Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 08.10.2019 10:53

woojtekg napisał(a):...
Minus pobytu na Lefkadzie dla nas był taki, że mało znaleliśmy atrakcji poza plażami i restauracjami.
Widzieliśmy wodospady, byliśmy w miasteczkach … ale sporo im brakuje do chorwackich.
...

Ale wszem i wobec wiadomo, ze jezeli Lefkada autem to ew Meteory "po drodze".
Nad samym Jonskim nie ma co zwiedzać - to taki raj dla wodniaków/windsurferow/kitesurferow
Tych co lubią się głównie moczyc w wodzie. Tam tylko natura dooglądania
Fajna wycieczka statkie z Vasiliki po mniej znanych wysepkach (statek troche wyglada jak "piracki")

Z kolei Peloponez jest kompletnie inny
- to zagłebie chodowli oliwek / pomaranczy / mandarynek
- mnóstwo twierdz, antycznych wykopalisk
- ciekawe jaskinie - jak moja ulubiona Diros
- są też wysepi z turkusem jak Elafonisos
- ciekawa "skała a la Gibralter" Monemvasia
- miasteczko z uporządkowaną starówką i portem - Nafplio z fajną twierdzą górującą nad nim
- amfiteatr Epidavros
- kanał Koryncki

Możnaby wymieniać. Jak ktoś chce zaplanowac kilka z tych atrakcji to niech lepiej wybierze dwie miejscówki
Np okolice Nafplio (Tolo/Drepano/Iria/Mili/Kiveri) na zwiedzanie Nafplio, Epidavros, Astro, ew wody zdrojowe Methana, wyspa Hydra, SPetses, Porto Heli

Oraz okolice zatoki srodkowej Gythio lub ponizej Plitra (jaskinia Diros, Elafonisi, Monemvasia, wiosi z arch Tower
Trzecia lokalizacja to Pylos (twierdza Pylos, Methoni, plaza Voidoka, Koroni)
Aczkolwiek na pierwszy raz to proponuje jednak Argolidzką i Lakońską zatokę najpierw.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.10.2019 11:00

ogorek napisał(a):
Z kolei Peloponez jest kompletnie inny
(...)
Możnaby wymieniać. Jak ktoś chce zaplanować kilka z tych atrakcji to niech lepiej wybierze dwie miejscówki

potwierdzam w pełni to co napisał @ogorek w zakresie Pelo; za dużo atrakcji i spore odległości na 1 miejscówkę, ale warto odwiedzić wszystkie wymienione (jeszcze coś bym dopisał)
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 08.10.2019 15:27

Bardzo Wam wszystkim zbiorczo dziękuję za wkład i poświęcony czas na odpowiedzi na moje pytania :oops: :oops: :oops:
Mam jeszcze dużo czasu, więc jesień i zimę uprzyjemnią z pewnością poszukiwania właściwego miejsca.

Tymczasem waham się nad szybkim wypadem do Aten w lutym. Ktoś mnie zachęci albo wybije z głowy ? :mrgreen: :lol:
Bilety w Aegean w ciągu ostatnich 2 tygodni staniały mi o ponad 400 zł na całą naszą 4 osobową rodzinę. Czyli aktualnie z bagażem podręcznym, który na 4 noce powinien spokojnie wystarczyć (aczkolwiek rozważam jednak dokupienie jednej większej walizki) mamy 1500 zł. Opcja o tyle super, że w cenie jest normalnie ciepły posiłek, a nawet winko
:lol:
Rozważałam już milion opcji na ferie (pierwszy tydzień starsza córka ma obóz, zostaje więc kilka dni w drugim tygodniu) - od naszych gór po morze i jak patrzę na ceny pakietów w hotelach to mózg się lasuje :evil: :roll:
Tak więc te Ateny wyszłyby zdecydowanie przystępnie i taniej niż w Polsce.
Lecieć, czy nie lecieć, o to jest pytanie... :oczko_usmiech:
Jeśli bym się zdecydowała, może ktoś poleci jakiś nocleg najchętniej na Monastyrakach?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.10.2019 15:50

Świetny pomysł, ale szczerze, cena mało atrakcyjna. Spokojnie R. powinnaś znaleźć sporo tańsze loty. Ja w maju na 3 dni przed lotem płaciłam coś 400 zł. Na odwiedzenie must see w mieście wystarczy Ci 2 dni, a jeśli chcesz jeszcze muzea to dolicz jeszcze 1 dzień.
Nam bagaż podręczy 10kg wystarczył na tygodniowy pobyt Ateny+Pelo (maski i materac też się w walizkach znalazły).
Na Monastiraki będziesz mieć głośno. Patrz na noclegi blisko stacji metra. Bilet 5 dniowy kosztuje 9 eur, a jednorazowy 1,5 eur, więc bliskość centrum to nie must see, bo komunikacja w Atenach jest super. Mysza miała jakieś fajne mieszkanie w Atenach, ale poza centrum, ale nie wiem czy on na 4 os. był...
corrina
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) corrina » 08.10.2019 16:01

piekara114 napisał(a):Świetny pomysł, ale szczerze, cena mało atrakcyjna. Spokojnie R. powinnaś znaleźć sporo tańsze loty. Ja w maju na 3 dni przed lotem płaciłam coś 400 zł. Na odwiedzenie must see w mieście wystarczy Ci 2 dni, a jeśli chcesz jeszcze muzea to dolicz jeszcze 1 dzień.
Nam bagaż podręczy 10kg wystarczył na tygodniowy pobyt Ateny+Pelo (maski i materac też się w walizkach znalazły).
Na Monastiraki będziesz mieć głośno. Patrz na noclegi blisko stacji metra. Bilet 5 dniowy kosztuje 9 eur, a jednorazowy 1,5 eur, więc bliskość centrum to nie must see, bo komunikacja w Atenach jest super. Mysza miała jakieś fajne mieszkanie w Atenach, ale poza centrum, ale nie wiem czy on na 4 os. był...

Ale to 1500 to już za nas wszystkich ! :) Bilet na wylot z W-wy 32 EUR, powrót 53 EUR za osobę.
O jednej większej walizce myślę wyłącznie z powodu nieuniknionych zakupów spożywczych :smo: Bez zakupów myślę że spokojnie te 8 kg by wystarczyły.
Czyli wg tego co piszesz, 3 pełne dni (4 noclegi) powinny starczyć. Szkoda wielka że przylot jest dopiero o 21:20 a wylot o 9:00..
Między nami, nasz pobyt miałby w dużej mierze wymiar... kulinarny :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.10.2019 17:16

ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 08.10.2019 17:39

Ja Grecję BARDZO LUBIĘ ale ATEN NIE CIERPIĘ.
Ani pobytu w tym mieście ani nawet przejazdu a zwłascza poruszania się po centrum autem
Prócz Akropolu, muzeum ikawałka jednej dzielnicy nic cieawego (dla mojej rodziny) tam nie ma

Smog, olbrzymie korki ...
Wszyscy moi znajomi, którzy poznawanie GR postanowili zrobić od wylotu na kilka dni do Salonik lub Aten patrzyli się na mnie jak na wariata "co ja widze w tej GR"

Luty to kres ferii zapewne i u nas i tam. Byłem w 2019 i było mokro (ddżysto ale popo się przejaśniało).
Spotałem ludzi z PL, którzy wybrali ten okres na zwiedzanie i pobyt PEO i mieszkali w Nafpli.
W Atenach brali tylko jeden nocleg, rano Akropol a potem droga do Nafplio (1 godz 45 min)
Po drodze był Kanał Koryncki i Epidavros (amfiteatr).
Z pobytu byli zadowoleni.
W drodze powrotnej mieli zwiedzić Argokorynt (tylko oni przylot mieli późno a wylot popo).

Jeśli tylko jedno miasto z lotniskiem to wolałbym któres z miast z Portugalii czy Hiszpanii.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.10.2019 19:35

Ja się z ogórkiem nie zgadzam... Jeśli ktoś Ateny zwiedza w lipcu czy sierpniu w tłumie turystów i 40 stopniowym upale i jeszcze w jeden dzień może się rozczarować. Wg mnie trzeba na spokojnie.... Ateny to podstawa naszej kultury, najważniejsze zabytki, baza kolejnych epok w historii Europy i trzeba to miasto odwiedzić i pokazać dzieciom, nie tylko Akropol, warto się pokręcić po uliczkach, na spokojnie, nie na siłę... Siga, siga....
No i super, jak można na własne oczy zobaczyć miejsca, które zna się z podręczników, z historii, do tego nie trzeba być maniakiem historycznym, wystarczy podstawowa wiedza, rozeznanie historyczno-kulturalne i z przyjemnością się Ateny zwiedza...
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 08.10.2019 21:29

te kiero napisał(a):,,,,,,,,,
:arrow: problem z zakupem normalnie dostępnej w wielu krajach kawy z mlekiem (coffee with milk / white coffee), nie piją tak
,,,,,,,,

także uważam że dodawanie czegokolwiek do kawy
powinno być surowo karane,
:D
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 08.10.2019 21:44

na przyszły rok "chodzi mi głowie" Grecja,
myślę o Sithoni,Lefce,Korfu,
choć nie wykluczam innych miejsc,
ale proszę napiszcie ,czy to co bodaj
pisała Piekara o tych "kibelkach" i wyrzucaniu "papierów"do wiaderka
to "wszędzie" czy tylko "gdzieniegdzie" ?
pytam całkiem serio,
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.10.2019 22:23

Z tego co wiem, to nawet w niektórych dużych hotelach jest tak.... To problem z wąskimi rurami kanalizacyjnymi w Grecji i w tamtym regionie i problemem ich zapychania się. Ale np. na Sithonii (polecam) się nie spotkałam z oznaczeniami o nie wrzucaniu papieru, w innych miejscach są nad toaletą wyraźne rysunki...
Coś w tym stylu:
Obrazek

Nie jest to uciążliwe, bo i tak w większości miejsc gospodarze codziennie przychodzą Ci wyrzucić śmieci, no i jak jest ciepło to ja i tak codziennie wynoszę (w domu też) więc dla mnie nie jest to jakiś problem....Ot taki lokalny folklor, który spotkasz też w innych miejscach świata (BiH, Macedonia, czy Rosja).
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 08.10.2019 22:47

dzięki Piekara,liczyłem że coś skrobniesz,
pewnie nie uciążliwe ale wiesz,
pierwszy raz to człowiek ma milion pytań,
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 09.10.2019 05:35

Nieuciążliwe? Przecież to jest ogromny szok kulturowy ;).
Ostatnio edytowano 09.10.2019 06:42 przez Trajgul, łącznie edytowano 1 raz
lokalny77
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) lokalny77 » 09.10.2019 06:32

Z tymi rurami i wyrzucaniem papieru do kosza, to już rzadko się spotyka w hotelach i apartamentach, no chyba że wyjątkowo "stare budownictwo". W knajpach zdarza się, ale też coraz rzadziej.

Ateny dobre na 3 dni. Rzeczywiście lepiej wiosną albo jesienią, ale lat mm o dziwo wielkiego tłumu nie ma. Sjesta konieczna bo po południu upał, ale rano jest całkiem nieźle.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.10.2019 06:47

599 napisał(a):ale proszę napiszcie ,czy to co bodaj
pisała Piekara o tych "kibelkach" i wyrzucaniu "papierów"do wiaderka
to "wszędzie" czy tylko "gdzieniegdzie" ?
pytam całkiem serio,

w wielu miejscach dostępnych ogólnie np. przy zabytkach, w restauracjach, na lotniskach jest jak u nas, to samo nowo wybudowane hotele i app;
w starszym hotelu lub tavernie po staremu, z wąskimi rurami, aczkolwiek na dole przy lobby można spotkać normalne kibelki
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα