Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Torac napisał(a):Szkoda. piszą coś o schodach na Egremni?
Zdjęcia nie pozostawiają złudzeń, że z ogromnej dotąd plaży zostało kilka niewielkich... plażyczek. Nie sądzę, aby zachowała się jakakolwiek infrastruktura.
kmichal napisał(a):... przeglądałem kilka filmików na YT i wygląda na to, że Egremni to już wspomnienie ... ... Pozdrawiam.
2 lata temu: Platia Ammos na Kefalonii, teraz Egremni. Jońskie kolosy upadają Kavalikefta również jest po przejściach, ale uroku nie straciła, tylko w dużym stopniu się pomniejszyła. Ps. Jak masz jakieś filmiki to wstaw proszę , coś widziałem ale nie za wiele.
Ostatnio edytowano 12.12.2015 20:29 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Egremni została podzielona przez żywioł na kawałki tym samym stała się raczej niedostępna. Widać, że są to zbyt małe kawałki aby opłaciło się komuś budować do nich schody Dzień po trzęsieniu, rozmawiałam z Polką zamieszkującą na stałe w Nidri - mówiła, że wschodnie wybrzeże bez strat, drogi, domy całe choć wstrząsy - bo było ich 2, były mono odczuwalne. W domach i sklepach wszystko leciało z półek. Niestety z zachodnim wybrzeżem już się żywioł nie obszedł łagodnie. Pierwsze ślady trzęsienia widać już na podjedzie tuż za Lefkadą w kierunku Agios Nikitas - zwalone głazy, popękana nawierzchnia jezdni. Miejmy nadzieję że z biegiem lat, morze odbierze te hałdy zwalonej ziemi i ukształtuje nową piękną Egremni - tylko czy to się ma szansę stać za naszego żywota jeszcze? Oczywiście od tego ważniejsi są ludzie - szkoda kobiet, które nieszczęśliwie zginęły oraz wszystkich co ponieśli straty w postaci zrujnowanych domów. Poprzednie trzęsienie miało miejsce w 2003 r. Można obejrzeć jakie wtedy były zniszczenia
Wiem, że uszkodzona jest droga z Kalamitsi w stronę plaż : Kavalikefta, Megali Petra i Avali. Obawiam się, że Grecy jej nie naprawią do wakacji Wnioskuje po opieszałości przy naprawie drogi do kultowej, bardzo populernej Myrtos na Kefalonii.
Odwiedziny Egremni powinno być możliwe poprzez taxi boat z np. Agios Nikitas. Na miejscu "Lefkadzian" taki biznes bym rozpoczął
podpowiedzcie, czy gdzieś na kontynencie albo na bliskiej wyspie od lądu możliwe jest obcowanie z charakterystycznymi białymi budynkami z niebieskimi dachami (kopułami), taka mała namiastka Santorini...
W Atenach jest Anafiotika ale bez niebieskich dachów. Tych poza Cykladami raczej nie znajdziesz (no dobra, Kythira to jońskie). Nawet przeurocze Kiparissi (nie mylić z Kiparissia) to "jedynie" rażąca biel