Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 14.08.2014 23:31

Torac napisał(a):
ewalla napisał(a):Jeszcze pytanie o apartament Joce w Ochrydzie, to dość popularne miejsce wśród Polaków, dużo dobrych opinii.
Chciałam tam zrezerwować apartament, ale jakoś nie mam kontaktu. Nikt nie odpisuje.

Warto?

Złap Jocego na fejsie (bardzo aktywny) : https://www.facebook.com/joce.crvenkoski?fref=ts
Byłem, polecam . Nie jest to starówka ale dobre miejsce pakingowe (zamknięte) i bardzo przyjaźni gospodarze.

"obraziłam sie" na niego , zarezerwowałam w Villa Celus na booking, ale mogę jeszcze odwołać.

A u Joce trzeba jakąś zaliczkę płacić jak się rezerwuje??
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 15.08.2014 08:30

ewalla napisał(a):Głupie pytanie, ale jak mam zrobić przelew? Normalnie z mojego konta przeliczyć sobie ile to będzie 90 euro w zł i przelać?? Nie mam konta w euro....

W typie przelewu powinnaś mieć "Przelew Sepa", samo przeliczy po odpowiednim kursie.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 15.08.2014 10:45

niuniek napisał(a):
ewalla napisał(a):Głupie pytanie, ale jak mam zrobić przelew? Normalnie z mojego konta przeliczyć sobie ile to będzie 90 euro w zł i przelać?? Nie mam konta w euro....

W typie przelewu powinnaś mieć "Przelew Sepa", samo przeliczy po odpowiednim kursie.

No niekoniecznie. Natomiast na pewno powinnaś mieć możliwość zrealizowania przelewu zagranicznego, tam wskazujesz walutę transakcji (EUR), a SEPA to nic innego jak przelew w EUR na rachunek EUR odbiorcy (w ramach UE), z podziałem kosztów SHA (czyli Ty płacisz swoje prowizje, odbiorca swoje).
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 15.08.2014 13:37

MCR napisał(a):...a SEPA to nic innego jak przelew w EUR na rachunek EUR odbiorcy (w ramach UE), z podziałem kosztów SHA (czyli Ty płacisz swoje prowizje, odbiorca swoje).

Żeby doprecyzować: w przelewie Sepa, waluta, w jakiej prowadzony jest rachunek może być inna i w naszym przypadku będzie to pln. Fizycznie wpisuje euro, a bank przewalutowuje sobie.
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 17.08.2014 22:50

MCR napisał(a):
niuniek napisał(a):

No niekoniecznie. Natomiast na pewno powinnaś mieć możliwość zrealizowania przelewu zagranicznego, tam wskazujesz walutę transakcji (EUR), a SEPA to nic innego jak przelew w EUR na rachunek EUR odbiorcy (w ramach UE), z podziałem kosztów SHA (czyli Ty płacisz swoje prowizje, odbiorca swoje).

a jakie są koszty takiego przelewu?
mam konto w PKO BP
Przelew do Grecji, czyli w unii

mogę zrobić przelew np. z innego banku?

Pisałam do właściciela, czy mogę wysłać pocztą, albo przekazem pocztowym, ale jakos nic na to nie odpowiedział. Nie wiem, nie zrozumiał o co pytam, czy jak?
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 17.08.2014 23:02

Musisz sprawdzić w swoim banku ile kosztuje taki przelew. Normalna cena to mniej więcej 0-10zł. Pocztą nie próbuj - jak pieniądze zaginą to ich nie odzyskasz. Alternatywą jest Western Union (drogie) lub karta kredytowa.
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 17.08.2014 23:59

MCR napisał(a):Musisz sprawdzić w swoim banku ile kosztuje taki przelew. Normalna cena to mniej więcej 0-10zł. Pocztą nie próbuj - jak pieniądze zaginą to ich nie odzyskasz. Alternatywą jest Western Union (drogie) lub karta kredytowa.

??
czytałam tutaj na forum o wysokich opłatach za przelewy (PKO BP chyba ponad 100 zł), wiele osób pisało o wysyłaniu pocztą lub przekazem pocztowym.

Nie mam konta w eur, tylko zwykłe, a numer konta greka nic mi nie mówi, czy przelew będzie tani, czy drogi ...

jakieś Bank BIC ETHNGRAA IBAN GR i numer...

facet dał mi 4 dni na wpłatę kasy, a mieliśmy długi weekend i muszę jutro wszystko załatwić.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.08.2014 07:42

Zadzwoń/idź do banku i spytaj.
Otworzenie konta dewizowego i prowadzenie jest darmowe. Najczęściej.
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 20.08.2014 13:40

ewalla napisał(a):
MCR napisał(a):Musisz sprawdzić w swoim banku ile kosztuje taki przelew. Normalna cena to mniej więcej 0-10zł. Pocztą nie próbuj - jak pieniądze zaginą to ich nie odzyskasz. Alternatywą jest Western Union (drogie) lub karta kredytowa.

??
czytałam tutaj na forum o wysokich opłatach za przelewy (PKO BP chyba ponad 100 zł), wiele osób pisało o wysyłaniu pocztą lub przekazem pocztowym.

Nie mam konta w eur, tylko zwykłe, a numer konta greka nic mi nie mówi, czy przelew będzie tani, czy drogi ...

jakieś Bank BIC ETHNGRAA IBAN GR i numer...

Popytaj w gronie znajomych może ktoś ma knto w Alior Sync- obecnie T-Mobile . Na początku Lipca robiłem przelew 100 Euro zaliczki do Grecji - opłat dodatkowych brak jednak przelicznik był po bandyckim kursie 4.35 za 1 euro.
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 20.08.2014 15:26

Przelew zrobiony z mojego banku SEPA, opłata 8 zł ( jak na razie )
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 20.08.2014 15:28

Mam pytanie o zabytki w Ochrydzie.
W drodze na Lefkadę planujemy 3 dniowy pobyt w Macedonii. W niedziele kanion Matka, a w poniedziałek wyjdzie zwiedzanie Ochrydu. czy zabytki są otwarte w poniedziałek? Wiecie jak to jest?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 20.08.2014 21:43

Wszystki są otwarte:
Plaośnik, Twierdza Samuela, Crkva Jovan z Kaneo, Crkva Sv. Sophia, Amfiteatr, przy granicy z Albanią - Sv. Naum, PN GALICICIA
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 20.08.2014 22:53

Torac napisał(a):Wszystki są otwarte:
Plaośnik, Twierdza Samuela, Crkva Jovan z Kaneo, Crkva Sv. Sophia, Amfiteatr, przy granicy z Albanią - Sv. Naum, PN GALICICIA

dziękuję, właśnie te mnie interesują.
Sv Naum we wtorek.
A gdzie w okolicy Ochrydu można poplażować? Trpejca? sv Naum?
W drugi dzień chcemy pojechać właśnie do sv Naum i na plażę ( chyba, że nie warto się tam kąpać i pojechać do PN Galicicia?)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 21.08.2014 11:54

Plaża w Sv. Naum taka se, ale jest dużo innych interesujących atrakcji typu : rejsik łódką po Czarnym Drinie. Pomiędzy Ohryd a Sv.Naumem sporo plaż i innych atrakcji (np. trudno dostępna crkva Sv. Zauma)
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 22.08.2014 09:39

Dzisiaj wieczorem wyjeżdżamy a nadal nie mam potwierdzenia zapłaconej zaliczki za apartament w vasiliki.
Zarezerwowałam w Ilios studio apartament z duzym tarasem, zapłaciłam przelewem w poniedziałek, pomimo kilku maili z prośbą o potwierdzenie cisza, nic nie odpisuje. zaczynam sie martwić, czy to nie jakieś oszustwo...
Dzisiaj wyjeżdzamy do Ohridu, niby ma być internet, ale nie wiem jak to będzie.

Miał ktoś podobna sytuację? Wcześniej gość odpisywał dosć szybko.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα