Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.10.2019 08:07

piekara114 napisał(a):
PWojtek napisał(a):Kiedy pojawiają się jakieś fajne ceny biletów na Korfu?
Na to pytanie nikt Ci nie odpowie.... Sezon wakacyjny różnymi dziwnymi zasadami się rządzi. W low costach najtańsze bilety są w momencie ogłaszania rozkładu lotu na dany sezon oraz na 10-6 tygodni przed lotem... Choć ja osobiście trafiłam najtańsze loty na dzień po zakończeniu promocji...
W tym roku bilety na Kretę można było kupić w czerwcu na lipiec (2-3 tyg. przed lotem) za 250-300 zł/os/RT, więc można trafić fajne ceny...

PWojtek napisał(a):Ja ostatnio szukałem do Aten, bo chciałbym Peloponez trochę zwiedzić i same Ateny i bilety dla 4 osób w sierpniu ze wszystkimi opłatami lotniskowymi i chyba wrzuciłem 2 sztuki bagażu większego rejestrowanego, to wychodzi coś ponad 730 ojro za całość i nie wiem czy to drogo czy brać ewentualnie za tę cenę?
Tanio czy drogo to pojęcie względne.730 EUR to ponad 3000 zł, dla mnie masakryczna cena. A dochodzi jeszcze koszt samochodu i paliwa.... Za to (730 EUR) to ja z południa Polski dojadę swoim samochodem do Aten pojeżdżę po okolicy i w trasie będę miała opłacony nocleg i posiłki i coś jeszcze zobaczę. No i nie polecam zwiedzania Aten w sierpniu, byłam końcem maja (bilet za 400 zł/RT z podręcznym 10 kg i wykupem miejsca, kupiony na 3 dni przed lotem) , temp. ok. 30 st. i na prawdę w południe człowiek był zmęczony, w sezonie temp. będzie w okolicy 40 st., zwiedzanie będzie mordęgą... Lepiej polecieć w ferie na 4 dni za niewielkie pieniądze i dodatkowo wtedy większość wejściówek jest za 50% ceny, a chyba w pierwszą niedzielę miesiąca (XI-III) gratis...

Też mi się wydawało że drogo, bo czytałem, że ludzie taniej kupują. Ogólnie autem nie chcę jechać, bo ode mnie to minimum 2300 na Peloponez czyli 2 dni w jedną i dwa dni w drugą autem, więc szkoda mi czasu i wiem jak się będę czuł po dwóch dniach jazdy. To jest może dobre jak można pojechać na miesiąc to wtedy to ma sens. Przy normalnym 2 tygodniowym urlopie dla mnie osobiście ta podróż to mordęga.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 17.10.2019 08:27

PWojtek napisał(a):
315 ze wszystkimi opłatami? Czyli wybór miejsc, dodatkowy bagaż itd? Na "golasa" bez opłat te bilety wyszły 480 euro ale jak dodałem te różne opcje to wyszło cos 720-730 ojro.

Nie wybierałam miejsc, bo po co. Dzieci mi nie posadzą samych na drugim końcu samolotu. A nawet gdyby tak się zdarzyło, stewki bez problemu przesadzą. Bagaż rejestrowany wzięłam jeden, w sumie nie byłby potrzebny na 5 dni, bo 4 bagaże po 8 kg (to jest ta ciut większa walizka kabinowa, co ma jedną długość 55 czy 56 cm) + 4 nie za duże plecaki to byłoby aż nadto. Ale ponieważ planuję zakupy spożywcze, to dokupiłam jedną walizkę do 23 kg za 50 EUR w obie strony.
Aegean to zaje.....sta linia, w cenie biletu, nawet tego najtańszego, jest normalny posiłek a nawet winko :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.10.2019 08:33

corrina napisał(a):
PWojtek napisał(a):
315 ze wszystkimi opłatami? Czyli wybór miejsc, dodatkowy bagaż itd? Na "golasa" bez opłat te bilety wyszły 480 euro ale jak dodałem te różne opcje to wyszło cos 720-730 ojro.

Nie wybierałam miejsc, bo po co. Dzieci mi nie posadzą samych na drugim końcu samolotu. A nawet gdyby tak się zdarzyło, stewki bez problemu przesadzą. Bagaż rejestrowany wzięłam jeden, w sumie nie byłby potrzebny na 5 dni, bo 4 bagaże po 8 kg (to jest ta ciut większa walizka kabinowa, co ma jedną długość 55 czy 56 cm) + 4 nie za duże plecaki to byłoby aż nadto. Ale ponieważ planuję zakupy spożywcze, to dokupiłam jedną walizkę do 23 kg za 50 EUR w obie strony.
Aegean to zaje.....sta linia, w cenie biletu, nawet tego najtańszego, jest normalny posiłek a nawet winko :oczko_usmiech:

W Egonie miejsca wybiera się za darmo przy dokonywaniu odprawy :oczko_usmiech:
Też bardzo polubiłam Egona :lol:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 17.10.2019 08:45

Nie wiem jak Ateny z tym Egonem, gdyż nie sprawdzałem, natomiast ceny, przykładowo na Kretę są 2-krotnie droższe, niż u irlandzkiego przewoźnika.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 17.10.2019 08:46

mysza73 napisał(a):

Dokładnie. Jak się wejdzie na odprawę na samym początku, to bez problemu będą 4 miejsca koło siebie. Wcześniejsze wybieranie (płatne) miejsc jest wygodne, ale jeśli nie muszę za coś dopłacać, to tego nie robię :wink:

Tak z ciekawości sprawdziłam sobie bilety na Santorini na lipiec, ale tutaj już masakra cenowa, z podręcznym dla nas ponad 6 koła... :twisted:
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 17.10.2019 08:49

Trajgul napisał(a):Nie wiem jak Ateny z tym Egonem, gdyż nie sprawdzałem, natomiast ceny, przykładowo na Kretę są 2-krotnie droższe, niż u irlandzkiego przewoźnika.

No niestety, Kreta jest z przesiadką w Atenach i to jest zdecydowanie ponad mój budżet :roll:
O Atenach mogę się wypowiedzieć pod koniec lutego :oczko_usmiech:
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 17.10.2019 08:56

corrina napisał(a):No niestety, Kreta jest z przesiadką w Atenach

A jo. Dopiero zwróciłem uwagę :D. Co nie zmienia faktu, że jest bardzo drogo, natomiast z Krakowa sporo taniej. Faktycznie do Aten opłaca się lecieć tymi liniami.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.10.2019 09:08

corrina napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Dokładnie. Jak się wejdzie na odprawę na samym początku, to bez problemu będą 4 miejsca koło siebie. Wcześniejsze wybieranie (płatne) miejsc jest wygodne, ale jeśli nie muszę za coś dopłacać, to tego nie robię :wink:

Tak z ciekawości sprawdziłam sobie bilety na Santorini na lipiec, ale tutaj już masakra cenowa, z podręcznym dla nas ponad 6 koła... :twisted:

Egon bardzo wysoko sobie ceni Santorini :roll: ... dlatego skorzystałam z oferty Rajana :wink:
Nawet jak dopłaciłam kilka euro za bagaż podręczny, to i tak wyszło tyle co za prom ... a różnica w czasia ogromna :oczko_usmiech:
Krzychu689
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychu689 » 17.10.2019 09:34

Warto też zajrzeć na loty charterowe w biurach podróży - czasami wychodzi mega taniej niż tanimi liniami...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.10.2019 10:13

corrina napisał(a):
PWojtek napisał(a):

zrezygnowałem z dupereli i dodałem tylko dwa bagaże (po 23kg) na 4 osobową rodzinę (mam nadzieję że w dwa takie da się radę upakować) i cena wyszła korzystniejsza bo "tylko" 603 ojro. Powiedzcie mi czy warto od razu z lotem rezerwować auto czy zrobić to później na własną rękę?
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 17.10.2019 10:33

PWojtek napisał(a):
zrezygnowałem z dupereli i dodałem tylko dwa bagaże (po 23kg) na 4 osobową rodzinę (mam nadzieję że w dwa takie da się radę upakować) i cena wyszła korzystniejsza bo "tylko" 603 ojro. Powiedzcie mi czy warto od razu z lotem rezerwować auto czy zrobić to później na własną rękę?

Trudno powiedzieć, jak z samochodami, bo tego nie sprawdzałam. Ale z ciekawości weszłam sobie na stronę bookingu, tą co wyskakuje podczas rezerwacji na Aegean. Oferty typu "najlepsza cena", "tylko na tej stronie", "super offer Aegean" itp. - że niby w pakiecie taniej. Bzdura. Weszłam na booking normalny i ceny były dużo niższe. Więc z autem może być podobnie.

A co do 2 bagaży po 23 kg to moim zdaniem świat i ludzie. Nie bierzesz kurtek puchowych, butów traperów itp. Jeśli będziecie mieli app. z pralką to w ogóle po problemie. Pakujecie się w jedną walizkę wszyscy (+ewentualnie w 4 podręczne), a druga będzie na suweniry :lol:
piekara pisała chyba, że na tydzień w maju lecieli na tydzień tylko z podręcznymi.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.10.2019 14:03

corrina napisał(a):piekara pisała chyba, że na tydzień w maju lecieli na tydzień tylko z podręcznymi.
Dokładnie tak. Każdy z nas miał kabinówkę (tą do 10 kg na pokładzie, a w realu było 8,2+8,5+9,3kg, z maską i rurką do snurkowania i butami do wody) oraz 2*plecak, torebka większa dla mnie. Pobyt w Tolo nad morzem przez 5 dni (w walizce był też dmuchany materac, kosmetyki też) i potem 2 dni w Atenach. Jakbym jechała na 2 tyg. wzięłabym jeszcze walizkę do luku, aby móc coś przywieźć, ale spokojnie jak app. ma pralkę to kabinówki na 2 tyg. wystarczą.
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 17.10.2019 14:09

piekara114 napisał(a):
corrina napisał(a):piekara pisała chyba, że na tydzień w maju lecieli na tydzień tylko z podręcznymi.
Dokładnie tak. Każdy z nas miał kabinówkę (tą do 10 kg na pokładzie, a w realu było 8,2+8,5+9,3kg, z maską i rurką do snurkowania i butami do wody) oraz 2*plecak, torebka większa dla mnie. Pobyt w Tolo nad morzem przez 5 dni (w walizce był też dmuchany materac, kosmetyki też) i potem 2 dni w Atenach. Jakbym jechała na 2 tyg. wzięłabym jeszcze walizkę do luku, aby móc coś przywieźć, ale spokojnie jak app. ma pralkę to kabinówki na 2 tyg. wystarczą.

Piekara, ale Ty leciałaś Rayanem, tak ? Bo w Aegean kabinowy to 8kg.
Patrzyłam teraz na Ateny latem, przełom lipca i sierpnia na +/- 2 tygodnie - 483 EUR z kabinowym dla 4 osób.
To chyba wciąż spoko cena (ale było kilka dni taniej, nie pamiętam dokładnie ile taniej), bo nasze lutowe bilety na dzień dzisiejszy wychodzą 439 EUR. Szkoda tylko, że wynajem auta na 2 tygodnie mocno podwyższy koszt...
Oczywiście zawsze można skrócić pobyt do tygodnia :roll:
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 17.10.2019 14:43

Trajgul napisał(a):1500 zł z hakiem na 4 osoby, bez dodatkowego bagażu, w obie strony. Fajnie by było jakby na początku roku w tej cenie pojawiły się loty na Korfu.

To jest z wylotem z Poznania, tak ? Jaka linia, Ryan?
Z W-wy (Chopin) Wizzairem aktualnie najtaniej znalazłam za 3112 zł z samym podręcznym :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.10.2019 16:22

Tak Ryanairem leciałam :D

No niestety w sezonie samochód z Aten an 2 tygodnie z full ubezp. to koszt 400-500 eur + paliwo - dla mnie to bardzo dużo, jak doliczę sobie do tego jeszcze bilety to już połowa mojego lipcowego budżetu, a nie gdzie noclegi i cała reszta....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα