Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 20.01.2016 21:21

Ten "wąż" (jaszczurka beznoga) powyżej to na 100% padalec. U mnie na wsi jest ich mnóstwo i średnio co sezon mam co najmniej kilkanaście razy przyjemność przypadkowo się na takiego natknąć.
A propos Lefkady to 3 razy podczas pobytu z pokoju wywalałem takie cuś:
http://3dwpraktyce.pl/2014/02/projekt-krocionog-wstep/
Ale na szczęście nie jedziemy do Australii... http://filing.pl/36-zdjec-ktore-udowadniaja-ze-australia-nie-jest-normalnym-krajem/
:papa:
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 22.01.2016 14:59

Dzięki za odpowiedź :) Tych krocionogów też mieliśmy trochę koło domku ;) A co do Australii... nie dokończyłam przeglądać tej stronki, bo tyle robali na raz mnie przeraża... ;)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 31.01.2016 16:45

Węże widywałem i w Grecji i w Cro. to normalne :wink:
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 01.02.2016 11:40

Witam,
Troszkę inny temat poruszę...
Luknąłem dzisiaj na Google maps (południe Serbii) i zauważyłem, pojawił się "na pomarańczowo " nowy odcinek autostrady w okolicy Vranije. Po sprawdzeniu dystansów na dzień dzisiejszy pozostaje jadąc z północy na południe (i w odwrotną stronę też :wink: ) Serbii około 40 km. "nie autostradą". W sieci natknąłem się na artykuł w którym jest mowa o tym że do Marca 2017 drogę między północą a południem Serbii podróżujący będą mogli pokonać autostradą. Artykuł jest z końca listopada 2015 więc może "Ameryki nie odkrywam" -jakkolwiek info może być przydatne.
http://www.tanjug.rs/mobile/full-view_en.aspx?izb=216485
Dla osób traktujących Serbię jako kraj wyłącznie tranzytowy pełna autostrada jest bardzo dużym udogodnieniem znacząco skracającym czas dojazdu. Dla chcących podziwiać klimaty bałkańskie drogi krajowe Serbii dalej pozostają otwarte :wink:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 01.02.2016 16:59

Dłubali na tym odcinku kilka lat więc jest efekt.Natomiast na starej autostradzie asfalt chyba pamięta Marszałka J.B.T i jeśli nikomu to nie przeszkadza to zasuwam poboczem.Mniej trzęsie :D
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 01.02.2016 17:04

Jeszcze małe,ale tzn.emigranci(nie mylić z uchodźcami)bo ja zakładam alternatywny przejazd przez Rumunię i Bułgarię.
jasiek1972
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasiek1972 » 07.02.2016 10:38

Warto pojechać na Korfu ?
Ma ktoś namiary na fajne apartamenty?
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 07.02.2016 12:53

jasiek1972 napisał(a):Warto pojechać na Korfu ?

... My byliśmy tylko w stolicy i to tylko jeden dzień -bardzo nam się podobało, a wiem, że poza nią jest też sporo ciekawych miejsc do zobaczenia ... :)... no i całkiem dużo fajnych plaż tam znajdziesz - jednak w sezonie będzie wszędzie bardzo tłoczno ... :roll:...

... ja jeżeli miałbym okazję to na wakacje wybrałbym Korfu, ale to zawsze indywidualna sprawa ... :)...
Pozdrawiam.
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 07.02.2016 16:14

Jak sie da to Korfu czy inne miejsca są rewelacyjne we wrześniu.
Tu masz atek na GR forum o tej wyspie http://grecja.iq24.pl/default.asp?grupa=97798&temat=39904&nr_str=1
Ostatnio edytowano 11.03.2016 16:39 przez ogorek, łącznie edytowano 1 raz
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 11.03.2016 13:18

Jakby ktoś, coś;) to ja polecam Wam wszystkim Rodos. Byliśmy co prawda w 2014 roku, jednak miejsce przepiękne i warte uwagi. Poniżej link do małej opowieści zdjęciowej:
http://mariuszduda.pl/rodos-wyspa-slonc ... -poslubna/
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.04.2016 09:16

Shitoni a Kassandra

Wyjazd, a raczej miejscówka nie może nam się wyklarować i pomysł jeszcze rozpatrzyć Grecję - pół. Halkidiki.
Możecie mi porównać Shitonię z Kassandrą?
- czym się te półwyspy różnią
- jakie plaże dominują na każdym,
- możłiwości snurkowania - gdzie lepsze warunki
- czy jest tam co pozwiedzać
- miasteczko z promenadą do wieczornego spacerowania i z lodziarnią

Wstępnie pomyślałam o Sarti na Shitonii, ale może lepiej celować w Afitos?
Na pewno nocleg w app. lub bungalow na campie - jeśli coś takiego jest. Oczywiście sprawdzonymi namiarami nie pogardzę.

Dzięki za informację.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 25.04.2016 09:35

piekara114 napisał(a):Shitoni a Kassandra

My byliśmy na Sithonii i wróciliśmy bardzo zadowoleni ... :wink: ...
Bardzo podobały nam się plaże w Toroni i Kalamitsi. Nawet całkiem sporo udało nam się zobaczyć, ale mieszkaliśmy na samym początku środkowego palca, bo w Metamorfosi ... :wink: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.04.2016 09:41

kmichal napisał(a): mieszkaliśmy na samym początku środkowego palca, bo w Metamorfosi ... :wink: ...

Możesz napisać coś o tej miejscówce?
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 25.04.2016 09:47

piekara114 napisał(a):Możesz napisać coś o tej miejscówce?

... powiem tak: właścicielka bardzo sympatyczna, ale same warunki nie były luksusowe, zresztą główna plaża w Metamorfosi też nie powala - dopiero ciut dalej są fajne miejsca z czerwonymi "klifami" ... my jak zawsze na kwaterze tylko w zasadzie śpimy, a w dzień non stop gdzieś jeździmy ... :wink: ...
A namiary są TUTAJ ... :) ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 25.04.2016 11:00

piekara114 napisał(a):Możecie mi porównać Shitonię z Kassandrą?

- Sithonia - mniej zabudowana, nieco bardziej górzysta, bardziej urozmaicona linia brzegowa. Kassandra - w zasadzie to gęsto zabudowany turystyczny moloch, zwłaszcza wybrzeże wschodnie (puściej na południowym zachodzie, plaże raczej otoczakowe).
- plaże - podobne, żwirkowe i piaszczyste, w sumie fajne.
- jeśli myślisz o zwiedzaniu typu klimatyczne miasteczka włoskie czy ewentualnie chorwackie - to nie ma. Najbliższy zabytek starożytny (murki) - w Olincie. Ogólnie kiepsko pod tym względem - może jeszcze wycieczka stateczkiem i podziwianie klasztorów Athos z oddali, albo wizyta w Salonikach. No chyba że wypuścicie się dalej by odwiedzić Pellę (fajne muzeum) Werginę (robi wrażenie), Edessę (wodospad + ruiny), Dion (ruiny)

Sithonia nawet mi się podobała. Na Kassandrze byliśmy tylko chwilkę i wygoniły nas okoliczności przyrody (komary), ale i tak wystarczyło to co widzieliśmy.

Osobiście, jeśli miałbym chęć na bardziej urozmaicone wakacje, wybrałbym Pargę w Epirze, albo coś na południe od niej jako bazę. W okolicy sporo zwiedzania, także Lefkada i rejs na Korfu.

A może Thassos? :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα