Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 12.09.2014 22:38

perkac napisał(a):,, akurat Fakistra dupy nie urywa ,, punkt widzenia zależy od ....... dziecka?
kamienie w wodzie ......... jakaś masakra?
woda chyba nie jest do chodzenia tylko do pływania

pzdr

plaża ładna,fotogeniczna, ale ze względu na dziecko zależało nam na łatwiej dostępnych plażach, raczej piaskowo żwirkowych, z łagodnym wejściem do wody.

Kamienie w wodzie - zależy, co kto lubi, ja nie lubię.
Woda jest do pływania, owszem, ale jeśli dziecko jest małe i nie pływa, tylko raczej sie z nim bawi w wodzie, chodzi, wozi na pontoniku, w kółku, to raczej lepiej nie mieć takich kamoli.

Ogólnie Pilion sie nam podobał, a dzisiejsza plaża Paltsi bardzo fajna.
Z perspektywy czasu wiem teraz, że wybrałabym raczej Milnę niż Afissos, plaże obu miejscowości praktycznie nie istnieją ( w Afissos nie byliśmy ani razu na plaży) ale byłoby bliżej do południowo - wschodnich plaż.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 13.09.2014 22:17

Pilion ma nieco ekstremalnych dróg,ale należy to traktować w kategorii zalety a nie wady bo dzięki temu nie dopadła i nie dopadnie go komercja a przynajmniej jego części.W Gr jest mnóstwo miejsc gdzie nieco słabsi kierowcy mogą czuć delikatnie określając dyskomfort.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 13.09.2014 23:54

pawelh napisał(a):Pilion ma nieco ekstremalnych dróg
;

Chorefto - Analipsi :evil:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 14.09.2014 06:43

Trasa z Volos do Chorefto przez Zagorę -bywają odcinki gdzie można się cieszyć z jazdy na drugim biegu :D My zawsze wybieramy takie miejsca,których nie zaoferuje żadne biuro podróży :P Chciałem w tym roku na Peloponezie kolegę przewieźć podobną trasą,ale uznał,że wystarczą wrażenie z głównych dróg :(
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 16.09.2014 08:57

pawelh napisał(a):Pilion ma nieco ekstremalnych dróg,ale należy to traktować w kategorii zalety a nie wady bo dzięki temu nie dopadła i nie dopadnie go komercja a przynajmniej jego części.W Gr jest mnóstwo miejsc gdzie nieco słabsi kierowcy mogą czuć delikatnie określając dyskomfort.

Zgadzam się.
Mój mąż do słabych kierowców nie należy, nie chodzi tutaj o obawę czy brak umiejętności, po prostu jazda trwała nieco dłużej i należało uwzględnić ten czas w wyprawach na plażę.

Niektóre przejazdy były ekstremalne, ja jestem strachliwa, więc za kierownicę nie siadałam, mąż zachowywał zimną krew.

Pilion piękny, drogi ekstremalne - raczej dla odważnych i wprawnych kierowców.
Chciałam tylko podkreślić, że dojazdy do plaż są dłuższe niż wydaje się to z mapy i czasem ekstremalnie strome i kręte.
No i potwierdzam też, że drogi Lefkady po Pilionie to pikuś.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 11.11.2014 11:30

Ktoś, kiedyś, gdzieś zapodawał informację na temat urokliwego miejsca w dojeździe do Grecji (W SERBII) . Nie umiem tego odszukać. Pamiętam że były góry, rzeka i jakieś duże ptaki :wink:
proszę o podlinkowanie.
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 13.11.2014 21:35

Chyba chodzi o kanion rzeki Uvać.
Pozdrawiam,
Tomek
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 13.11.2014 23:13

TJL napisał(a):Chyba chodzi o kanion rzeki Uvać.
Pozdrawiam,
Tomek

Eureka !
Dzięki, o to chodziło
tambylec?
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tambylec? » 27.02.2015 19:32

Witam. Podczas moich poszukiwań kwatery w Grecji napotkałam kilka ciekawych. Jako że nie da się skorzystać ze wszystkich jednocześnie chętnie podziela się kilkoma namiarami. :papa:
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 27.02.2015 21:00

No to wal śmiało.
Przeczytamy i ocenimy. :D
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 05.03.2015 07:20

:wink: Poza sierpniem kwater w Gr nie trzeba specjalnie szukać a i ceny są na poziomie tych z Cro tyle,że z przed 10 lat. :wink:
perkac
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) perkac » 13.03.2015 14:41

Witam
Potrzebuje podpowiedzi:
-prom Pireus Kreta czy nie będzie problemów z biletami w porcie.......... czy może lepiej rezerwowac?
Mowa o lipcu
I takie samo pytanie na trasie Gythion Kissamos

pzdr
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 14.03.2015 10:14

perkac napisał(a):Witam
Potrzebuje podpowiedzi:
-prom Pireus Kreta czy nie będzie problemów z biletami w porcie.......... czy może lepiej rezerwowac?
Mowa o lipcu
I takie samo pytanie na trasie Gythion Kissamos

pzdr

Na temat promów zapytaj ogórka
golibroda
Cromaniak
Re: Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 09.04.2015 12:38

A trochę OT ...

Jak zapatrujecie się na wyjazd w ciemno do Grecji na Peloponez ? Ma ktoś tutaj doświadczenia w tym temacie ?
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Wyjazd "w ciemno" - czy to możliwe?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.04.2015 13:23

golibroda napisał(a):A trochę OT ...

Jak zapatrujecie się na wyjazd w ciemno do Grecji na Peloponez ? Ma ktoś tutaj doświadczenia w tym temacie ?

Już nie ma OT :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα