Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
TOPAS
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOPAS » 17.06.2015 12:37

Witam! Czy orientuje się ktoś czy plaża Myrtos na Kefaloni jest już dostępna?
W tamtym sezonie droga dojazdowa była zamknięta po osunięciu się ziemi po trzesieniu.
maciuś77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciuś77 » 18.06.2015 08:56

Witam :hut:
W zeszłym roku plaża była dostępna. W lipcu wygrzewaliśmy się na niej 8)
Ale faktycznie było widać, że droga dojazdowa od Divaraty była naprawiana.
Główna droga od strony północnej była dalej zamknięta, zaraz za zjazdem do Asos. Był objazd drogą szutrową, a od południa bez żadnych problemów można było dojechać do plaży.
Widoczki piękne - gorąco polecam :hut:
maciuś77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciuś77 » 18.06.2015 10:33

Nie fajnie byłoby utknąć na dole z samochodem po takim trzęsieniu... :papa:
Załączniki:
Myrtos.JPG
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 02.07.2015 11:40

Jechać czy nie jechać oto jest pytanie?
Może ktoś z forumowiczów wrócił w ostatnich dniach z Grecji i mógłby napisać jak to teraz wszystko wygląda.
Muszę przyznać, że z dnia na dzień moje obawy co do wyjazdu rosną, chciałbym dojechać tam własnym autem, ale dzisiaj przeczytałem, że na stacjach benzynowych tworzą się ogromne kolejki, i że może brakować paliwa lub, że są wprowadzane limity tankowania za maksimum 20 Euro.
Jakoś nie widzi mi się koczowanie na stacji benzynowej podczas urlopu :)
Byłbym bardzo wdzięczny za informacje od osób, które właśnie wróciły z urlopu :P
Pozdrawiam.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 02.07.2015 11:50

mszkudlarek36 napisał(a):Jechać czy nie jechać oto jest pytanie?
Może ktoś z forumowiczów wrócił w ostatnich dniach z Grecji i mógłby napisać jak to teraz wszystko wygląda.
Muszę przyznać, że z dnia na dzień moje obawy co do wyjazdu rosną, chciałbym dojechać tam własnym autem, ale dzisiaj przeczytałem, że na stacjach benzynowych tworzą się ogromne kolejki, i że może brakować paliwa lub, że są wprowadzane limity tankowania za maksimum 20 Euro.
Byłbym bardzo wdzięczny za informacje od osób, które właśnie wróciły z urlopu :P
Pozdrawiam.

Zobacz to:

http://grecja.iq24.pl/default.asp?grupa ... 5&nr_str=1

albo to:

http://grecja.iq24.pl/default.asp?grupa ... ak#2134266

Pozdrav
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 02.07.2015 22:14

Jechać można spokojnie tylko,że z gotówką.
maciuś77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciuś77 » 03.07.2015 07:36

A zatem, do biegu, gotowi, jutro z samego rana START! :hut:
W tym roku w walizce zamiast ubrań, jadą euraki :papa:
Załączniki:
start.jpg
heca7
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) heca7 » 03.07.2015 07:39

Na gazetowym forum Grecja i Cypr są ludzie, którzy albo właśnie siedzą w Grecji albo na dniach wrócili. Wszyscy piszą to samo. Turyści większych zmian nie widzą. Można płacić kartą w restauracjach i sklepach. Limit 20e za benzynę nie jest wszędzie. Na większości wysp nic się nie zmieniło. Jedno co to polecają na wszelki wypadek wziąć gotówkę.
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 04.07.2015 09:47

Podstawa to nie siać paniki. Ja wyjeżdżam w środę i jakiś większych obaw nie mam. No może z jednym wyjątkiem: gdzie to euro poupychać? w kieszeniach, w aucie, w walizkach? 8O
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 06.07.2015 07:26

Nie ważne jak i gdzie, ważne by dużo EUR zabrać i... sprzedawać tym co pod bankomatem zabraknie :oczko_usmiech:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 06.07.2015 21:51

Grecy mają kryzys a nie turyści.
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 08.07.2015 10:33

Zgodnie z jednym z powyższych postów nie chcę siać paniki, ale czy istnieje prawdopodobieństwo że w Grecji mogą być problemy z tankowaniem auta spowodowane brakami paliwa na stacjach?
Planowany wyjazd do Gr w niedzielę 12.07
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 08.07.2015 17:13

mszkudlarek36 napisał(a):Jechać czy nie jechać oto jest pytanie?
Pozdrawiam.

Wróciłem 4 lipca z Lefkady i Kefaloni. Dla turysty który nie używa kart nie było żadnych różnic. Co innego jak ktoś nie miał gotówki ze sobą, kartą właściwie nie można było płacić. Wtedy trzeba by było czekać w długich kolejkach do bankomatów.
W czasie naszego pobytu od 20.06 nie było żadnych problemów z paliwem.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 08.07.2015 21:32

tomekm67 napisał(a):Zgodnie z jednym z powyższych postów nie chcę siać paniki, ale czy istnieje prawdopodobieństwo że w Grecji mogą być problemy z tankowaniem auta spowodowane brakami paliwa na stacjach?

Prewencyjnie lepiej utrzymywać zapas paliwa w baku,tak na wszelki wypadek.ps.jadę trzy dni po tobie :wink:
tomekm67
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 08.07.2015 21:56

pawelh napisał(a):
tomekm67 napisał(a):Zgodnie z jednym z powyższych postów nie chcę siać paniki, ale czy istnieje prawdopodobieństwo że w Grecji mogą być problemy z tankowaniem auta spowodowane brakami paliwa na stacjach?

Prewencyjnie lepiej utrzymywać zapas paliwa w baku,tak na wszelki wypadek.ps.jadę trzy dni po tobie :wink:

Może też Lefkada?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα