Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Torac
Cromaniak
Re: Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 09.04.2015 17:31

golibroda napisał(a):A trochę OT ...

Jak zapatrujecie się na wyjazd w ciemno do Grecji na Peloponez ? Ma ktoś tutaj doświadczenia w tym temacie ?

moim zdaniem to dobry pomysł.
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 09.04.2015 18:22

Kilka lat temu, a konkretnie w 2007 roku pojechałem w sierpniu wraz ze znajomymi na Peloponez "w ciemno". To był strzał w 10. Jedne z lepszych wakacji. Znalezienie kwatery zajęło tak ze 3 godziny, a szukaliśmy dla trzech rodzin jednocześnie tak, żeby obok siebie mieszkać.
Pozdrowionka
wtopek
zbanowany
Re: Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 09.04.2015 18:25

Torac napisał(a):
golibroda napisał(a):A trochę OT ...

Jak zapatrujecie się na wyjazd w ciemno do Grecji na Peloponez ? Ma ktoś tutaj doświadczenia w tym temacie ?

moim zdaniem to dobry pomysł.

w wysokim sezonie i z dziećmi, średni pomysł...
tambylec?
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tambylec? » 11.04.2015 15:31

Witam wszystkich. Jedziemy do Grecji w drugiej połowie sierpnia. Ponieważ jedna rodzina nam się wyruszyła mamy jedną miejscowej czteroosobową do zaoferowania. Miejscowość Nea Moudania. 45 euro za 4 osoby. Szczegóły na priv.
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 28.04.2015 15:48

Czy Lefkada we wrześniu, w ciemno to dobry pomysł? Co o tym myślicie? I czy łatwo znaleźć domek dla 6 osób (3 sypialnie)?
Maciekssss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciekssss » 28.04.2015 15:52

Eunike1984 napisał(a):Czy Lefkada we wrześniu, w ciemno to dobry pomysł? Co o tym myślicie? I czy łatwo znaleźć domek dla 6 osób (3 sypialnie)?

Myślę,że no problemo -byliśmy w czerwcu
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 03.05.2015 06:12

Eunike1984 napisał(a):Czy Lefkada we wrześniu, w ciemno to dobry pomysł? Co o tym myślicie? I czy łatwo znaleźć domek dla 6 osób (3 sypialnie)?

Byłem we wrześniu 2013 r. w ciemno. Wyszukanie kwatery w Agios Nikitas zajęło nam 5 min. Po prostu podeszliśmy do pierwszej kwatery z szyldem, że są apartamenty i zostaliśmy :)
ozim
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozim » 04.05.2015 14:01

Cześć!
Jako, że w Chorwacji byłem mnóstwo razy (i na pewno jeszcze mnóstwo razy tam wrócę :mrgreen: ) - to w tym roku prawdopodobnie robię sobie przerwę na rzecz Grecji. W Grecji byłem tylko raz, daaaawno temu i była to część kontynentalna. Tym razem chciałbym odwiedzić którąś z wysp (już nawet na zachętę kupiłem 2 przewodniki Pascala - Kreta i Rodos). I teraz chciałbym żeby wypowiedzieli się ci, którzy byli na kilku greckich wyspach - gdzie im się podobało najbardziej i dlaczego? Oraz która wyspa przypadła do gustu najmniej i dlaczego? Domyślam się jednak, że gdzie bym nie poleciał (bo raczej samolot bardziej wchodzi tu w grę ze względu na oszczędność czasu) to i tak będzie pięknie :) ...ale chciałbym poznać różne opinie oraz argumenty "za" i "przeciw" ;) Urlop (o ile w ogóle wypali w tym roku) to pewnie okolice września.

Pozdrawiam 8)
wtopek
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) wtopek » 04.05.2015 20:18

ozim napisał(a):Cześć!
Jako, że w Chorwacji byłem mnóstwo razy (i na pewno jeszcze mnóstwo razy tam wrócę :mrgreen: ) - to w tym roku prawdopodobnie robię sobie przerwę na rzecz Grecji. W Grecji byłem tylko raz, daaaawno temu i była to część kontynentalna. Tym razem chciałbym odwiedzić którąś z wysp (już nawet na zachętę kupiłem 2 przewodniki Pascala - Kreta i Rodos). I teraz chciałbym żeby wypowiedzieli się ci, którzy byli na kilku greckich wyspach - gdzie im się podobało najbardziej i dlaczego? Oraz która wyspa przypadła do gustu najmniej i dlaczego? Domyślam się jednak, że gdzie bym nie poleciał (bo raczej samolot bardziej wchodzi tu w grę ze względu na oszczędność czasu) to i tak będzie pięknie :) ...ale chciałbym poznać różne opinie oraz argumenty "za" i "przeciw" ;) Urlop (o ile w ogóle wypali w tym roku) to pewnie okolice września.

Pozdrawiam 8)

Jak dla mnie Kos, albo południowa Kreta. A najbardziej Karpathos.

Karpathos bo najbardziej "grecka" i nie zadeptana przez stonkę. Kos, bo nieduża i dobra baza wypadowa na sąsiednie wysepki i do Turcji, Kreta to kawał Grecji sam w sobie.

Nie wróciłbym na Korfu. Niby ładna wyspa, ale nie chwyciłem tam klimatu.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 04.05.2015 20:39

wtopek napisał(a):w wysokim sezonie i z dziećmi, średni pomysł...

Hmm, ja uważam iż wręcz przeciwnie.
TYLKO w ciemno

W zeszłym roku Chalkidiki (oczywiście w sezonie)
http://stingowa-przygoda.blogspot.com/2 ... bania.html
(jedynie ze względu na cenę (aczkolwiek w 100% nikt nie żałuje) wybraliśmy kamping.

Jak nie kampingowe pole (bungalowy lub powyższe hatki bambusowe) to za 45 - 50€ przy samej promenadzie - pierwsza linia zabudowań - centrum - bez problemu apartament dla 4-ch osób

Eunike1984 napisał(a):Czy Lefkada we wrześniu, w ciemno to dobry pomysł?

Wcześniej Nidri
rumunia-macedonia-albania-grecja-przygoda-t43851-105.html
dla 8 osób - hotel ze śniadaniem - 75€ - również bezpośrednio przy morzu

pzdr.
:papa: :papa: :papa:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.05.2015 21:14

ozim napisał(a):Cześć!

Cześć!
:)
Byliśmy jak do tej pory na 20 greckich wyspach, z tym, że z nich chyba tylko na Kefalonię można dolecieć bezpośrednio z kraju (może też na Santorini - ale nie wiem). Zawsze poza sezonem, zawsze z własnym autem.

Polecam rzecz jasna wspomnianą wyżej Santorini na której spędziliśmy tydzień bo... wiadomo dlaczego :wink: , wyspa jest jedyna w swoim rodzaju. Może trochę mniej z powodu komercji :roll: , ale jeśli trochę przymknąć na to oko, poza sezonem da radę z tym wytrzymać. Do tego wycieczka na wulkan, na Thirassię...

Polecam także Naxos. Największa z Cyklad, jest piękna krajobrazowo, spora, więc jest gdzie się trochę poprzemieszczać i pozwiedzać, ma fajne piaszczyste plaże. Pusto nie będzie, ale tłumu aż tak nie widać.

Dla plaż i krajobrazów warto także wybrać się na Lefkadę, ale to prawie jak stały ląd :wink: , więc może na Kefalonię...

Spory sentyment mamy do Kithiry, teoretycznie wyspa jońska, bardziej przypomina jednak Cyklady. Poza sezonem - oaza spokoju, ładne plaże, pięknie położona stolica. Tam chętnie bym jeszcze wrócił...

No i Milos :) , spokojnie przez tydzień jest tam co robić... a tuż obok Kimolos z piękną plażą Prassa. Sama Milos jest ładna i bardzo ciekawa, właściwie nawet dla samego Sarakiniko warto tam pojechać...

Nie polecam - Skiros, poza pięknie położoną stolicą nie ma tam właściwie NIC ciekawego, a plaże bardzo słabe. Nieszczególnie podobało się nam także na Paros - niezbyt ciekawa krajobrazowo, plażowo tak sobie, nawet końcem września było tam sporo ludzi.
ozim
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ozim » 13.05.2015 07:01

Dzięki wielkie za wypowiedź - jest to już dla mnie jakiś punkt odniesienia podczas planowania urlopu :)
Może ktoś jeszcze zechciałby się wypowiedzieć? Każda opinia jest ważna.
Pozdrawiam ;)
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 18.05.2015 12:25

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiat ... 41003.html
wie ktoś cos bliżej na ten temat? czy naprawdę już jest spokojnie?
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 18.05.2015 14:59

W Kumanowie podobno już jest spokojnie...natomiast w Skopje był protest przeciwko premierowi Macedonii
teraz protestujący rozbili miasteczko namiotowe koło jego siedziby...protest przebiegł pokojowo

Pozdrawiam
omoz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) omoz » 18.05.2015 18:15

Witam! Jak nie przez Macedonię, to podróż z Niszu do Sofi i dalej na Saloniki. Czy ktoś jechał tą trasą? Może jakieś info w tym temacie :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα