Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 12.07.2015 18:13

Eunike1984 napisał(a):No właśnie jedziemy na Lefkadę ;) Zabili mnie normalnie tym stwierdzeniem, że noclegów chcą szukać w biurach... 8O Że niby jak w Unii są, to nie można tak pytać po domach o nocleg... Dlatego zapytałam, żeby się upewnić, bo mi się to dziwne wydało ;) Dzięki za odpowiedź, tak zrobimy - popytamy w sklepie lub barze ;) Coś na pewno się znajdzie :)

Właśnie wróciłem z Lefkady :D do jakiej miejscowości jedziecie :?:
omoz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) omoz » 12.07.2015 18:28

Jak wyglądają sprawy bytowe na Lefkadzie/Grecji będących w "objęciach" kryzysu?
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 12.07.2015 18:53

omoz napisał(a):Jak wyglądają sprawy bytowe na Lefkadzie/Grecji będących w "objęciach" kryzysu?

Trzeba mieć gotówkę i ... to tyle, innych objawów na Lefkadzie i Kefaloni nie stwierdziliśmy. :lol:

Jak chcesz możesz poczytać
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 12.07.2015 20:59

omoz napisał(a):Jak wyglądają sprawy bytowe na Lefkadzie/Grecji będących w "objęciach" kryzysu?

Jakiego kryzysu?To kryzys Greków a nie turystów.
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 12.07.2015 21:01

Na szczęście mija ta zbiorowa histeria. Jeszcze tydzień temu mój teść twierdził, że mnie zgwałcą, męża pobiją a dzieci porwą na organy bo "w tej Grecji to nic nie ma". Przestałam odbierać telefony :wink:
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 12.07.2015 21:15

MarDomi napisał(a):
Eunike1984 napisał(a):No właśnie jedziemy na Lefkadę ;) Zabili mnie normalnie tym stwierdzeniem, że noclegów chcą szukać w biurach... 8O Że niby jak w Unii są, to nie można tak pytać po domach o nocleg... Dlatego zapytałam, żeby się upewnić, bo mi się to dziwne wydało ;) Dzięki za odpowiedź, tak zrobimy - popytamy w sklepie lub barze ;) Coś na pewno się znajdzie :)

Na razie nie wiemy, bo jedziemy w ciemno. Chcemy umiejscowić się gdzieś mniej więcej po środku wyspy ;) Może nam ktoś coś poleci? Potrzebujemy domku z 3 sypialniami - dla 6 osób :)
omoz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) omoz » 12.07.2015 21:42

MarDomi napisał(a):

Trzeba mieć gotówkę i ... to tyle, innych objawów na Lefkadzie i Kefaloni nie stwierdziliśmy. :lol:

Jak chcesz możesz poczytać

Nocowałeś w Leskovacu w Gros Hotel, jakie tam są warunki?
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 12.07.2015 22:00

Eunike1984 napisał(a):
MarDomi napisał(a):

Na razie nie wiemy, bo jedziemy w ciemno. Chcemy umiejscowić się gdzieś mniej więcej po środku wyspy ;) Może nam ktoś coś poleci? Potrzebujemy domku z 3 sypialniami - dla 6 osób :)

Polecam Vasiliki będziecie mniej więcej po środku. Blisko do plaż Gialos, Porto Katsiki i Egremini

omoz napisał(a):Nocowałeś w Leskovacu w Gros Hotel, jakie tam są warunki?

Na jedną noc w naszym przypadku wszystko OK. Czysta pościel i ręczniki, wifi ok, personel miły, TV, lodówka, parking pod oknem za bramą.
omoz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) omoz » 12.07.2015 22:04

MarDomi napisał(a):
Eunike1984 napisał(a):
MarDomi napisał(a):

Polecam Vasiliki będziecie mniej więcej po środku. Blisko do plaż Gialos, Porto Katsiki i Egremini

omoz napisał(a):Nocowałeś w Leskovacu w Gros Hotel, jakie tam są warunki?

Na jedną noc w naszym przypadku wszystko OK. Czysta pościel i ręczniki, wifi ok, personel miły, TV, lodówka, parking pod oknem za bramą.

Dzięki
driverman
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) driverman » 13.07.2015 00:36

Ja również za chwilę wyjeżdżam do Grecji. To dopiero 3 raz. Jak wygląda sprawa cen paliwa na trasie dojazdu a w szczególności w Macedonii. Czy można płacić kartą za autostradę, paliwo na stacjach. Ostatnie moje przejazdy przez Macedonię 2010 - 2011 to była taka możliwość, choć na bramkach żądali w euro i nie 60 dinarów a 3 e. Oficjalnie mówili, że oni też muszą żyć.
w odpowiedzi co do kwater w Grecji to nie jest Francja czy Włochy, gdzie nie ma szyldów z wolnymi pokojami a noclegi załatwia się przez agencję. Jechałem w ciemno i na miejscu szukałem noclegów. W sezonie to raczej pozostają już te droższe ale raz dwie noce w miejscowości Nei Pori dla 7 osób - dwa pokoje, łazienka, kuchnia, taras mieliśmy za 50 euro za noc. Co prawda parter zajmowali hindusi handlujący na plaży i poza zapachem smażonych ryb byli spokojni co nie można powiedzieć o rodakach.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 13.07.2015 05:26

Macedonia ma jak zawsze najtańsze paliwo a na autostradzie dałeś się oskubać,mnie też kiedyś próbowali,ale zrobiłem awanturę .Od 2013 poprawiła się w tym względzie sytuacja i nawet sami dają bilety.Można płacić euro lub w dinarach co do karty nie jestem pewien,ale raczej nie.Na granicy jest Poczta i możliwości wymiany,ja zawsze tak robię.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 13.07.2015 05:33

Za paliwo zapłacisz bez problemu kartą wyjątkowo ostatnia stacja na granicy ponoć tylko gotówką.Natomiast nie tankuj na Lukoil(chyba dobrze)bo oszukują na ilości-wielu kierowców potwierdza.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 13.07.2015 07:58

Znacie ten mechanizm oszustwa? Też mam wrażenie, że zapłaciłem za więcej niż wchodzi do mojego baku ;-(
driverman
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) driverman » 13.07.2015 08:07

Dlatego oni paliwo leją sami. Wiedzą jakie ludziska mają baki i wyłączają kiedy trzeba. U nas też dawniej gdy się poszło na stację z bańką to nigdy nie była pełna.
Barber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barber » 13.07.2015 08:27

W Macedonii za przejazd można płacić kartą i taką formę polecam (w euro mają przelicznik z kapelusza). W ubiegłym roku na ok. 50% ,,autostrad,, miałem przejazd za free. Mało gdzie działają terminale płatnicze i w takiej sytuacji puszczają za darmo. Nikt nie pyta o gotówkę - taki mają standard 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα