napisał(a) baunty » 31.03.2017 00:03
chrust77 napisał(a):Witam, jestem tu nowy
Od 5 lat jeżdżę z żoną i dzieckiem do Makarskiej... lubimy własnie tego typu kurorty gdzie tętni życiem
W tym roku planujemy po 9 nocach w makarskiej przejechac przez Albanie do Grecji na 7 nocy. I tu mam pytanie co nam polecicie żeby było podobnie do Makarskiej czyli typowo kurortowo wakacyjnie
do Polski chcemy wracać przez włochy także skupiam sie żeby to było w pobliżu Patras skąd odpłyniemy do Włoch.
Biorę pod uwagę Lefkada, Kefalonia, Zakyntos, Penopolez i ewentualnie Chalkidiki. Prosze doradźcie nam gdzie mamy pojechać na pierwszy raz tak żeby było podobnie do Makarskiej
Termin w jakim chcemy być w Grecji to 7. lipiec - 14. lipiec 2017 bardzo prosze o podanie w miare możliwości nazw Miejscowości
Dziekuje i pozdrawiam
Na zachodnim wybrzeżu typowymi kurortami są Sivota i Parga, jeśli coś to mogę wrzucić zdjęcia, ale jest tego dużo na necie.
Na Lefkadzie Nidri i okolice, ale plaże w okolicach Nidri są słabe a cała zatoka to wręcz cumowisko łodzi i jachtów.
Dużo bardziej urozmaicone wybrzeże znajdziesz w Pardze lub Sivocie (klify, skalne wysepki itp.) Natomiast sama wyspa Lefkada oferuje chyba więcej atrakcji do zwiedzania niż Parda i Sivota.
Odległości między tymi miejscami są niewielkie, więc możesz to wszystko brać pod uwagę.
Promy pływają z Iqoumenitsy - będzie bliżej do Italii i pewnie taniej, a i dojazd samochodem łatwy i szybki. Port jest na południowym krańcu miasta - czy to jadąc autostradą, czy od strony południowej , nie da się nie trafić do portu skąd odpływają promy.
Nigdy nie widziałem tam korków.
Jeśli wybierzesz rejon Pargi lub Sivoty, to polecam rejs na Paxos i Antipaxos - piękne klify i jaskinie od zachodniej strony wysp.
Ja tam byłem z Ribem i te dwie wyspy mnie zauroczyły - często tam pływaliśmy.
Z w/w miejsc najbardziej zatłoczone wydawało mi się Nidri (główna ulica to jeden wielki deptak i bazar) następnie Parga i na koniec Sivota - choć w każdym z nich jest dużo ludzi , knajpek itp.
Pominąłem tu samo miasto Lefkada - tętni życiem do późnych godzin nocnych, wieczorem nie ma gdzie zaparkować i full ludzi , ale to raczej odradzam na wypoczynek.
Jeśli będziesz brał pod uwagę któreś z tych miejsc, to chętnie służę pomocą i opinią - subiektywną oczywiście
- bo spędzaliśmy tam wakacje w 2015 i 2016 roku.
Ostatnio edytowano 31.03.2017 09:32 przez
baunty, łącznie edytowano 1 raz