Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.10.2018 19:43

piekara114 napisał(a):Widzę, że planowanie na całego :D

Powoli się rozkręcam... :oczko_usmiech:

Syn odpuszcza wakacje z Wami?

Tak. Twierdzi, że na tym etapie życia nie wie, co będzie robił pojutrze, a co dopiero w lipcu kolejnego roku. :lol:

Kupiłaś bilety?

Tak.
W trybie dość szalonym. :?
Chyba mi odbiło... :roll:
:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.10.2018 19:52

Mikromir napisał(a):
piekara114 napisał(a):Syn odpuszcza wakacje z Wami?

Tak. Twierdzi, że na tym etapie życia nie wie, co będzie robił pojutrze, a co dopiero w lipcu kolejnego roku. :lol:
Czuję tu już ducha AGH i akademika :D Niech się bawi, bo kiedy indziej....

Mikromir napisał(a):
piekara114 napisał(a):Kupiłaś bilety?
Tak.
Jakieś szczegóły :?:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 02.10.2018 20:30

piekara114 napisał(a):
Mikromir napisał(a):
piekara114 napisał(a):Kupiłaś bilety?
Tak.
Jakieś szczegóły :?:

No bo długo się wahałam między egonem z Krakowa (który świetnie się sprawdził) a łizerem z Katowic (mam bardzo blisko), w bardzo podobnych cenach w sumie. Już właściwie bukowałam egona, żeby zdążyć przed wyjazdem służbowym na parę dni i październikiem (ceny wzrosną), poklikałam co trzeba, ale jak miałam płacić, to się wysypał i nici. Gdy chciałam bukować ponownie, to cena wzrosła... :roll: Teraz myślę, że jeszcze mieli w bazie ślad po nieudanej rezerwacji... No i gdy tak się zastanawialiśmy z małżem co w końcu zrobić, to nam wyszło, że ten łizer przylatuje do Aten w porze porannej, która małżowi bardziej odpowiada niż dość późny wieczór egona, lotnisko jest niedaleko, a różnica w realnych kosztach właściwie prawie żadna, nawet doliczając przynajmniej dwa wybrane miejsca, jedną małą taśkę w priority i bagaż rejestrowany - tylko nie ma koszernego. :mrgreen: W ten sposób w ciągu kwadransa z powodu zwykłego przypadku zmieniliśmy diametralnie zdanie i (jeśli wszystko się uda) polecimy 10 lipca łizerem na 2 tygodnie, a małż nie będzie jadł koszernego. :oczko_usmiech: Ten tryb zmiany decyzji i rezerwacji biletu był jakiś taki przypadkowy, że nie mogę się pozbierać... :lol: Plus oczywiście fakt, że znów bukowałam we wrześniu, jest mocno niepokojący... :roll: :oczko_usmiech:
Piotrek ostatnio poczuł mocny pociąg do turystyki górskiej (czyżby po tatusiu?) - byłoby więc fajnie, gdyby sobie mogli trochę połazić po górkach w Grecji, w końcu to bardzo górzysty kraj i szkoda zmarnować okazję. Więc ten temat właśnie usiłuję zgłębić...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.10.2018 07:57

To rzeczywiście przygoda z tą rezerwację.... Ale jak R. jest rano to lepiej, wygodniej... A Pierworodny może na kilka ostatnich dni dolecieć. Myślę, że maj/czerwiec kupisz bilety za 300-400 zł. A z ciekawości z takim wyprzedzeniem to jakie były ceny lotów? (choć ja to wiadomo tylko samochód... no i dostałam zielone światło pojedziemy gdzie chcesz :mrgreen:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 03.10.2018 08:06

TosiaTosia napisał(a):Witajcie :D

1. Czy droga w Grecji jest mocno kręta, górzysta, czy zwykłe kombi da radę? (peugeot 407). W Albanii bywało trudno, ale źle nie było.
2. Piszecie na forum, że warto zobaczyć kanion Matka, Meteory - jakieś podpowiedzi, drogi, ile czasu trzeba przeznaczyć?
3. Czy możecie polecić jakieś fajne i niedrogie noclegi? Na Booking są dość drogie zarówno w Nauplion, jak i na Lefkadzie. Jedziemy 2+2 i zależy nam na apartamencie w granicach 50-60 Euro. Realne to?
4. Czy z Lefkady łatwo się przemieścić statkiem na pobliskie Kefalonię i Zakyntos? Jakie ceny? Bez kłopotów z powrotem?
5. Czy jest szansa na wypożyczenie małych motorówek nie mając patentu sternika? Jak to wygląda cenowo, ktoś wynajmował?
Się rozpisałam, ale liczę na Was, doświadczonych podróżników :papa:

1. Spokojnie, da radę;-) większością dróg pojedziesz autostradami, więc luzik, warto tylko wiedzieć, że jakoś mało tam miejsc do zatrzymywania z WC, więc dobrze korzystać póki się może :D
2. Kanion Matka - spokojnie ogarniesz w 3 godziny ( chyba, że nastawiasz się na zwiedzanie jeszcze monastyrów...), warto pomyśleć o noclegu np. w Ohrydzie, stamtąd blisko do Meteorów, my dojechaliśmy w południe, nocleg tutaj: https://www.booking.com/hotel/gr/lithos ... 4769906a25
nocleg w cieniu Meteorów + pyszne śniadanie ;-)
Zwiedzanie Meteorów, dla nas max 3-4 godz., warto odwiedzić tzw.Wielki Meteor, reszta z zewnątrz...
3. Niestety nie poradzę, my nocujemy w Epirze w Rizie i tam można znaleźć noclegi w tej cenie, a do Lefkady "rzut beretem", więc można potraktować jako bazę dojazdową

Na resztę pytań nie odpowiem ;-)
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 03.10.2018 08:18

Mikromir napisał(a):Plus oczywiście fakt, że znów bukowałam we wrześniu, jest mocno niepokojący... :roll: :oczko_usmiech:

Ło matko 8O ja bym chyba z tak dużym wyprzedzeniem nie mogła ;) :mrgreen:

piekara a ty nigdzie już teraz nie ruszasz? widziałam na rayanie bilety na Kretę z Kr za 39zł w jedną stronę 8O tylko powrót drogi :evil:

My planowaliśmy Grecję jeszcze na ten rok, ale raczej odpuszczamy, chyba że rayan z ceną zejdzie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 03.10.2018 09:50

Mai, brałam i Tene (najbardziej) i Kretę i Rodos pod uwagę, ale lotów tam dobrych nie trafiłam.... Jak była ekstra cena w jedną stronę to w drugą nie było, a jakoś lot z KTW i powrót do GD to dla mnie nie bardzo..... wygodna jestem :mrgreen:
aga-cro
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aga-cro » 03.10.2018 15:40

yzedef napisał(a):
piekara114 napisał(a):Na jaką miejscowość padło i jak cenowa? Sama o Lefce myślę...

Dzięki radom kolegi baunty (dzięki wielkie za pomoc!) naszym celem będzie mała miejscowość Mikros Gialos.
Wyjazd w początkach lipca - 80 euro za noc.
Co do korków liczę się z tym ale do Cro zawsze tak jeździłem i liczę, że i tu nam się uda (rozplanujemy różne warianty i będziemy improwizować, największy hardcore to jest zawsze raczej z piątku na sobotę raczej). Mam ambitny cel z Wawy dojechać do Nisz i tam spać, tak aby na drugi dzień wyjechać o 6-tej i dojechać na miejsce o ludzkiej porze.

aby ominąć Roszke jechaliśmy Węgry M6, potem Mohacz, Osijek, Vukovar i wjazd do Serbii prosto do Nowego Sadu ( przejście w Backa Palanka )- dłużej, ale przyjemniej. I M6 puściutka. Trzeba tankować kiedy się da, bo stacji tam jak na lekarstwo.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.10.2018 19:56

piekara114 napisał(a): Myślę, że maj/czerwiec kupisz bilety za 300-400 zł. A z ciekawości z takim wyprzedzeniem to jakie były ceny lotów?

Też nie jakaś super rewelacja: 378zł w obie strony u łizera lub ok. 95 euro u egona. Plus ewentualne dodatki.
Ale muszę mieć już jakiś grunt do szukania apartamentu, nie lubię tego robić w ostatniej chwili.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.10.2018 20:09

Mikromir napisał(a):Plus oczywiście fakt, że znów bukowałam we wrześniu, jest mocno niepokojący... :roll: :oczko_usmiech:
No KOBIETO, widzę że szalejesz na całego :lol:
Czuję się bardzo zawstydzona, bo widzę, że mocno zapóźniona jestem 8O :roll: :smo:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.10.2018 20:11

mysza73 napisał(a):
Czuję się bardzo zawstydzona, bo widzę, że mocno zapóźniona jestem 8O :roll: :smo:

Już przywykłam do tego zakładu zamkniętego. :oczko_usmiech:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.10.2018 20:21

Mikromir napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Już przywykłam do tego zakładu zamkniętego. :oczko_usmiech:

Nie ma głupich ... tez muszę brać się do roboty :oczko_usmiech: :wink: (potrzebuję tylko ostatecznej deklaracji studentki :roll: , bo jak jedzie, to z czerwca nici :? )
TosiaTosia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TosiaTosia » 03.10.2018 23:54

viltob08 napisał(a):
TosiaTosia napisał(a):Witajcie :D

1. Czy droga w Grecji jest mocno kręta, górzysta, czy zwykłe kombi da radę? (peugeot 407). W Albanii bywało trudno, ale źle nie było.
2. Piszecie na forum, że warto zobaczyć kanion Matka, Meteory - jakieś podpowiedzi, drogi, ile czasu trzeba przeznaczyć?
3. Czy możecie polecić jakieś fajne i niedrogie noclegi? Na Booking są dość drogie zarówno w Nauplion, jak i na Lefkadzie. Jedziemy 2+2 i zależy nam na apartamencie w granicach 50-60 Euro. Realne to?
4. Czy z Lefkady łatwo się przemieścić statkiem na pobliskie Kefalonię i Zakyntos? Jakie ceny? Bez kłopotów z powrotem?
5. Czy jest szansa na wypożyczenie małych motorówek nie mając patentu sternika? Jak to wygląda cenowo, ktoś wynajmował?
Się rozpisałam, ale liczę na Was, doświadczonych podróżników :papa:

1. Spokojnie, da radę;-) większością dróg pojedziesz autostradami, więc luzik, warto tylko wiedzieć, że jakoś mało tam miejsc do zatrzymywania z WC, więc dobrze korzystać póki się może :D
2. Kanion Matka - spokojnie ogarniesz w 3 godziny ( chyba, że nastawiasz się na zwiedzanie jeszcze monastyrów...), warto pomyśleć o noclegu np. w Ohrydzie, stamtąd blisko do Meteorów, my dojechaliśmy w południe, nocleg tutaj: https://www.booking.com/hotel/gr/lithos ... 4769906a25
nocleg w cieniu Meteorów + pyszne śniadanie ;-)
Zwiedzanie Meteorów, dla nas max 3-4 godz., warto odwiedzić tzw.Wielki Meteor, reszta z zewnątrz...
3. Niestety nie poradzę, my nocujemy w Epirze w Rizie i tam można znaleźć noclegi w tej cenie, a do Lefkady "rzut beretem", więc można potraktować jako bazę dojazdową

Na resztę pytań nie odpowiem ;-)

Dziękuję za odpowiedź, każda garść podpowiedzi jest dla mnie bardzo cenna :D
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 05.10.2018 07:48

piekara114 napisał(a):Mai, brałam i Tene (najbardziej) i Kretę i Rodos pod uwagę, ale lotów tam dobrych nie trafiłam.... Jak była ekstra cena w jedną stronę to w drugą nie było, a jakoś lot z KTW i powrót do GD to dla mnie nie bardzo..... wygodna jestem :mrgreen:

Jakbyś chciała to rayan cenowo spadł w terminie 13-20.10 cena dla 3 os z wybranymi miejscami 1080zł w obie strony :)
[jeszcze niedawno tyle kosztował bilet dla jednej w jedna stronę 8O ]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.10.2018 08:52

U mnie od wczoraj strona R coś nie działa.....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα