Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 08.08.2016 21:54

viltob08 napisał(a):Może nie w temacie samej Grecji, ale czy ktoś coś odnośnie Skopje i sytuacji na dzień dzisiejszy?

Obrazek
Skutki gwałtownych ulew w Macedonii (Fot. Georgi Licovski PAP / EPA) (http://www.tvn24.pl)
baunty
Cromaniak
Re: Jaka jest aktualna pogoda w Chorwacji ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 11.08.2016 11:01

alechandro napisał(a):
giba0909 napisał(a):To ile stopni ma woda w Zaostrogu? Pytam bo będę tam za 6 dni i trochę mnie zaniepokoiłeś 8O

Nie więcej jak 21 C ale dziś pogoda do doopy...chłodno, wieje, pochmurno i można się spodziewać, że temperatura wody jeszcze mocnej poleci...jestem w cro 15 raz ale takiego dnia pogody w życiu w sierpniu nie miałem a pierwszy raz pojechałem z dzieckiem. W ogóle zastanawiałem się czy jechać do cro czy do Grecji, wygrało pierwsze ale chyba po raz ostatni. Sam Zaostrog to najprzyjemniejsza miejscowość w jakiej kiedykolwiek byłem...

Chyba najwyższy czas spróbować tej Grecji.
Tam też w tym roku w lipcu było 3dniowe "zzałamanie pogody" - temperatura spadła do 28 stopni i tyle, woda się nie ochlodziła. W Chorwacji było wtedy dużo chłodniej i woda zimna - wg słów znajomych będących akurat w cro.
Przez 18 dni w Grecji, nie mieliśmy ani jednego dnia z deszczem .

W zeszłym roku przez 17 dni padało raz, tak około 15-30 minut. Temperatura spadła do 28-30 stopni, woda miała ponad 27 (po opadach).

Tak żeby wrócić do tematu:
-w jaki sposób mierzycie temperaturę wody?
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 11.08.2016 11:11

Witajcie cro maniaki i mam zapytanie do tych co byli tu i tu czy urlop w Grecji wyjdzie dużo drożej niż w Cro ? Wiem ,wiem że to zależy od wielu rzeczy ,ale zauważyłem że urlop w Cro z roku na rok robi się coraz droższy ,a może mi się tak wydaje ?
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 11.08.2016 11:17

andywiki napisał(a):Witajcie cro maniaki i mam zapytanie do tych co byli tu i tu czy urlop w Grecji wyjdzie dużo drożej niż w Cro ? Wiem ,wiem że to zależy od wielu rzeczy ,ale zauważyłem że urlop w Cro z roku na rok robi się coraz droższy ,a może mi się tak wydaje ?

Wyjdzie porównywalnie.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 11.08.2016 11:19

andywiki napisał(a):Witajcie cro maniaki i mam zapytanie do tych co byli tu i tu czy urlop w Grecji wyjdzie dużo drożej niż w Cro ? Wiem ,wiem że to zależy od wielu rzeczy ,ale zauważyłem że urlop w Cro z roku na rok robi się coraz droższy ,a może mi się tak wydaje ?

W tym roku byliśmy w Grecji :-) Droga daleka, ale po drodze zaliczaliśmy zwiedzanie. Noclegi:
1xSerbia (Novi Sad)
2xMacedonia (Skopje)
3xMacedonia (Ohryd)
7xGrecja (Riza-Epir)
1xSerbia (Belgrad)

Po drodze jeszcze Meteory. Samochodem w tą i z powrotem wyszło niecałe 4000km. Autko niestety pali duuuużo, więc sporo szarpnęło nas paliwo. W sumie droga, winiety, noclegi, balety (żywiliśmy się tylko w knajpkach, śniadania we własnym zakresie)wyszło nas coś koło 8500,00pln ( karta z kantoru alior 1900eu + ubezpieczenie rodziny 134,00pln, winiety Słowacja i Węgry płacone powyższą kartą kilka dni wcześniej). Zakupy zrobione w Macedonii-bezcenne ;-) Smak oliwy kupionej od miejscowego Greka-bajka. Ważne jest to, że w Grecji żyliśmy jednak na zadupiu, gdzie woda w knajpie nie kosztowała 4 eu, tylko 1eu ;-)
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 11.08.2016 11:21

viltob08 napisał(a):

W tym roku byliśmy w Grecji :-) Droga daleka, ale po drodze zaliczaliśmy zwiedzanie. Noclegi:
1xSerbia (Novi Sad)
2xMacedonia (Skopje)
3xMacedonia (Ohryd)
7xGrecja (Riza-Epir)
1xSerbia (Belgrad)

Po drodze jeszcze Meteory. Samochodem w tą i z powrotem wyszło niecałe 4000km. Autko niestety pali duuuużo, więc sporo szarpnęło nas paliwo. W sumie droga, winiety, noclegi, balety (żywiliśmy się tylko w knajpkach, śniadania we własnym zakresie)wyszło nas coś koło 8500,00pln ( karta z kantoru alior 1900eu + ubezpieczenie rodziny 134,00pln, winiety Słowacja i Węgry płacone powyższą kartą kilka dni wcześniej). Zakupy zrobione w Macedonii-bezcenne ;-) Smak oliwy kupionej od miejscowego Greka-bajka. Ważne jest to, że w Grecji żyliśmy jednak na zadupiu, gdzie woda w knajpie nie kosztowała 4 eu, tylko 1eu ;-)

Dziękuje
Właśnie na takie zadupie chciał bym trafić podróż z dziećmi to chyba lepiej samolotem.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 11.08.2016 11:25

andywiki napisał(a):
Dziękuje
Właśnie na takie zadupie chciał bym trafić podróż z dziećmi to chyba lepiej samolotem.

My właśnie z dziećmi :-) Trasę powtarzamy sprzed dwóch lat :-) Naszym się podoba, bo to takie trochę "życie na walizkach" i cowieczorne pytanie, "a gdzie będziemy jutro?" . Poza tym mają okazję poznać trochę inną kulturę, jedzenie ( nasz mięsożerca jest zachwycony ;-) zwłaszcza, że tereny, przez które jedziemy należą do bardzo przyjaznych cenowo ;-) ). Za obiad na 4 osoby płaciliśmy od 8 - 28 euro ( z 1/2 litra wina, wodą i piwem) .
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 11.08.2016 11:25

W Grecji w tym roku placilismy:
Nocleg:
Pierwsza lokalizacja , drugą linią od morza (plaży)- 45 euro ze śniadaniem za dwie osoby.
Druga lokalizacja , ta sama miejscowość apartament 4ro osobowy , pierwsza linia od morza - 50 euro bez śniadania.
Są to ceny wywoławcze, nie targowalismy się.
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 11.08.2016 11:29

Samolotem rzeczywiście lepiej na wyspy albo do południowej Grecji, natomiast Halkidiki, Thassos albo Pelion to wyjazd porównywalny odległościowo do Chorwacji. W każdym razie w tych okolicach też jest sporo spokojnych, nawet w sierpniu, miejsc.
kk_1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk_1 » 11.08.2016 11:37

W Chorwacji byłem kilka razy. Ostatnie dwa lata wakacjowałem w Grecji, tj Kefalonia + Lefkada oraz Skopelos + Skiathos. Cenowo wyszło ciut drożej (więcej kilometrów, promy) ale widokowo... no cóż, za rok znów będzie Grecja:)
Tam nie ma takich tłumów, woda jest sporo cieplejsza i pogoda nas ani razu nie zawiodła.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 11.08.2016 12:07

kk_1 napisał(a):

W Chorwacji byłem kilka razy. Ostatnie dwa lata wakacjowałem w Grecji, tj Kefalonia + Lefkada oraz Skopelos + Skiathos. Cenowo wyszło ciut drożej (więcej kilometrów, promy) ale widokowo... no cóż, za rok znów będzie Grecja:)
Tam nie ma takich tłumów, woda jest sporo cieplejsza i pogoda nas ani razu nie zawiodła.

Też byliśmy w tym roku na Lefkadzie , dystans około 2200 km.
Spokojnie w dwa dni można dojechać.
Żadnych niespodzianek pogodowych a woda naprawdę odczuwalnie cieplejsza .
W zeszłym roku w lipcu byliśmy w Platarii , w sierpniu na Hvarze w Chorwacji - czas dojazdu był bardzo podobny.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.08.2016 13:21

Mnie pobyt w Grecji ( Sithonia) wyszedł zbliżony co do Cro w 2014 r. (2015 były włochy), mimo noclegu na trasie. Termin ten sam, standard i lokalizacja zbliżona warunkami, ilość km ogółem zbliżona - w Gr. mniej na miejscu zrobiliśmy, co wynikało z braku miejsc do zwiedzania.
App. w Gr. droższy, ale jedzenie w tawernach tańsze niż w Cro.

Ważne: i tu i tu, rezerwacja przed wyjazdem. Nie lubię jazdy w ciemno.
Ostatnio edytowano 11.08.2016 13:35 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 11.08.2016 13:29

Nas apartament na 6 osób wyniósł dokładnie tyle samo co w Cro, ale warunki....o niebo lepsze. Lokalizacja, blisko morza, dodatkowo basen i przemili gospodarze, codziennie kawka(niejedna), jakieś napitki, słodkości... co drugi dzień zmiana ręczników i pościeli... i widok przecudny, poza tym pusta plaża, tylko my na pasie 1km... :-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 11.08.2016 15:31

-

Viola

Pisz relację :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.08.2016 15:53

viltob08 napisał(a):Nas apartament na 6 osób wyniósł dokładnie tyle samo co w Cro, ale warunki....o niebo lepsze. Lokalizacja, blisko morza, dodatkowo basen i przemili gospodarze, codziennie kawka(niejedna), jakieś napitki, słodkości... co drugi dzień zmiana ręczników i pościeli... i widok przecudny, poza tym pusta plaża, tylko my na pasie 1km... :-)

O mogę prosić o namiar na PW 8) ,
bo już raczej przesądziłam, że będzie Grecja tylko nie wiem jeszcze gdzie ... na razie zbieram namiary :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα