Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.08.2016 17:26

mysza73 napisał(a):
viltob08 napisał(a):Nas apartament na 6 osób wyniósł dokładnie tyle samo co w Cro, ale warunki....o niebo lepsze. Lokalizacja, blisko morza, dodatkowo basen i przemili gospodarze, codziennie kawka(niejedna), jakieś napitki, słodkości... co drugi dzień zmiana ręczników i pościeli... i widok przecudny, poza tym pusta plaża, tylko my na pasie 1km... :-)

O mogę prosić o namiar na PW 8) ,
bo już raczej przesądziłam, że będzie Grecja tylko nie wiem jeszcze gdzie ... na razie zbieram namiary :smo:

Ja też proszę o namiar no i o relację oczywiście :D
pawelh
Cromaniak
Re: Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 11.08.2016 19:17

andywiki napisał(a):Witajcie cro maniaki i mam zapytanie do tych co byli tu i tu czy urlop w Grecji wyjdzie dużo drożej niż w Cro ? Wiem ,wiem że to zależy od wielu rzeczy ,ale zauważyłem że urlop w Cro z roku na rok robi się coraz droższy ,a może mi się tak wydaje ?

No to moje dwa grosze.
Wyjazd w składzie 2+2(17,13) dość długi bo:
2 noclegi w okolicy Ochrydu warunki super i blisko jeziora-35 euro
Jedzenie w tawernach około 12 euro-pysznie i tanio.
5 noclegów na Korfu-50 euro
2 noclegi Afisso(Pelion)hotel Katia-50 euro(śniadanie w formie bufetu w cenie)
8 noclegów w miejscowości(Pelion)co do,której zastanawiałem się czy ma jakąś nazwę(plaża i 7 domów)-30 euro(do plaży tak blisko,że chyba bliżej nie można)
W tawernach za 30 euro wszyscy wychodzili bardzo najedzeni.
Jak dobrze liczę to 17 noclegów 660 euro-wyjaz był 12.07.2016 :wink:
Reszty szkoda porównywać bo jeśli idzie o dojazd np.do Dubrownika to mam 1600 a na Pelion 1700 km i nawet jeśli coś się dzieje z pogodą to nie tak jak ostatnio w Cro(mieliśmy 10 minut deszczu :D )
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 11.08.2016 20:55

Tak spojrzałem na tę cene obiadu 12 EUR i przypomniała mi się podróż z okolic Lefkady do Patry (na prom powrotny)

Gdzies w górach taka tawerna z dużym parkingiem, sporo "tirowców"

Wchodzimy: kelner spojrzał i proponuje "talerz mięs dla 4-ech"
Patrzymy w cennik 10 EUR, no to OK

4 suvlaki (takie szaszłyki z papryki i kurczaka) 4 z baraniny, kotleciki mielone z miętą, baraninka z grilla, ...
Zostawiliśmy jakieś reszty bo myśleliśmy, że zejdziemy. Do tego micha Greckiej sałaty za 2,5 czy 3 EUR i duża woda.
Smacznie, tanio (16 EUR) syto - można ? Można.

W miejscowościach nadmorskich srednia cena drugiego dania to jakies 7 EUR
No takie spaghetti z krewetkami (olbrzymia porcja z 5-cioma dużymi krewetami) 11 EUR ale to było najlepsze spaghetti jakie jadłem w życiu.

Wydaje mi się, że porównywanie cen nie ma sensu.
Można zapewne znaleźć porównywalne cenowo oferty.

Na plus dla GR widziałbym:
- życzliwość tubylców (im bardziej na południe tym chyba większa)
- ciepła woda lato/wrzesień
- stabilna pogoda
- łątwiej znaleźć rejon z małą ilością ludzi/łodek

Na minus:
- odległość
- skoro mało udek to stacje paliwowwe nawodne są rzadkością (na Peloponezie to wogóle ich nie ma, Nie liczę w Porto Heli węża od stacji na ulicy do pomostu i gościa biegajacego z baniakiem paiwa na wózku ...
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 12.08.2016 21:37

Z tą odległością nie jest tak źle, problemem są ewentualnie korki na granicach i bramkach.Bez nich czas dojazdu byłby o kilka godzin krótszy, chyba, że chcemy na Poloponez to inna bajka.Ja mam do Dubrownik(autostradą przez Zagrzeb)około 1600 a do Volos około 1650 podobnie wychodzi Chalkidiki jakieś 1550.
gacek17
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gacek17 » 17.08.2016 17:37

Wybieramy sie w tym roku do Grecjii na Zakyntos stąd moje pytanie czy musimy wczesniej kupowac bilety na prom czy na miejscu w kilini ?
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 17.08.2016 21:16

Ja w tym roku płynąłem na Korfu i w obie strony wjazd na prom z marszu jak PKS,wpuszczali samochody do ostatniej chwili.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 18.08.2016 22:42

pawelh, tym miejscem z siedmioma chałupami i plażą (Pelion) mnie zaintrygowałeś. Jakiś namiar Ci się może ostał? Byłabym wdzięczna za info. :)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 19.08.2016 16:02

Namiary telefonicznego nie posiadam a internet tam jeszcze nie dotarł, gospodyni zapewniała, że za rok.
To miejsce jest przed Horto a ja tam trafiłem penetrując każdą przysłowiową dziurę wzdłuż zatoki.
Mają trzy apartamenty typu studio,z czego od 13lat przez cały lipiec jeden lub czasem dwa zajmują Włosi.(nawet łódź tu zostawiają)
Pytałem o sierpień bo szukałem coś dla kolegi i mieli wszystko zajęte
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 19.08.2016 21:05

pawelh napisał(a):Ja w tym roku płynąłem na Korfu i w obie strony wjazd na prom z marszu jak PKS,wpuszczali samochody do ostatniej chwili.

A jak na Korfu z noclegami? Booking.com jakis taki ubogi, gdzie szukac najlepiej?
Ostatnio edytowano 20.08.2016 09:16 przez Bosm@n, łącznie edytowano 1 raz
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 19.08.2016 21:43

Alidrzi napisał(a):W tym roku byliśmy na "Kefce" Polecam Ci Miejscowość Divarata i w niej miejscówkę " Minas Apartments " Myślę że we Wrześniu nie będzie tłoku (w Lipcu właścicielka narzekała że nie ma pełnego obłożenia bo się turyści przestraszyli i nie przyjechali). Możesz wcześniej zadzwonić właścicielka mówi "komunikatywnie" po angielsku. Ja tą lokalizację wybrałem dzięki sugestiom ludzi (z innego forum) którzy byli na Kefaloni wcześniej i chwała im za to bo lokalizacja faktycznie super - do Myrtosa z domu ko 3 km , do super plaży Antisamos która nam bardzo przypadła do gustu też niezbyt daleko. Droga do Assos zachodnim wybrzeżem niestety zamknięta kawałek za Divaratą i raczej nie szybko otworzą więc trzeba korzystać z objazdu środkiem wyspy albo wschodnim wybrzeżem. Nie podobało nam się na południu wyspy bo tam też weszliśmy na kilka plaż robiąc objazdówkę ale nigdzie nie zostaliśmy bo południe na prawdę mało urokliwe (to wyłącznie nasza opinia rozumiem że ktoś może być innego zdania). Co do ceny to płaciliśmy 46E za Studio (2+2) śniadania były w cenie wynajmu.
Pozdrawiam,

A z jakiego forum miales info o Kefalnii? Ja ukladam juz sie na 2017
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 19.08.2016 21:58

pawelh, dziękuję za informacje. :)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 21.08.2016 18:02

Jeśli idzie o noclegi na Korfu to jest ich pełno tylko większość zajęta przez biura podróży.
Natomiast miejscowi ze względu na ogólną komercję panującą na wyspie nie nauczeni obsługi gości indywidualnych do tego szukających noclegu na miejscu.
Mieliśmy spory problem z bezpośrednim wyszukaniem apartamentu i po wielu .... godzinach poprosiliśmy o pomoc internet-skutecznie.Grek był w szoku bo podaliśmy,że meldujemy się za godzinę.
Ja na Korfu nie wrócę,generalnie jest przereklamowana,do granic możliwości komercyjna-to nie moje klimaty.
Sam prom w obie strony kosztuje ponad 100 e,lepiej wydać te środki na dotarcie np.na Peloponez,ale co kto lubi :wink:
Bosm@n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosm@n » 21.08.2016 18:17

Dziękuje za informacje, kolejna tak opinia o Korfu; z biurem nie jadę, szukam zawsze sam, Kapitan Corelli mnie zainteresował - czyli Kefalonia!
Tylko dojazd trzeba złożyć tak aby był znośny:-) może prom z Triestu do Patras i dalej juz do Sami.
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 21.08.2016 22:59

Bosm@n napisał(a):Dziękuje za informacje, kolejna tak opinia o Korfu; z biurem nie jadę, szukam zawsze sam, Kapitan Corelli mnie zainteresował - czyli Kefalonia!
Tylko dojazd trzeba złożyć tak aby był znośny:-) może prom z Triestu do Patras i dalej juz do Sami.
Jak chcesz promem to pewnie pojedziesz,ale po kiego grzybka.Z Wrocka masz bliżej niż ja o 4h to po co do Triestu. Przez Węgry,Serbię,Macedonię jedź.Te 4h to prawie bliżej do Macedonii dojedziesz.Nocleg po drodze zaklepiesz przez np.Book...,kwestia tylko terminu wyjazdu i własnych możliwości.Za kasę promową full wypas noclegi i rekreacja po trasie j.w.
Na spokojnie do tematu.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 22.08.2016 05:49

Np.Ochryd to fajny i tani przystanek a rezerwacja zbędna.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα