzie na urlop po to by się "przemęczyć" po...

Niektórzy pracują również podczas urlopu. Można poczytać o tym w forumowych relacjach.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.04.2020 08:32

Sol-Wagon napisał(a):dziwna robota...jedzie na urlop po to by się "przemęczyć" po...

Może nie sama :roll: , ale niektórzy mają jej tyle, że spokojnie mogą nadrobić swoją (nawet dłuższą) nieobecność.

Ale to nie o tym wątek ...
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 02.05.2020 15:51

Rządy Grecji i Cypru ogłosiły, że od 4 maja planują stopniowe złagodzenie ograniczeń, związanych z pandemią koronawirusa. Oba kraje chciałyby przyjąć pierwszych turystów już w lipcu. Nie wiadomo jednak, czy im się to uda.

Onet.pl
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.05.2020 21:07

Na Cyprze od 4maja będą mogli 3 razy dziennie wyjść z domu wcześniej przez sms wysyłając informację z jakiego powodu wychodzą, a tych powodów jest 8. W dalszym ciągu przemieszczanie się pomiędzy dystryktami nadal jest zabronione, z wyjątkiem dojazdu do pracy i dojazdu na plażę w celu uprawiania aktywności fizycznej i dotyczy tylko mieszkańców śródlądowych. Otwierają też biura podróży, sklepy detaliczne - 1os/8m2, centra handlowe dalej zamknięte.
Godzina policyjna nadal jest 22-6. Na razie mają bardzo małe poluzowanie w stosunku do nas.
11.05 wracają do szkół absolwenci szkół,
Parki zamknięte do 21.05.
1.06 otwarcie bibliotek i muzeów.
quickstarter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) quickstarter » 03.05.2020 21:03

Wedle dzisiejszych informacji z Grecji, razem z Cyprem wystąpią do Brukseli by UE opracowało jednolitą politykę w zakresie ruchu turystycznego (podróże - tranzyt).
quickstarter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) quickstarter » 05.05.2020 18:23

Dzisiejsza odpowiedź z greckiej ambasady:
For the moment these measures are active:
1) Road boarders are only open with Bulgaria. Ferries from Italy are only for transport of goods
2) Hotels are closed at the moment. There is planning to operate from mid June / beginning July. The conditions on which they will work is not known.
3) Planning is prepared for cafes, restaurants, beaches on how they will operate during summer
4) Only permanent residents of islands can visit them
5) Every person entering Greece undergoes 14day quarantine
6) Circulation is done wearing masks and gloves
We are awaiting further announcements by our Government. We recommend in communicating again mid June.

To sie stan na dziś. Greckie władze zapowiadają poluzowanie tych rygorów. Niemniej martwi mnie brak możliwości przeprawy promowej na wyspy.
Pudelek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pudelek » 05.05.2020 22:14

A kwarantanna wjazdowa nie martwi? W tym przypadku urlop miałbyś od razu półtoramiesięczny - dwie kwarantanny i dwa tygodnie wypoczynku :D
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 05.05.2020 22:33

mysza73 napisał(a):
Sol-Wagon napisał(a):
mysza73 napisał(a):

To nie o to chodzi ...
Jego robota sama się nie zrobi :roll:
Mąż i tak po 2 tygodniach urlopu kolejne dwie albo trzy soboty jest w biurze, a i zdarza się że w niedzielę też :?

Księgowi to jednak mają przerąbane :cry: Pozdrów męża :wink:
Ja już sama nie wiem co w te wakacje będzie, z desperacji dzisiaj oglądałam właśnie Białowierzę i Bieszczady. Na
szczęście wszędzie mam dość daleko :D
Ps: z włosami przeżyję ale na pazury po hybrydzie patrzeć nie mogę. Pani Magdo wróć :!: :!: :!:
quickstarter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) quickstarter » 05.05.2020 23:51

Pudelek napisał(a):A kwarantanna wjazdowa nie martwi? W tym przypadku urlop miałbyś od razu półtoramiesięczny - dwie kwarantanny i dwa tygodnie wypoczynku :D

Grecy już mówili kilka razy że kwarantannę zniosą przynajmniej na VII-IX.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.05.2020 08:30

Beata W. napisał(a):
Księgowi to jednak mają przerąbane :cry: Pozdrów męża :wink:
Dzięki :D

Beata W. napisał(a):Ja już sama nie wiem co w te wakacje będzie, z desperacji dzisiaj oglądałam właśnie Białowierzę i Bieszczady. Na
szczęście wszędzie mam dość daleko :D
Ja jak już to chyba jakieś góry ... :roll:

Beata W. napisał(a):Ps: z włosami przeżyję ale na pazury po hybrydzie patrzeć nie mogę. Pani Magdo wróć :!: :!: :!:
Pazury to mi Zuzia może zrobić ... tylko po co :lol:
Ale długość i kolor moich włosów przemilczę :evil:
Na spotkanie z moją panią Eweliną czekam bardziej niż na wyjazd do Rzymu 8O :lol: :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Grecja - strona 290
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone