Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.05.2016 18:29

I znowu ja :D
Jedziemy do Sarti na Shitonii - kończę rezerwację :mrgreen: :mrgreen:
To teraz czytam wątek, co w okolicy warto zobaczyć oprócz Orange B. i wysepki koło Vuovu. Chyba, że macie jakieś nieoczywiste i nie-przewodnikowe miejsca, którymi się podzielicie. Za liki do mapek też będę wdzięczna. To będzie pierwszy raz w Helladzie :D
Jest sen udać się na wyspę Thassos? Z Kavala czy z Keramoti
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 18.05.2016 21:20

W Sarti przyjemnie, mnóstwo knajpek przy plaży, gwarno i wesoło.
Najbardziej podobał nam się ten gość, pozdrów go koniecznie:
DSC_0078.jpg

My preferujemy bardziej odludne plaże. Nieco na płn. od Sarti była fajna, niezatłoczona plaża, z obozowiskami nudystów jako atrakcją.
https://goo.gl/maps/7Z8CXCrj1rQ2

Stałym punktem programu jest na pewno już wspominany rejs z Ormos Panagias wzdłuż wybrzeża Athos, najlepiej tym oto statkiem:
WP_20150714_028.jpg

Pełnych wrażeń wakacji!
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.05.2016 22:08

marsik napisał(a):Stałym punktem programu jest na pewno już wspominany rejs z Ormos Panagias wzdłuż wybrzeża Athos, najlepiej tym oto statkiem:
WP_20150714_028.jpg

Pełnych wrażeń wakacji!

Dzięki, na pewno będą, bo Grecja już dawno mi się marzyła (może nie ten region), ale od czegoś trzeba zacząć :mrgreen:
A z jakim kosztem za taki rejs trzeba się liczyć?
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 19.05.2016 06:20

Jak chcesz pozwiedzać to Saloniki,Kavala to średnia atrakcją turystyczna -takie portowe miasto.Thassos znam tylko z relacji, ale to chyba szkoda kasy w tym sensie,że poza plażami nic nadzwyczajnego tam nie zobaczycie. Na przyszłość pomyśl o magicznym Pelionie i Poloponezie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.05.2016 08:21

Peloponez - wiadomo, że świetna sprawa, ale mają ograniczony czas na wakacje (14 dni) poświęcenie 2*3 dni na dojazd to trochę strata czasu, więc na początek bliższe regiony

A Pelion? Szukałam tam miejscówek, ale znośne ceny nie były atrakcyjne, co do jakości/lokalizacji itp.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 19.05.2016 10:42

piekara114 napisał(a):A z jakim kosztem za taki rejs trzeba się liczyć?

Bodajże 20EUR.
http://www.halkidiki.com/ormos-travel/program.htm
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.05.2016 19:03

Dzięki.

I jeszcze takie pytanie: czeka nas przejazd przez granicę węgiersko-serbską. Wiem już, że Roszke lepiej sobie darować i wybrać Tompe. Pamiętam, że kiedyś czytałam o okolicznych przejściach i była wstawiona mapka z rozrysowanymi przejściami w godz. w jakich są czynne. Oczywiście teraz jak to potrzebuję to nie mogę tego znaleźć. Może ktoś ma zapisane u siebie na kompie i udostępni, lub może wie, gdzie ta mapka może być.

I jeszcze taka spraw.
Mamy rezerwację w Sarti od niedzieli 10 lipca. Planujemy jazdę na dzień (czytałam, przespanie się w nocy przy autostradzie na odcinku PL-Grecja to nie najlepszy pomysł, ale nie wiem dlaczego?? może ktoś wyjaśni?). Jak na dzień to nocleg po drodze i wyjazd w sobotę rano, a to ze względu na granicę nie najlepszy pomysł.... I stąd myślimy wyjechać w piątek, na granicy węg-serb być ok godz.17 i co dalej proponujecie? Myślałam o noclegu w Serbii i potem w Salonikach z popołudniowo-wieczornym spacerem po mieście w sobotę i na spokojnie z rana do Sarti zajechać na południe.
Macie jakieś sugestie co do dojazdu i co po drodze, aby zbytnio się nie zmęczyć, a może coś zobaczyć? Bo wolę coś zobaczyć (jak już jestem w trasie) niż siedzieć niewiadomo ile wieczorem w hotelu. Gdzie noclegi? Nis, Leskovac czy coś innego? Saloniki wytypowaliśmy, bo i tak byśmy z Sarti tam podjechali, a jak musi być dodatkowy nocleg na trasie to czemu już nie w Salonikach i potem z Sarti już tu nie przyjeżdżać.
Co myślicie? Co doradzacie? Rejon serbsko-macedońsko-grecki jest dla nas nieznany w ogóle.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 20.05.2016 20:07

-

Może zobaczcie Skopje.

Interesujący jest też Kanion Matka, ale na to trzeba chyba całego dnia, a minimum pół.

Pozdrawiam
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 21.05.2016 00:08

piekara114 napisał(a):Dzięki.

I jeszcze takie pytanie: czeka nas przejazd przez granicę węgiersko-serbską. Wiem już, że Roszke lepiej sobie darować i wybrać Tompe. Pamiętam, że kiedyś czytałam o okolicznych przejściach i była wstawiona mapka z rozrysowanymi przejściami w godz. w jakich są czynne. Oczywiście teraz jak to potrzebuję to nie mogę tego znaleźć. Może ktoś ma zapisane u siebie na kompie i udostępni, lub może wie, gdzie ta mapka może być.
.

a dlaczego przez Roszke nie?? Przez uchodźców?? Wybieramy sie do Albanii i planowaliśmy przez Roszkę.
W ubiegłym roku jechaliśmy i wracalismy z Grecji przez Roszkę, nie było problemów, choć media trąbiły o emigrantach.
Teraz jest gorzej?
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 21.05.2016 06:50

Roszke przed rokiem był bez żadnych problemów. Przed granicą była jeszcze stacja benzynowa, a ceny niższe niż w Serbii (przed rokiem - nie wiem dokładnie jak teraz). Też będę pierwszy raz w Grecji, przez Idomeni (?). Więc 10 raz Bałkany, pierwszy Grecja. Ruszam w czwartek z noclegiem we Vranie.

Na pewno warto być w Skopie, chociaż ten typ architektury trąci obciachem, ale warto! Mam doskonały nocleg w samym centrum miasta za 55E - dwa pokoje, pełna kuchnia, łazienka. Gorzej z parkingiem, w tym sensie, że nie pilnowany.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.05.2016 12:28

MWN napisał(a):Roszke przed rokiem był bez żadnych problemów. Przed granicą była jeszcze stacja benzynowa, a ceny niższe niż w Serbii (przed rokiem - nie wiem dokładnie jak teraz). Też będę pierwszy raz w Grecji, przez Idomeni (?). Więc 10 raz Bałkany, pierwszy Grecja. Ruszam w czwartek z noclegiem we Vranie.

Na pewno warto być w Skopie, chociaż ten typ architektury trąci obciachem, ale warto! Mam doskonały nocleg w samym centrum miasta za 55E - dwa pokoje, pełna kuchnia, łazienka. Gorzej z parkingiem, w tym sensie, że nie pilnowany.

Proszę podeślij mi namiary na ten nocleg w Skopje. Do końca nic nie jest jeszcze postanowione.

A Roszke? Wszędzie pisze, że tam korki i mnóstwo czasu się traci w kolejce i stąd powód na inne przejście... Nawet w tym wątku o tym jest

Jeśli drugi nocleg w Skopje, to gdzie sensownie w Serbii pierwszy nocleg? Tak żeby trasa z Suchej Beskidzkiej logicznie się rozłożyła (ale pierwszego dnia chcemy do Serbii wjechać) i coś zobaczyć po drodze.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 22.05.2016 07:33

Np Luxury Skopje Apartments Premium 4-gwiazdkowy , Phillip II of Macedon, 1737/2 , 1000 Skopje, Macedonia cena ok 55 E. Zarezerwowałem przez booking com.

W Serbii całkiem na południu koło Vladci Han np. Konak Fontana, Zitorade, 17510 Vladičin Han, Serbia
lub w samym Belgradzie, np.
Bed & Breakfast Vertigo Belgrade 3-gwiazdkowy, Kružni put Kijevo 21i, Rakovica, 11090 Belgrad, Serbia
też z Booking com
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 22.05.2016 12:45

Z powodu choroby żony mam do odstąpienia 2 apartamenty 4-osobowe w apartamentach Jasu w Kiveri. Miałem je zarezerwowane od. 16 do 23 lipca. Cena za nocleg 55 Euro, więc jest to cena atrakcyjna. Wpłaciłem zaliczkę w wysokości 154 euro. Mój numer telefonu 509291411.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 22.05.2016 21:33

piekara114 napisał(a):
MWN napisał(a):Roszke przed rokiem był bez żadnych problemów. Przed granicą była jeszcze stacja benzynowa, a ceny niższe niż w Serbii (przed rokiem - nie wiem dokładnie jak teraz). Też będę pierwszy raz w Grecji, przez Idomeni (?). Więc 10 raz Bałkany, pierwszy Grecja. Ruszam w czwartek z noclegiem we Vranie.

Proszę podeślij mi namiary na ten nocleg w Skopje. Do końca nic nie jest jeszcze postanowione.

A Roszke? Wszędzie pisze, że tam korki i mnóstwo czasu się traci w kolejce i stąd powód na inne przejście... Nawet w tym wątku o tym jest

Jeśli drugi nocleg w Skopje, to gdzie sensownie w Serbii pierwszy nocleg? Tak żeby trasa z Suchej Beskidzkiej logicznie się rozłożyła (ale pierwszego dnia chcemy do Serbii wjechać) i coś zobaczyć po drodze.

w zakresie Serbii:
http://www.novellauno.rs/pl/ / ja rezerwowałem przez booking...fajna lokalizacja przy autostradzie...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.05.2016 07:56

Dzięki Sol-Wagon. Fajnie to wygląda.

Tylko co zobaczyć w okolicy? Myślę tak:
1. piątek wyjazd z Suchej i dojazd do Serbii. Nocleg - gdzie uzależniam od pkt.2
2. sobota - coś zobaczyć, ale nie jakość mocno męcząco (i co tu proponujecie :idea: :?: ) dojazd na wieczór do Skopje lub Salonik
3. niedziela: szybkie wymeldowanie się Skopje/Saloniki i szybciutko do Sarti

Noclegi mają być tylko noclegami. Na pewno nie pojedziemy przez Kosovo.

Dzięki za sugestie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα