napisał(a) Adek99 » 21.05.2018 10:36
Po 4 latach z rzędu w Cro zaczynam rozważać pierwszą "zdradę"
. W związku z tym mam kilka pytań do doświadczonych greckich cromaniaków:
1. Jaki rejon polecacie na "pierwszy raz"? Zależy mi na ładnych, niezatłoczonych plażach (myślę o wyjeździe w czerwcu, ew. wrześniu), coś do zwiedzania też mile widziane. Wstępnie myślałem o Lefkadzie i Kefalonii, plaże i okolice ładne, tylko do zwiedzania za dużo tam chyba nie ma. Rozważam też Epir lub Pelion - trochę bliżej (jadę samochodem) i chyba mniej popularne turystycznie okolice, ale czy są tam tak spektakularne widoki jak na wyspach Jońskich? W Chorwacji lubię zwiedzać dzikie plaże i zatoczki, czy w wymienionych rejonach Grecji też można na takie trafić (od strony lądu, pływadłem nie dysponuję)? Żona nie jest na 100% przekonana do Grecji, po Hvarze i Braciu wolałaby Korculę
, nie chcę, żeby potem była niezadowolona i marudziła. Żona bardzo lubi pływać, a w relacjach z Jońskich często widzę na plażach duże fale, czy np. po wschodniej stronie wysp można liczyć na spokojne morze?
2. Podobno Grecja jest tańsza od Chorwacji, ale po cenach np. na b..kingu tego nie widać. W Cro poza sezonem (czerwiec, wrzesień) płaciłem za nocleg 25-30 euro/dobę za 2 osoby za apartman lub studio z aneksem kuchennym (przy czym 30 euro to była zwykle pierwsza linia brzegowa), czy w Grecji ceny są podobne? Czy właściciele kwater są skorzy do negocjacji cen? Czy o tańszy nocleg łatwiej w mniejszych czy większych miejscowościach? Na Lefkadzie myślałem o szukaniu noclegów w Vasiliki (Agios Nikitas fajnie ale podobno drogie), a na Kefalonii spodobały mi się okolice Zoly – ale to mała miejscowość i nie wiem czy coś tańszego można tam znaleźć. Namiary na sprawdzone noclegi mile widziane.
3. Do Chorwacji zawsze jechałem w ciemno, czy do Grecji poza sezonem też bez strachu można tak jechać?
4. Planuję nocleg po drodze, pewno gdzieś w Serbii bliżej granicy z Macedonią. Czy taki nocleg tranzytowy lepiej sobie wcześniej zarezerwować? Może macie jakieś polecane miejsca?
Na pierwszy rzut to chyba tyle, z góry dzięki za wskazówki i podpowiedzi.