Przez Serbię i Macedonię? Jak płaciłeś za autostrady? EUR czy ichniejszą walutą? Jakiś nocleg tranzytowy?
U mnie trasa wygląda następująco:
Dzień 1 - 24 sierpnia - wyjazd z Wrocławia, dojazd w okolice Nis'u (Serbia) - nocleg.
Dzień 2 - 25 sierpnia - dojazd do Salonik, krótkie zwiedzanie miasta (3 godziny powinny wystarczyć), wyjazd w stronę Aten (tutaj szukanie jakiegoś lokum) - wieczorne zwiedzanie Plaki - nocleg.
Dzień 3 - 26 sierpnia - poranne zwiedzanie stolicy Grecji (Akropol i okolice), około 13 wyjazd w stronę Koryntu. Zwiedzanie Koryntu, Starożytnego Korytu, Akrokoryntu. Dojazd do Myken - nocleg.
Dzień 4 - 27 sierpnia - dojazd do Navplionu, następnie Epideraus (Epidavros) i po zrobieniu pętelki wyjazd w stronę Diakoptonu. Niestety siła wyższa sprawiła, że główna atrakcja, czyli przejazd koleją Diakopton - Kalavrita, przez najbliższe 2 lata z powodu remontu będzie niedostępna. Jako Miłośnikowi Kolei nacieszyć dane mi będzie się jedynie szopą z taborem
Cóż, współpasażerowie powinni być szczęśliwi. Jedziemy do Olimpii i zwiedzamy starożytny stadion olimpijski.
Dzień 5 - 28 sierpnia - wyjazd w stronę Killini i transfer na Zakynthos. Szybki dojazd do aparamentów (rezerwację mam w Kavos Psarou).
Dzień 6 - 9 - 29 sierpnia do 1 września - Zakynthos. Zwiedzanie, plażowanie etc.
Dzień 10 - 2 września - do południa ostatnie zabawy na Zante, wyjazd w kierunku portu, transfer na Kefalonię. Zakwaterowanie w Vigla Village (tam mam rezerwację) - nocleg.
Dzień 11 - 12 - 3-4 września plażowanie na Kefalonii.
Dzień 13 - 5 września - zwiedzanie Kefalonii.
Dzień 14 - 6 września (czwartek) - wycieczka KTELem (bądź samodzielnie - do ustalenia) na Itakę. Całodzienny pobyt na tej idylicznej wyspie.
Dzień 15 - 7 września wyjazd w stronę portu, transfer do Patras. Wyjazd w stronę Delf - zwiedzanie świątyni i innych cudów tego miejsca. Dojazd do Meteorów (Kalambaka) - nocleg.
Dzień 16 - 8 września - zwiedzanie Meteorów, około 14 wyjazd w stronę Polski. Nocleg tranzytowy na Serbii.
Dzień 17 - 9 września - przyjazd do IV RP
zastanawiam się jednak nad tranzytówką. Wypada w Serbii, ale pewnie do Macedonii bym dojechał (w Salonikach chcę być wypoczęty). Szukam też w miarę sensownego (i taniego) noclegu w Atenach.