Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 01.06.2016 15:50

steftes napisał(a):A mnie dotarcie do Grecji w zeszłym roku zajęło 12 dni a tylko 3 dni powrót.
I za 10 dni ruszam ponownie na południe :lol: :lol: :papa:

W takim razie zapowiada się kolejna ciekawa relacja na forum :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.06.2016 20:01

ajdadi napisał(a):
steftes napisał(a):A mnie dotarcie do Grecji w zeszłym roku zajęło 12 dni a tylko 3 dni powrót.

W takim razie zapowiada się kolejna ciekawa relacja na forum :)

Też tak myślę, ale pewnie się nawet na początek nie załapię, bo się rozminiemy w trasie (wyjeżdżamy w piątek 8 lipca).
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 02.06.2016 09:01

steftes napisał(a):
viltob08 napisał(a):My do Grecji jedziemy tydzień ;-), więc się nie męczymy, a wracamy z 2 noclegami :-) Raptory uwielbiają się przemieszczać i zwiedzać :D

A mnie dotarcie do Grecji w zeszłym roku zajęło 12 dni a tylko 3 dni powrót.

Super :D my ruszamy dopiero :wink: 17.07. Liczę, że pochwalisz się jak na granicach, bo różne info dochodzą :wink: . Nie, żebyśmy chcieli rezygnować, ale jedziemy z dzieciorkami, więc chcielibyśmy uniknąć kilku godzin na granicach :wink:
A, z ciekawości, dokąd ruszacie?
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 02.06.2016 13:18

Super :D my ruszamy dopiero :wink: 17.07. Liczę, że pochwalisz się jak na granicach, bo różne info dochodzą :wink: . Nie, żebyśmy chcieli rezygnować, ale jedziemy z dzieciorkami, więc chcielibyśmy uniknąć kilku godzin na granicach :wink:
A, z ciekawości, dokąd ruszacie?

To już za 10 dni.
Granicę węgiersko - rumuńska w Bors, kilka dni w Rumunii, Serbia nad Dunajem, Granica serbsko - macedońska przejście autostradowe Tabanovce, Skopje, Ohryd, Albania - Permet i docelowo Lefkada. Dwie rodziny - dwa samochody. Teraz na zaplanowanych kwaterach wszędzie jest internet więc o ciekawostkach turystycznych i utrudnieniach na granicy postaram się poinformować. :lol: :lol: :papa:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 02.06.2016 13:29

My planujemy wczesny wjazd do Novego Sadu, śpimy pod twierdzą ;-), więc trochę zwiedzania, następnie do Skopje i tam 2 dni, zwiedzanie +Kanion Matka. W Ohrydzie 3 dni i ruszamy do Epiru ( jakby nie patrzeć, droga na Lefkadę ;-) ). Tam raczej wypoczywamy, ewentualnie jakieś małe odskoki na plaże :D . Wracając chcemy odwiedzić Belgrad i Budapeszt.

Wstępnie chcemy przekraczać granicę węgiersko-serbską w Roszke, serbsko-macedońską w Kumanowo i macedońsko-grecką w Bitoli.
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 02.06.2016 13:42

viltob08 napisał(a):My planujemy wczesny wjazd do Novego Sadu, śpimy pod twierdzą ;-), więc trochę zwiedzania, następnie do Skopje i tam 2 dni, zwiedzanie +Kanion Matka. W Ohrydzie 3 dni i ruszamy do Epiru ( jakby nie patrzeć, droga na Lefkadę ;-) ). Tam raczej wypoczywamy, ewentualnie jakieś małe odskoki na plaże :D . Wracając chcemy odwiedzić Belgrad i Budapeszt.

Wstępnie chcemy przekraczać granicę węgiersko-serbską w Roszke, serbsko-macedońską w Kumanowo i macedońsko-grecką w Bitoli.

Jak Epir to polecam wąwóz Vikos ( tym roku też tam powtórnie zajrzymy, bo znajomi nie byli ), Parga i chyba najładniejsza plaża w tym rejonie - Karavostasi. A i też spacer dnem rzeki kanionu Acheron. :lol: :lol: :papa:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 02.06.2016 14:04

Dzięki :D Coś z pewnością zobaczymy. Ten Wąwóz to w rejonie Gliki?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.06.2016 17:02

viltob08 napisał(a):Dzięki :D Coś z pewnością zobaczymy. Ten Wąwóz to w rejonie Gliki?

Vikos= wąwóz
Gliki = Acheron :D
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 02.06.2016 17:06

Torac napisał(a):
viltob08 napisał(a):Dzięki :D Coś z pewnością zobaczymy. Ten Wąwóz to w rejonie Gliki?

Vikos= wąwóz

:wink: zastosowałam dziwny skrót myślowy :roll: , ale chodziło oczywiście o Acheron, poczytałam trochę, że jest tam też jakieś sanktuarium Hadesa i Persefony....
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.06.2016 17:24

viltob08 napisał(a):
Torac napisał(a):

Vikos= wąwóz

:wink: zastosowałam dziwny skrót myślowy :roll: , ale chodziło oczywiście o Acheron, poczytałam trochę, że jest tam też jakieś sanktuarium Hadesa i Persefony....

Jedno i drugie miejsce jest bardzo ciekawe.
Niestety w 2016 jest czas jedynie na Acheron na wysokości Gliki :cry:

A tak z innej beczki:
Będę chciał odwiedzić Pargę stacjonując w Sivocie.
Mapa wyznacza mi trasę mocno wgłębi lądu.
Pytanie: czy jest trasa "nadmorska" na odcinku : Sivota- plaża Karavostasi - Parga ?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.06.2016 18:48

Jaką knajpę na Sithonii (i w Sarti) polecacie? Będziemy jeździć po plażach, więc zawsze można podjechać jeśli jedzonko i widoki są tego warte...
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.06.2016 20:50

Torac
Jest jak na mapie,w znacznej części wybrzeże jest niedostępne od lądu.Fajne widoki są do Perdiki,później faktycznie droga nieco się oddala od morza-mi ten kawałek kojarzy się z Chorwacją tylko plaże ładniejsze.
Dan_78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dan_78 » 16.06.2016 09:16

steftes napisał(a):
Jak Epir to polecam wąwóz Vikos ( tym roku też tam powtórnie zajrzymy, bo znajomi nie byli ), Parga i chyba najładniejsza plaża w tym rejonie - Karavostasi. A i też spacer dnem rzeki kanionu Acheron. :lol: :lol: :papa:

Vikos również polecam, a jeżeli chodzi o plaże w okolicach Pargi to warte wybrania się Sarakiniko oraz Lichnos.
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 19.06.2016 12:16

piekara114 napisał(a):I znowu ja :D
Jedziemy do Sarti na Shitonii - kończę rezerwację :mrgreen: :mrgreen:
To teraz czytam wątek, co w okolicy warto zobaczyć oprócz Orange B. i wysepki koło Vuovu. Chyba, że macie jakieś nieoczywiste i nie-przewodnikowe miejsca, którymi się podzielicie. Za liki do mapek też będę wdzięczna. To będzie pierwszy raz w Helladzie :D
Jest sen udać się na wyspę Thassos? Z Kavala czy z Keramoti

A może tutaj? Nie wiem czy ktoś już to Ci proponował
https://www.google.pl/maps/dir/Sarti+63 ... 6502?hl=pl

Ja jechałem do Parthenonas z Toroni. Było trochę bliżej niż z Sarti. Ale warto tam pojechać chociaż żeby wypić kawę pod 1200 letnią oliwką. Niesamowicie klimatyczna wioska
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.06.2016 12:27

tomekm67 napisał(a):
piekara114 napisał(a):I znowu ja :D
Jedziemy do Sarti na Shitonii - kończę rezerwację :mrgreen: :mrgreen:
To teraz czytam wątek, co w okolicy warto zobaczyć oprócz Orange B. i wysepki koło Vuovu. Chyba, że macie jakieś nieoczywiste i nie-przewodnikowe miejsca, którymi się podzielicie. Za liki do mapek też będę wdzięczna. To będzie pierwszy raz w Helladzie :D
Jest sen udać się na wyspę Thassos? Z Kavala czy z Keramoti

A może tutaj? Nie wiem czy ktoś już to Ci proponował
https://www.google.pl/maps/dir/Sarti+63 ... 6502?hl=pl

Ja jechałem do Parthenonas z Toroni. Było trochę bliżej niż z Sarti. Ale warto tam pojechać chociaż żeby wypić kawę pod 1200 letnią oliwką. Niesamowicie klimatyczna wioska

Nikt mi nic nie proponował. Dzięki. Czy masz namiar na jakąś knajpę w tej wiosce?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα