Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 05.08.2015 11:33

ngel napisał(a):Czy macie może aktualne wiadomości dotyczące przejścia węgiersko-serbskiego? Będziemy tam w czwartek 13.08 ok godz 15 (jak dobrze pójdzie)- zakładam, że nie powinno być tłoku ale może się mylę?
A jak w drodze powrotnej? Co prawda też będziemy tam w czwartek 27.08 ale czytałam, że w stronę Węgier generalnie gorzej. Ma ktoś bieżące informacje?

p.s. nie mogę się już doczekać! :D :D :D

W czwartek powinieneś mieć luz.
Najgorzej jest w weekend.

A jechał ktoś w ostatnią sobotę (1.08.2015) obwodnicą Budapesztu M0 w stronę Grecji?
Widziałem tam gigantyczny korek.
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 05.08.2015 11:48

Bieżące dane z przejść węgierskich:

http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 05.08.2015 20:41

Wyjazd do Gr.zaplanowałem w środku tygodnia i było ok.Natomiast wracałem w sobotę wypomnianą M0 i korek miał 10km.By uniknąć dzikich muslimów(bo tak większość z nich właśnie się zachowuje)wiedząc,że powrót wypadnie w weekend jechałem nietypową trasą.Po drodze kilka dni Albania i dzień Sarajewo więc dotarliśmy całkowicie pustą M6 do stolicy i tu wpadliśmy z deszczu pod rynnę.Dzicy rozpychali się na wszystkie sposoby w tym głównie poboczem podobnie zresztą w drodze do GR.na remontowanej autostradzie za Belgradem.Gdybym tylko miał na to wpływ to zakazał bym im wstępu na teren UE.DZICZ.DZICZ i jeszcze raz DZICZ :evil: Oczywiście wiem,że to niepoprawne politycznie rasistowskie itp.ale jeśli ktoś postępuje jak małpa to jego miejsce jest w buszu lub klatce.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 10.08.2015 00:25

Eunike1984 napisał(a):Mam jeszcze pytanko - czy w Grecji jest potrzebne jakieś pozwolenie na pływanie pontonem? (Bez silnika).

Nie. Z silnikiem do 30KM niepotrzebny też patent.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 10.08.2015 01:12

Przejazd do Grecji i z powrotem w lipcu br. Moje doświadczenia :
- w sobotę rano granica HU-SRB okok 1h
- po wjeździe nie przekraczać 120km/h, radar pod wiaduktem potem wszyscy na parking i policja wylapuje, do Nowego Sadu 2x taka pułapka, ale dalej już nie spotkałem kontroli
-za autostradę mozna placić kartą, euro
- droga płynna za Leskovac, ale potem 100km aż do Macedonii kiepsko - budowa autostrady
- obie granice MKD prawie płynnie do 0,5h
-paliwo w MKD ok 0,92eur można płacić kartą
-autostrady MKD bodajże 3x łącznie 8eur gotowką szkoda czasu na wymienianie na ichniejsze
-powrót to samo mniej więcej sobota rano wjazd do HU ok 1h - kontrola celna
-sugeruję nocować w SRB, nie w HU, za dwa pokoje dla 5os. w bardzo przyjemnym 4* hotelu w Nowym Sadzie zapłaciliśmy tyle samo co w kiepskawym hotelu niby 3* w Szegedzie za jeden pokój 5os.
W Grecji żadnych problemów z płaceniem kartą za paliwo. Żadnych oznak problemów. Ceny jak w Cro, a raczej niższe, zwłaszcza mieszkanie. Na pewno droższe lody 2,5eur za gałkę. :cry: :cry: :cry:
Jechać i przeżyć wspaniałe wakacje! :hut:
ngel
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ngel » 11.08.2015 14:26

Dzięki za wszelkie informacje. Bardziej niż jazdy boje się powrotu- zwłaszcza wjazdu do Węgier z Serbii. Będę na bieżąco monitorować sytuację i dam znać jak nam się udało przejechać.
Myślicie, że 29.08 muslimy dalej będą pędzić do swoich "nowych ojczyzn" czyli na zgniły, zepsuty zachód? ;)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 12.08.2015 13:07

Mam nadzieję,że wszyscy wyjadą i zostaną w Turcji.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 12.08.2015 20:20

pawelh napisał(a):Mam nadzieję,że wszyscy wyjadą i zostaną w Turcji.

...i w końcu na granicach byłby spokój i porządek...niestety to tylko nasze marzenia
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 12.08.2015 21:41

Nie tylko na granicach
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 13.08.2015 16:15

Za tydzień znów wyruszamy do Grecji - ponownie Lefkada i Vasiliki (tydzień) a kolejne 11 dni chcemy spędzić na Kefaloni. Ze względów odległościowych wybrałam Sami, wydaje mi się, ze ma dobry dojazd do wielu plaż, szczególnie Myrtos, do Asos, Fiskardo itd (??)
Rozglądam się za apartamentami, ale nie znajduje nic w sensownej cenie. Jak to jest? czy od 1 września znajdę w ciemno fajny apartament dla 2+1 w rozsądnej cenie tak powiedzmy do 40 eur?

Czy może inna miejscowość? choć córka napaliła się już na plac zabaw w Sami :-)
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 23.08.2015 19:00

W tym roku byliśmy na "Kefce" Polecam Ci Miejscowość Divarata i w niej miejscówkę " Minas Apartments " Myślę że we Wrześniu nie będzie tłoku (w Lipcu właścicielka narzekała że nie ma pełnego obłożenia bo się turyści przestraszyli i nie przyjechali). Możesz wcześniej zadzwonić właścicielka mówi "komunikatywnie" po angielsku. Ja tą lokalizację wybrałem dzięki sugestiom ludzi (z innego forum) którzy byli na Kefaloni wcześniej i chwała im za to bo lokalizacja faktycznie super - do Myrtosa z domu ko 3 km , do super plaży Antisamos która nam bardzo przypadła do gustu też niezbyt daleko. Droga do Assos zachodnim wybrzeżem niestety zamknięta kawałek za Divaratą i raczej nie szybko otworzą więc trzeba korzystać z objazdu środkiem wyspy albo wschodnim wybrzeżem. Nie podobało nam się na południu wyspy bo tam też weszliśmy na kilka plaż robiąc objazdówkę ale nigdzie nie zostaliśmy bo południe na prawdę mało urokliwe (to wyłącznie nasza opinia rozumiem że ktoś może być innego zdania). Co do ceny to płaciliśmy 46E za Studio (2+2) śniadania były w cenie wynajmu.
Pozdrawiam,
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 27.08.2015 21:19

Alidrzi napisał(a):W tym roku byliśmy na "Kefce" Polecam Ci Miejscowość Divarata i w niej miejscówkę " Minas Apartments " Myślę że we Wrześniu nie będzie tłoku (w Lipcu właścicielka narzekała że nie ma pełnego obłożenia bo się turyści przestraszyli i nie przyjechali). Możesz wcześniej zadzwonić właścicielka mówi "komunikatywnie" po angielsku. Ja tą lokalizację wybrałem dzięki sugestiom ludzi (z innego forum) którzy byli na Kefaloni wcześniej i chwała im za to bo lokalizacja faktycznie super - do Myrtosa z domu ko 3 km , do super plaży Antisamos która nam bardzo przypadła do gustu też niezbyt daleko. Droga do Assos zachodnim wybrzeżem niestety zamknięta kawałek za Divaratą i raczej nie szybko otworzą więc trzeba korzystać z objazdu środkiem wyspy albo wschodnim wybrzeżem. Nie podobało nam się na południu wyspy bo tam też weszliśmy na kilka plaż robiąc objazdówkę ale nigdzie nie zostaliśmy bo południe na prawdę mało urokliwe (to wyłącznie nasza opinia rozumiem że ktoś może być innego zdania). Co do ceny to płaciliśmy 46E za Studio (2+2) śniadania były w cenie wynajmu.
Pozdrawiam,

ale Divarata nie jest przy morzu?

Jesteśmy właśnie w Vassiliki na Lefkadzie, niestety jest sporo ludzi ( chyba więcej, niż w ubiegłym roku)
Jest jakaś budowa w porcie, ale mam nadzieje, że promy normalnie pływają, bo w poniedziałek przenosimy sie na Kefalonię.
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 29.08.2015 13:32

ewalla napisał(a): ale Divarata nie jest przy morzu?

To prawda nie jest .
Każdy lubi coś innego...
W zeszłym roku spędziliśmy 16 dni na Lefkadzie i mieszkaliśmy w Kalamitsi . Wiesz, codziennie inna plaża... Jeśli jestem własnym samochodem to strategicznie staram się wybrać takie miejsce aby w miarę mieć rozsądny dystans do najfajniejszych miejsc/plaż. Raczej staramy się omijać miejsca typu Agios Nikitas czy Vasiliki jako miejsca do plażowania czy nocowania , natomiast lubimy pospacerować w takim miasteczku ,pofocić , zjeść coś dobrego w portowej knajpce i zmykać do swojego zacisza. Plaże które najbardziej przypadły nam do gustu na Lefkadzie to : Megali Petra , Kefalikefta i Avali - leżą po sąsiedzku wobec siebie no i z Kalamitsi do nich było 7 minut samochodem. Widok na morze z okna jest bezcenny wiem o tym bo przekonaliśmy się o tym w Czarnogórze (Buliarica) .
Niestety nie zaproponuję Ci nic sprawdzonego bo jak widzisz raczej inne priorytety poszukiwania miejscówki bierzemy jako te najważniejsze (dla nas oczywiście). Jeżeli chodzi o miasteczka to bardzo podobało nam się Fiscsardo i Agia Effimia. LUCKY YOU że możesz być tam teraz a ja mogę tylko powspominać.
Życzę udanego wypoczynku!
Pozdrawiam,
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 30.08.2015 22:00

Alidrzi napisał(a):
ewalla napisał(a): ale Divarata nie jest przy morzu?

To prawda nie jest .
Każdy lubi coś innego...
W zeszłym roku spędziliśmy 16 dni na Lefkadzie i mieszkaliśmy w Kalamitsi . Wiesz, codziennie inna plaża... Jeśli jestem własnym samochodem to strategicznie staram się wybrać takie miejsce aby w miarę mieć rozsądny dystans do najfajniejszych miejsc/plaż. Raczej staramy się omijać miejsca typu Agios Nikitas czy Vasiliki jako miejsca do plażowania czy nocowania , natomiast lubimy pospacerować w takim miasteczku ,pofocić , zjeść coś dobrego w portowej knajpce i zmykać do swojego zacisza. Plaże które najbardziej przypadły nam do gustu na Lefkadzie to : Megali Petra , Kefalikefta i Avali - leżą po sąsiedzku wobec siebie no i z Kalamitsi do nich było 7 minut samochodem. Widok na morze z okna jest bezcenny wiem o tym bo przekonaliśmy się o tym w Czarnogórze (Buliarica) .
Niestety nie zaproponuję Ci nic sprawdzonego bo jak widzisz raczej inne priorytety poszukiwania miejscówki bierzemy jako te najważniejsze (dla nas oczywiście). Jeżeli chodzi o miasteczka to bardzo podobało nam się Fiscsardo i Agia Effimia. LUCKY YOU że możesz być tam teraz a ja mogę tylko powspominać.
Życzę udanego wypoczynku!
Pozdrawiam,

My rowniez jeżdzimy na inne plaże :-), w Vassiliki w ubiegłym roku plażowalismy tylko raz - ale na malutkiej plaży w zatoczce na końcu miasteczka, bo tam mieszkalismy. Teraz tez mieszkamy przy koncu miasteczka, ale na tej plaży nie bylismy. Plażowalismy na Egremni, Kalamitsi, Gialos, plaży przy Poros - Micro Gialos??, oraz Pe.. cos tam za Agios Nikitas.

A Vasiliki lubimy, bo lubimy wieczorem wyjść na spacer z dzieckiem na lody.... na piechotę, bo w samochodzie wieczorem nam dziecko zasypia, a potem jest problem przy powrocie do domu.
ale do dwóch razy sztuka, trzeciego razu na Lefkadzie już nie będzie.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 31.08.2015 09:56

ewalla napisał(a):......
......, trzeciego razu na Lefkadzie już nie będzie.

My podobnie.
Dwa razy na Lefce- w 2013 i 2015.
I na razie dość - nasycenie Lefkadą jest.

Zwłaszcza, że komercha robi swoje.
Przez dwa lata wiele się zmieniło: m.in. przybyło wiele parasoli i leżaczków.
I dzikość plaż drastycznie się zmniejsza.

Może kiedyś?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα