Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 07.01.2020 15:08

piekara114 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Dlatego ja wrzucałam bezpośrednio z kompa. Żmudna robota ale przynajmniej zdjęcia są :mrgreen:
Z forum serwera też swego czasu poleciały....

No była taka historia :?
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 07.01.2020 21:10

tomeki napisał(a):Wlasnie wracam z Lefkady, a przed wyjazdem szukalem informacji o dojezdzie na Egremni, droga zostala zniszczona przez trzesienie ziemi w 2015. Grecy pisali, ze droga ma byc odbudowana do konca lipca tego roku. To bujda, stoja tam maszyny budowlane, ktore wrastaja w ziemie. Jednak na Egremni mozna sie juz dostac, nawet z malymi dziecmi.

Auto zostawiamy na malym parkingu przed brama i musimy ta brame obejsc. Gora po malej skarpie, ale duzo latwiej z drugiej strony po prostu obejsc plot stawiajac noge na galezi drzewka rosnacego na zboczu.

Potem maszerujemy 10 minut droga, schodzimy schodami i pozostaje ostatnie 40 metrow. Schodzimy trzymajac sie liny az do samej plaży. Wejscie po tej linie jest latwiejsze niz zejscie. Na calej Egremni oprocz nas bylo jeszcze 5 osob.

Czy jest ktoś zorientowany w tym temacie? Czy ruszyły jakieś prace remontowe i można już dojechać samochodem czy nadal pozostaje droga opisana przez "tomeki" ?
Jeśli dobrze kojarzę, to na wszystkie pozostałe plaże Lefkady nie ma obecnie problemu z dojazdem?
JurekM73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JurekM73 » 01.02.2020 21:58

Ja byłem w tym roku i normalnego dojazdu czy dojścia nie było.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 01.02.2020 23:16

znaczy ,,,,
"w tamtym roku"
nie abym się czepiał tylko abyś mi potwierdził :-)
JurekM73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JurekM73 » 02.02.2020 23:17

599 napisał(a):znaczy ,,,,
"w tamtym roku"
nie abym się czepiał tylko abyś mi potwierdził :-)

Masz rację. W zeszłym. Jeszcze nie wróciłem z imprezy sylwestrowej ;-)
khml
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) khml » 03.02.2020 10:49

Dzięki za informację.
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 19.02.2020 22:27

siemka
może ma ktoś plan wycieczki pomysł trasę może ????? chodzi o meteory w bo plan po drodze zobaczyć
będziemy w poniedziałek więc może ktoś coś?????

ps nie chce mi sie szukać na tylu stronach
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.02.2020 22:40

O jaką trasę Ci chodzi? Skąd dokąd?
Klasztory są przy jednej drodze, nad miasteczkiem Kalambaka
Każdy klasztor jest w jakiś dzień zamknięty, a otwarte są w wyznaczonych godzinach.
www.visitmeteora.travel

PS. w każdym wątku jest wyszukiwarka, więc można wpisać Meteory, aż tak wiele do czytania nie ma....
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 20.02.2020 08:17

tak naprawde mam jeden dzień na zwiedzanie i chciałem jakieś info co najlepiej zobaczyć, który klasztor, jeden czy dwa, jakieś miejsca widokowe poza szlakiem ktoś wyczaił, nocleg mam w trikali więc wieczorem coś tam luknąć dzięki za wszystkie info
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.02.2020 08:22

dudzis napisał(a):tak naprawde mam jeden dzień na zwiedzanie i chciałem jakieś info co najlepiej zobaczyć, który klasztor, jeden czy dwa, jakieś miejsca widokowe poza szlakiem ktoś wyczaił, nocleg mam w trikali więc wieczorem coś tam luknąć dzięki za wszystkie info

Byłem w taki sposób we wrześniu, znajdę chwilę dziś w pracy to przedstawię nasz sposób odwiedzin Meteorów.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.02.2020 09:03

Ale nad Meteorami i ich zwiedzaniem nie ma co dużo myśleć. Większość osób zwiedza to miejsce w jeden dzień.
Sprawdź link który podałam, wybierze sobie min. 2 Meteory jakie chcesz obejrzeć, proponuję Wielki Meteor i inny, który po opisie Ci spasuje lub po wyglądzie, przy uwzględnieniu dni otwarcia.
Podjeżdżasz na parking pod wybranym Meteorem, kupujesz wejściówkę, zwiedzasz ile chcesz i podjeżdżasz pod kolejny - jest jedna doga i jedna odnoga do miejscowości Kalambaka. Między skrajnymi Meteorami jest tylko 7 km drogi. Popatrz na mapę, pochodź ludzikiem, tam nie ma co kombinować i wiele planować. Na tej trasie jest punkt widokowy na skały, można tam podjechać na zachód słońca. Ja uważam, że jeśli będzie się wcześnie rano (na otwarcie) i wcześniej uwzględni się godziny otwarcia to w jeden dzień możesz 5 klasztorów zobaczyć.
A patrzyłeś na podany przez mnie link? Tam jest opisanych kilka miejsc w okolicy.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 20.02.2020 09:28

Dokładnie tak jak pisze Beata, polecam wejść przynajmniej do dwóch meteorów ( moim zdaniem Wielki jest obowiązkowy), a resztę pooglądać sobie z zewnątrz. Jeden dzień zupełnie wystarczy :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.02.2020 10:02

te kiero napisał(a):
dudzis napisał(a):tak naprawde mam jeden dzień na zwiedzanie i chciałem jakieś info co najlepiej zobaczyć, który klasztor, jeden czy dwa, jakieś miejsca widokowe poza szlakiem ktoś wyczaił, nocleg mam w trikali więc wieczorem coś tam luknąć dzięki za wszystkie info

Byłem w taki sposób we wrześniu, znajdę chwilę dziś w pracy to przedstawię nasz sposób odwiedzin Meteorów.

A było to tak:

-jechaliśmy z daleka, nie chcieliśmy tak wcześnie wstawać, więc w Kastraki byliśmy ok.11tej;
-najpierw zawitaliśmy na kawę i małe co nieco do Ziogasa, wybór był związany z jedynym dostępnym miejscem parkingowym
- następnie jadąc niezwykle powoli i podziwiając wyłaniające się kolejno Monastyry, tudzież ogromne formacje skalne, podjechaliśmy tutaj, gdzie skorzystaliśmy z dzikiego WC, bo w knajpie nam się jeszcze nie chciało
-dalej pojechaliśmy inaczej niż wszyscy czyli w stronę pierwszego punktu widokowego, gdzie posłużyłem wielu parom za fotografa; był tam luz na niewielkim parkingu
- potem jeszcze jeden punkt widokowy i ochy, achy widokowe zostały spełnione
- dalej skierowaliśmy się pod największy Moni, szukając wolnego miejsca zrobiliśmy kółeczko tutaj, niestety udało się zaparkować przy ulicy o nachyleniu ~14%
- udaliśmy się na zwiedzanie Mega Moni, wspinając się pod górkę kilkadziesiąt metrów; ludzi jak mrówków, cały przegląd narodowości świata i języków
- wrażeń było już sporo, droga daleka więc podjechaliśmy jeszcze pod jeden Moni... tutaj, zdecydowanie mniej ludzi, zdecydowanie mniejszy, to było przyjemne

Całość zajęła nam sporo czasu do późnego popołudnia, a przed nami było jeszcze 300km, więc odpuściliśmy więcej.
Monastyry interesowały nas czysto architektonicznie oraz okolica krajobrazowo, to był punkt greckiego must see; nie wyobrażam sobie tego w ścisłym sezonie.

Polecam również wpis @Piekary

dudzis napisał(a):siemka
ps nie chce mi sie szukać na tylu stronach

pokolenie Z???
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.02.2020 12:16

te kiero napisał(a):pokolenie Z???
Z ciekawości przejrzałam wpisy i mam takie samo wrażenie... Co mnie zadziwia od dłuższego czasu, że z technologią są na Ty na co dzień, nie mogą bez niej żyć, ale skorzystanie z opcji jakie są dostępne pod ręką ich przerasta.... I z tego ich lenistwa stwierdziłam, że nie podam planu jak to ja zorganizowałam.... Tu na forum jest kilka dokładnych opisów na ten jeden dzień, a znalezienie ich zajmie max. 10 min.
dudzis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudzis » 21.02.2020 09:30

pokolenie z hmmmm no dobra niech będzie tylko chyba za stary jestem
a wy ????
nie chcesz nie piszesz a jak piszesz to chwała ci za to
poza tym coś się dzieje na forum a nie tylko ddw
tak w kwestii wyjaśnienia to dlatego pytam / bo czytałem dużo wcześniej inne posty i o dziwo używałem lupki/ ponieważ odgrzewając stary temat zawsze może pojawić się coś interesującego, nowego i nietypowego i może rozszerzyć zakres starych opisów
tak więc jeśli pokolenie z ??? kogoś swymi pytaniami oburzyło bądź obraziło to przepraszam i w takim razie dostosuję się do wymagań forum
pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα