Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
suru
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) suru » 22.08.2016 07:08

Witam
Viltob08 , czy ja też mógłbym dołączyć się z prośbą o namiary na PW.
Dopiero co wróciliśmy od przemiłego Zorana z Marusic, i trochę nam ta Grecja po głowie chodzi.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 23.08.2016 21:27

Czuję ogromny sentyment do Cro bo w końcu byłem tam x 10 plus x 2 tranzytem,ale jak czytam posty w sprawie pogody w tym temperatury wody to się cieszę,że w porę wybrałem Grecję.
Obecne zawirowania pogodowe to nie odosobniony przypadek na przestrzeni ostatnich lat a kiedyś Cro była pewniakiem.
Ciekawe co myślą o takiej sytuacji ci,którzy namówili na wyjazd znajomych gwarantując super pogodę :roll:
kk_1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk_1 » 24.08.2016 14:34

suru napisał(a):Witam
Viltob08 , czy ja też mógłbym dołączyć się z prośbą o namiary na PW.
Dopiero co wróciliśmy od przemiłego Zorana z Marusic, i trochę nam ta Grecja po głowie chodzi.

Ja też bym poprosił o namiary na PW
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 24.08.2016 22:06

Tak dla informacji w Grecji pogoda też już bywa dziwna. Deszcze, grad i huragan zatrzymujący promy w porcie. Tak było w tym roku na przestrzeni tylko 2 tygodni.
r_a
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) r_a » 25.08.2016 08:51

Posiadam mapę samochodową rejonu EPIR wraz ze szczegółowymi mapami Ioaniny; Arty; Pargi; Metsova; Igoumenitsy; Prevezy; Sivoty. Mapa niezniszczona w atrakcyjnej cenie 24zł. Polecam
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 25.08.2016 14:39

LRobert napisał(a):Tak dla informacji w Grecji pogoda też już bywa dziwna. Deszcze, grad i huragan zatrzymujący promy w porcie. Tak było w tym roku na przestrzeni tylko 2 tygodni.

Masz rację tylko,że objawy są łagodniejsze i krótkie i im bardziej na południe tym lepiej.Trudno np.na Peloponez szczególnie od strony zatok wyobrazić sobie inną wodę jak ciepła nawet jeśli popada czy powieje.
W tym roku na Pelionie woda była ciepła, ale nie zupa a na Korfu przez dzień lub dwa nawet zimna.
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 28.08.2016 22:35

Bodek1 napisał(a):
Bosm@n napisał(a):Dziękuje za informacje, kolejna tak opinia o Korfu; z biurem nie jadę, szukam zawsze sam, Kapitan Corelli mnie zainteresował - czyli Kefalonia!
Tylko dojazd trzeba złożyć tak aby był znośny:-) może prom z Triestu do Patras i dalej juz do Sami.
Jak chcesz promem to pewnie pojedziesz,ale po kiego grzybka.Z Wrocka masz bliżej niż ja o 4h to po co do Triestu. Przez Węgry,Serbię,Macedonię jedź.Te 4h to prawie bliżej do Macedonii dojedziesz.Nocleg po drodze zaklepiesz przez np.Book...,kwestia tylko terminu wyjazdu i własnych możliwości.Za kasę promową full wypas noclegi i rekreacja po trasie j.w.
Na spokojnie do tematu.

Może i masz racje - autem, poszukam, popytam rodzinki jak wolą:-)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 13.09.2016 17:56

Witam miłośników Grecji. :)

Mam pytanie: czy ktoś z Was zna na Sithonii (lub ewentualnie innym palcu Chalkidiki :?: ) mega spokojne (żeby nie rzec odludne) miejsce z plażą i paroma chałupkami, z których jedną dla 13-14 osób dałoby się wynająć? Byłabym bardzo wdzięczna za podpowiedzi... Naturalnie wędruję sobie myszką po mapie, ale wiadomo, że w realu miejsca, które rzucają mi się w oczy, mogą wyglądać inaczej niż sobie wyobrażam. W takie okolice auto google'a zwykle nie dojeżdża...
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 13.09.2016 18:26

Mikromir napisał(a):Witam miłośników Grecji. :)

Mam pytanie: czy ktoś z Was zna na Sithonii (lub ewentualnie innym palcu Chalkidiki :?: ) mega spokojne (żeby nie rzec odludne) miejsce z plażą i paroma chałupkami, z których jedną dla 13-14 osób dałoby się wynająć? Byłabym bardzo wdzięczna za podpowiedzi... Naturalnie wędruję sobie myszką po mapie, ale wiadomo, że w realu miejsca, które rzucają mi się w oczy, mogą wyglądać inaczej niż sobie wyobrażam. W takie okolice auto google'a zwykle nie dojeżdża...

Myślę, że na Sithoni może być z tym trudno.

Za blisko z Polski :) :D

Ale dajmy szansę innym ;) :wink:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 13.09.2016 19:22

Darkos napisał(a):Myślę, że na Sithoni może być z tym trudno.

Nie tracę nadziei, szczególnie, że sprawa dotyczy prawdopodobnie pierwszej połowy lipca. :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.09.2016 20:32

Byliśmy w tym roku w Sarti, więc nawet na tym palcu co chcesz... Dużo nie pojeździliśmy, ale .... odwiedziliśy kilka plaż (w celach rozeznania) i kilka domów masz w Valti (przez drogę i na plaży, auto na tej drodze to rzadkość) lub trochę większe (więcej domów) to Paralia Sikias w okolicy campu Melissy/Pitsoni. Plaża dłuuuuga, pusta (choć w tym regionie jest największe zagęszczenie, bo łagodne wejście, co nie oznacza płycizny przez 100 metrów jak w Sarti), a na samym środku tej plaży jest nawet budka ratownika :lol: i blue flag - a przy ratowniku 1 rozłożona para :lol: :lol: Stan na połowę lipca 2016, więc tak jak planujesz :D

Paralia Sikias
Widok spod wieży ratownika w kierunku północnym (zatłoczonym)
11.JPG

Plaża północna część - spod naszego parasola
22.JPG

Plaża z góry - fragment
33.JPG

Cała Paralia Sikias
44.JPG

Plaża zatoka między Paralia Sikias a Valti
55.JPG

I plaża na południe od Sarti - Platania (app. są nad plażą - widziałam, a na 100% wynajmują za drogą - zastanawiałam się nad nimi, ale za daleko na wieczorny spacer do Sarti bez samochodu), w tle Sarti
66.JPG
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 13.09.2016 21:10

piekara114 , wielkie dzięki! Szczególnie za zdjęcia dokumentujące lipcową rzeczywistość. :)

Właśnie dziś zerkałam na Paralia Sikias z okolicami (także Valti) i nie byłam pewna, czy przy tej ilości domów i na dodatek campach nie zastałabym tam tłumów. Na Twoich zdjęciach nieźle to wygląda...

Badam grunt na Sithonii, także pod kątem finansowym. Grecy raczej jeszcze nie kwapią się z odpowiadaniem na ewentualne maile, za wcześnie, ale dostałam jakieś pierwsze propozycje np. z Vourvourou - ceny naprawdę zróżnicowane, dla samej naszej piątki od 40 do 100E na dobę...

Grecja - terra incognita dla mnie, przynajmniej te okolice. Jeszcze Cię zasypię pytaniami. :oczko_usmiech:

:papa:
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 13.09.2016 21:21

Na jakich portalach szukcie noclegów w Grecji? Ja zawsze jeżdzę z booking.com, ale jako w Grecji same hotele(drogie)....
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 13.09.2016 21:32

Bosm@n napisał(a):Na jakich portalach szukcie noclegów w Grecji? Ja zawsze jeżdzę z booking.com, ale jako w Grecji same hotele(drogie)....

Napisz w wyszukiwarce np.: Studios Lefkada lub rooms Lefkada, lub inny rejon, który Cię interesuje .... i wyskoczą Ci prywatne kwatery i hotele.

Potem napisz maila do właściciela i dowiesz się wszystkiego. Ja tak robię na dłuższy pobyt. Natomiast na krótki pobyt jedno lub dwudniowy to korzystam z Bookinga.

Pozdrawiam
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.09.2016 21:35

Mikromir napisał(a):Grecja - terra incognita dla mnie, przynajmniej te okolice. Jeszcze Cię zasypię pytaniami. :oczko_usmiech: :papa:

Dla mnie też :D bo to było dopiero pierwsze z Gr spotkanie...
Ja rezerwowałam w maju i cześć zajęta, część cen z kosmosu.... Z Vuvu (jak nazwałam Vourvourou :wink: ) miałam najwięcej ofert i najtańszych, po 40 eur za duże app. przy samej plaży za 2+1 (13 lat). Nawet tam zjechaliśmy zobaczyć plażę, ale nam nie przypadło do gustu... Domy z dużymi ogrodami (plus jak masz młodą gromadkę ze sobą), płasko, 3 linie domów, ale jakość nie ten teges. A plaża? o tak: ta okolica
77.JPG

88.JPG

Myślę, że spokojnie masz jeszcze czas na rezerwację....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα