corrina napisał(a):A ja mam takie pytanie. Czy przy 4 pełnych dniach w Atenach, zakładając że wystarczą nam 2 dni na najważniejsze atrakcje, a trzeci dzień to wypad nad Kanał Koryncki i obiad nad morzem w Lutraki, ma sens popłynąć na Eginę ? Czy jest sens wypożyczyć tam na kilka godzin samochód? Czy pospacerować tylko w samym mieście Egina i zjeść tam obiad? Będziemy w 2 połowie lutego, więc dzień nie za długi (zachód słońca koło 18:00 chyba).
Ewentualnie jakaś inna wyspiarska alternatywa, która ma sens z Aten na 1 dzień ?
kulka53 napisał(a):2 dni w Atenach wystarczą, choć jakby były 3 też byłoby co robić
Kanał Koryncki połączyłbym z Akrokoryntem, niedaleko, a wg mnie warto.
kulka53 napisał(a):Egina - byliśmy w zeszłym roku. Jeden dzień trochę mało, ale z autem da radę parę miejsc zaliczyć. Samo miasto... na obiad i spacer będzie ok
Po pierwsze świątynia Afai, po drugie świątynia Apolla w stolicy (jakby brakło czasu to można odpuścić), po trzecie monastyr Agios Nektarios + Paleochora, po czwarte monastyr Kimisis Theotokou, po piąte świątynia Zeusa (kawałek ścieżką pod górę od drogi). Z miejscowości do których można zajrzeć na moment/po drodze - Agia Mairina i Perdika.
corrina napisał(a):Szukałam tak na szybko promów na jakiejś stronie, na której podobno są wszystkie linie, ale w ogóle nie znalazło mi dostępnych połączeń Może po jakichś konkretnych liniach powinnam szukać. A jak z wypożyczeniem auta w Eginie?
kulka53 napisał(a):aktualny stan co pływa można sprawdzić np tu
corrina napisał(a):Kurcze, nie wiem, czy dobrze to rozkminiłam, ale wygląda, jakby między 18-21 lutego nic w ogóle nie pływało
kulka53 napisał(a):corrina napisał(a):Kurcze, nie wiem, czy dobrze to rozkminiłam, ale wygląda, jakby między 18-21 lutego nic w ogóle nie pływało
Mi też tak pokazuje. Prawdopodobnie dlatego, że nie ma jeszcze rozkładów na przyszły rok... ja bym poczekał do końca października.
Kusi Cię Halkidiki na wakacje?corrina napisał(a):No to spokojnie poczekam a w międzyczasie poczytam sobie Twoją relację, zaraz po tym jak skończę "Grecję leniwie" piekary
piekara114 napisał(a):Kusi Cię Halkidiki na wakacje?corrina napisał(a):No to spokojnie poczekam a w międzyczasie poczytam sobie Twoją relację, zaraz po tym jak skończę "Grecję leniwie" piekary
piekara114 napisał(a):Ja do Koryntu brała bym samochód: koszt to będzie ok. 30 eur +10 paliwo, bilety na KTEL mogą Was więcej wynieść (za darmo podróżują dzieci do lat 5 i to jak siedzą na kolanach innej osoby, w przeciwnym wypadku muszą mieć bilet). A samochodem więcej zobaczycie, bo na górę Agrokoryntu możecie podjechać, a nie pieszo wchodzić, a to spora oszczędność przy krótkim dniu. Ja proponuję Ci Epidavros po Koryncie - teatr robi ogromne wrażenie.