Po kolei"
corrina napisał(a):Marzył nam się pierwotnie Peloponez ,ale jednak jego wielkość chyba mnie przerosła
Hvar z kolei rozpieścił na tyle, że nie wyobrażam sobie już lądu
Nie skreślaj od razu lądu. Czym Cię tak Hvar rozpieścił, że skreślasz ląd? Na lądzie w Grecji też znajdziesz spokojne zatoczki tylko dla Ciebie lub do podzielenia się z / rodzinkami... My przynajmniej zawsze w lipcu takie znajdowaliśmy... Zobacz w mojej relacji
Grecja leniwie... Nie wiem kiedy chcesz jechać, ale sierpie w GR to szczyt szczytów, ceny kwater są najdroższe od 15.07 do 25/31.08. W moim przypadku (zahaczałam o high sezon) cena wzrastała o 10 eur. Pamiętaj w Grecji jest dopłata turist tax, która zalezy o standardu pokoi/app. i w typowych app/studio jest to 0,5 eur/dobę (najniższa stawka, najwyższa to chyba 3 eur, więc wielka cena to nie jest) i płatna zawsze gotówką na miejscu.
I wg mnie ważne: nie oczekuj po Grecji tego co po Chorwacji, to różne kraje, trochę inne podejście do turystów, inna organizacja (nie ma co się spieszyć) czy nawet do porządków w okolicy (śmieci), choć app. są zawsze czyste, codzienne wyrzucane śmieci
(papieru toalet. nie wrzuca się do sedesu, ale do kosza na śmieci w łazience - maja wąskie rury), co 3,4 dni zmiana pościeli i ręczników.
AD1.corrina napisał(a):Zatem która wyspa – Evia czy Lefkada? (te dwie wypadają jakby najbliżej). Evia kusi wielkością, ale obawiam się nieco, że na 11-12 dni na miejscu, wciąż może być mało. Lefkada powierzchniowo wydaje się lepsza. Ale czy ładniejsza?
Na żadnej z nich nie byłam, więc piszę na podst. własnego rozeznania. Do Lefki będziesz mieć bliżej, dojazd jest przez most. Lefkada to te piękne białe plaże z turkusowym morzem (nad Morzem Jońskim tak jest po prostu), ale białe plaże trochę inaczej wyglądają z dołu. Te najbardziej popularne są oblegane no i trzeba każdorazowo do nich dojechać. Na Lefce jest kilka większych miasteczek, tak to wsie, więc jak chcesz mieć coś jak kurort na wieczór to musisz to uwzględnić w planach.
Evia=Eubea (relację pisały Kulki z tej wyspy, tu na forum najmniej informacji o niej znajdziesz). To największa grecka wyspa i mocno różnorodna. Masz tylko jeden most na tą wyspę.
A myślałaś o Thassos? Margaret-ka przygotowała super podsumowanie wyspy:
szmaragdowa-wyspa-t55536.html Masz tu najbliżej z PL.
AD2Acorrina napisał(a): Chcemy jechać na spokojnie, ale nie przeginając jednak z noclegami, zrobić 2 na trasie z W-wy. Czy jest realna szansa dojechać na pierwszy do Belgradu?
Belgrad wg mnie jak najbardziej realny. Może nie zachwyca, ale idealne na wieczorne pospacerowanie czy postój w trasie (tak zrobiliśmy jadąc na Halkidiki, na nocleg dla nas za blisko... My ze względu na komfort jazdy nie jedziemy najkrótszą trasą przez Słowację, ale na Bratysławę, aby max. jechać autostradami, myślę, że dla Was z Wwy to też rozsądne rozwiązanie... Szczegóły opisałam w swojej relacji...
AD2Bcorrina napisał(a):Drugi nocleg byłoby idealnie zrobić już w Grecji, super byłyby okolice Meteorów bo oczywiście nie możemy sobie odpuścić
To dobra myśl, bo wg mnie wpaść do Meteorów na 4 h to żadna frajda....
AD3corrina napisał(a):Gdzie szukać noclegów? Czy Boo...ng się sprawdza, czy podobnie jak w przypadku Cro, ma jednak sporo zawyżone ceny?
Tak samo jak w Cro, przez lokalne strony i strony typu visit-hvar. Po prostu w g. wpisz nazwę regionu/miejscowości + turist/apartament/visit i znajdziesz strony regionów i tam podstrony z noclegami. Uprzedzam, teraz możesz otrzymać niewielką liczbę @ zwrotnych, bo oni aż tak wcześnie nie rezerwują, ja szukam po Nowym Roku, a i tak często trafiała mi się zwrotka, że kontakt po Wielkanocy możliwy... W północnych częściach Grecji rezerwacje przez agencje turystyczne (w tym serbskie, bo regiony popularne przez Serbów) są bardzo popularne i już 2-krotnie miałam lepszą ofertę niż bezpośrednio od właściciela, więc nie skreślaj kontaktu z agencjami. Często agencja ma wyłączność na dany obiekt... No i Fb....
Jak masz jakieś pytania to śmiało, i na greckim też się zaloguj, o mnie popularnych miejscach tam znajdziesz info....