Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.04.2017 18:51

Torac napisał(a):Peloponez Xifias 5-10 lipca - 38E
Torac-ku kochany :smo: , jakoś mi chyba umkło że Ty byłeś w Xifias 8O , no ale jak już wiem, to Cię przepytam ne tę okoliczność :oczko_usmiech: , bo bendem tam w lipcu :mrgreen: .
Czy tam jest jakaś knajpka żeby coś zjeść w normalnych cenach (wiem że tam 3 chałupy na krzyż :oops: )?
No i jak ogólnie oceniasz te okolice? Ja pierwszy raz do Grecji jadę i nieco się lękam czy mnie rodzinka nie zabije za te moje wybory :oops:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.04.2017 19:02

mysza73 napisał(a):
Torac-ku kochany :smo: , jakoś mi chyba umkło że Ty byłeś w Xifias 8O , no ale jak już wiem, to Cię przepytam ne tę okoliczność :oczko_usmiech: , bo bendem tam w lipcu :mrgreen: .
Czy tam jest jakaś knajpka żeby coś zjeść w normalnych cenach (wiem że tam 3 chałupy na krzyż :oops: )?
No i jak ogólnie oceniasz te okolice? Ja pierwszy raz do Grecji jadę i nieco się lękam czy mnie rodzinka nie zabije za te moje wybory :oops:

Byłem, byłem. Nie za długo, bo jedynie 5 noclegów czyli 4 dni bo przyjechałem po zachodzie słońca a o wschodzi wyjeżdżałem.
Fajna prowincja. czas wykorzystaliśmy na Mistrę +objazd Mani, Elafonissos, Monemvasię.
Są nawet 2 taverny, ale bida z klientelą.
Sklep jest w drodzy do Monemvasii,ale że 2 razy go przejechałem to nie wiem gdzie się znajduje. Zaopatrzenie robiłem w fajnym markecie za groblą na Monemvasię.
korzystaliśmy z plaży przy Lakis ap. ale właściciel polecał Ampelakię i plaża jest bardzo ok.
Polecał jeszcze jedną ale brakło czasu.

2 razy korzystaliśmy z takiej przydrożnej taverny prowadzonej przez starszych Greków. Pizza bez szału ale suvlaki inne specjały Greckie OK,
sprawdźcie czy w apartamencie macie sokowirówkę, wyciskarkę do cytrusów. Na Peloponezie to ważniejsze niż żelazko czy lokówka :-)
Ostatnio edytowano 15.04.2017 19:14 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 15.04.2017 19:12

Torac napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Byłem, byłem. Nie za długo, bo jedynie 5 noclegów czyli 4 dni bo przyjechałem po zachodzie słońca a o wschodzi wyjeżdżałem.
Fajna prowincja. czas wykorzystaliśmy na Mistrę +objazd Mani, Elafonissos, Monemvasię.

Ja też nie będę za długo, bo tylko tydzień, ale plany mam takie same :oczko_usmiech: , no może jeszcze coś dorzucę :wink: .
Pierwszy tydzień będziemy w Ermioni :D

Torac napisał(a):Są nawet 2 taverny, ale bida z klientelą.
Sklep jest w drodzy do Monemvasii,ale że 2 razy go przejechałem to nie wiem gdzie się znajduje. Zaopatrzenie robiłem w fajnym markecie za groblą na Monemvasię.
korzystaliśmy z plaży przy Lakis ap. ale właściciel polecał Ampelakię i plaża jest bardzo ok.
Polecał jeszcze jedną ale brakło czasu.

Chyba mnie nie zabiją :oczko_usmiech: ,
dzięki :papa:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 16.04.2017 21:01

Pewnie, że zabiją :lol:
Za zwłokę w sprawie wyjazdu do Grecji :wink:
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 17.04.2017 13:18

Torac napisał(a):ale w zasadzie za mniej niż 20E/os to miałem jedynie kłopot znaleźć w Assos na Kefalonii,
w Fiskardo będzie pewnie ten sam problem.
W Syvocie też lekko nie było, ale sprawdziłem po pewnym czasie i już się pojawiły oferty.
Na Santorini nawet sporo noclegów budżetowych, bardziej pokoje hotelowe, ale z uwagi na ceny gastronomii to dla mnie nie problem.
Na Naxos już spory wybór w tym zakresie cenowym.
Niemożliwe lub ekstremalnie trudne to znaleźć w Monemvasii lub Elafonisos w tych pieniądzach.

Dzięki Torac za info.
W tym roczku chyba wreszcie dojdzie do skutku Kefka.
3x na Lefkadzie.
Było blisko, ale ja lubię dłuższy pobyt, choćby tydzień.
Na "wyspy" Santo, Naxos ect pewnie przyjdzie czas.
Jak byś chciał coś na temat Kefalonii zapodać - to śmiało.
A może ktoś jeszcze ?
Poproszę :wink: :mrgreen: :wink:

Żeby nie było: MIEJSCÓWKA MYSZY MI SIĘ PODOBA - NAWET BARDZO - ALE WSZYSTKO PO KOLEI !!!
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 17.04.2017 14:17

Wyspy mają urok ,ale nieco trudniej tam dotrzeć (drożej) a na miejscu też ograniczone pole działania.Ja na tyle zawiodłem się Korfu,że dosłownie z tamtą uciekam na Pelion.Lefkada to inna bajka od dojazdu poczynając na widokami kończąc.
Ps.Lefkada zyskała sztuczne połączenie z lądem a Peloponez został sztuczną wyspą :lol:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.04.2017 17:47

Wiem, tego typu rankingi są w zasadzie niemądre, ale co tam, nie samymi mądrościami człowiek żyje. Nie ukrywam, że bardzo mnie ciekawi jak taka lista wygląda w przypadku Kulek, Ogórka, Pawelh'a i nie tylko.

Chodzi o subiektywnych top 10 miejsc w Grecji .
Moje to :

1/ Egremni (przed trzęsieniem ziemi)
2/ Acheron
3/ Meteory
4/ Monamvasia
5/ Elafonisos
6/ Porto Katsiki
7/ Makrinitsa
8/ Epidaurus
9/ Plaka na Pelionie
10/ ???? jakby mi coś umknęło ;-)
Ostatnio edytowano 17.04.2017 21:11 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.04.2017 18:39

Torac napisał(a):bardzo mnie ciekawi jak taka lista wygląda w przypadku Kulek

Nigdy nie próbowałem stworzyć listy takich miejsc w odniesieniu do całej Grecji, jeśli już to samych wysp :roll:

Mógłbym spróbować to rozgraniczyć na Grecję lądową + Peloponez + wyspy zachodnie - i na pozostałe wyspy...

Kolejność w dużej mierze przypadkowa. Sorry za przekroczenie limitu :wink:

Ad.1
1.Meteory
2.Egremni
3.Platia Ammos (Kefalonia)
4.Monemvasia
5.Jaskinia Dirou
6.Mykeny
7.Vikos
8. Monastyr Agios Ioannis Prodromos
9.Grobowce w Werginie
10.Widok na Ateny np. z Lykavitos
11.Delfy

Ad.2
1.Sarakiniko na Milos
2.Kilka plaż na Limnos
3.Monastyr Chozoviotissa na Amorgos
4.Sikinos...
5.Widok z najwyższego szczytu Naxos (Zas)
6.Thira+Thirassia
7.Plaże i klify Koufonissi
8.Chora na Mykonos
9.Agios Efstratios...
10.Chora Serifos
11.Chora Folegandros
i jeszcze bardzo wiele miejsc mógłbym tu dodać....

Ta druga lista ma szansę się zmienić po tym sezonie... albo powiększyć :cool:

Przypuszczam że subiektywna lista drugiej Kulki mogłaby być nieco inna :)

Takie listy można tworzyć i tworzyć biorąc pod uwagę np same miejsca archeologiczne, same plaże, same walory krajobrazowe, same miasteczka itp itd.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.04.2017 20:11

kulka53 napisał(a):
Przypuszczam że subiektywna lista drugiej Kulki mogłaby być nieco inna :)

To zaproś "drugą" Kulkę do zabawy :D

Pozwolisz, że chcąc nie chcąc, będzie to dla mnie pewien kierunkowskaz ...
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 17.04.2017 20:27

tomekm67 napisał(a):
599 napisał(a):naprawdę nikt nie jezdzi tam w ciemno?

W sierpniu 2014 r. Chalikidiki (Toroni) w ciemno. w lipcu 2015 r. Lefkada (Agios Nikitas) w ciemno. Czyli w 2 razy środek sezonu. W żadnym przypadku nie szukałem dłużej niż 2 godziny. No, może w Toroni trochę dłużej zeszło, ale to był sierpień.
We wrześniu podejrzewam, że będziesz mógł pogrymasić i poprzebierać w ofertach

Byliśmy w ciemno w Agios Nikitas w 2013 roku. Drugi tydzień września, i wcale z noclegiem nie było tak łatwo. Ostatecznie udało nam się znaleźć pensjonat Mistral. Były wolne pokoje i cena bardzo przyzwoita 30 e za 2 osoby i 3 latkę.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 17.04.2017 21:03

Można by do list dodać
Tarasy Pelionu (sama droga jak i widoki z)
I jeszcze parę miejsc z tego regionu :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.04.2017 21:11

pawelh napisał(a):Można by do list dodać
Tarasy Pelionu (sama droga jak i widoki z)
I jeszcze parę miejsc z tego regionu :D

U mnie są, na wysokim 7 miejscu !
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.04.2017 21:44

Możecie zaznaczyć na mapie i dać jakieś fotki z tych Tarasów?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.04.2017 22:09

piekara114 napisał(a):Możecie zaznaczyć na mapie i dać jakieś fotki z tych Tarasów?

Słowo "Makrinitsa" do google i mapa i grafika ;-)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.04.2017 08:09

Wyrzuca mi zdjęcia fajnego miasteczka, chyba nawet w jakiś relacjach je widziałam, a te tarasy to te serpentyny?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα