Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 11.08.2014 16:48

niuniek napisał(a):
ewalla napisał(a):wiem że się znajdzie, ale....
w Vasiliki będziemy późno, ok 18, musze się nastawić, którą cześć miasta atakujemy.
Najpierw myślałam o Ponti, ale chyba za daleko do centrum...

A jak jest za portem? Na street view oglądałam sobie te domki i nieźle wyglądają
Plaza nam nie potrzebna, bo będziemy jeździć, ale lubimy wieczorne spacery po deptaku i z małym dzieckiem nie chcemy daleko chodzić do apartamentu.

Dojedź za port do samego końca drogi asfaltowej, tam są fajne trzy domki , jeden przy drugim (Ermioni Thomas i Ilios). Cisza i spokój. O plaże też się nie martw, są tam trzy małe plaże a jedna z nich na wprost ostatniego (10 m). To na wypadek, gdybyś w jakiś dzień nie wyjechała. Z wózeczkiem do centrum z 10 min. Za ostatnim z nich prowadzi szutrowa droga do plaży Agiofili (pływa z centrum stateczek), 25 - 30 min. spacerkiem.

właśnie te domki oglądałam :-)

jeszcze mam oferte z Ponti, ale z samego końca. trochę daleko i pełnio surferów :-)

Ceny jakie mi w Vasiliki podają to 35-40 eur z 2+1, od 27 - 5 września - to dobra cena? Na miejscu uda się jeszcze zbic cene , czy już nie bardzo?
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 11.08.2014 16:52

niuniek napisał(a):
ewalla napisał(a):wiem że się znajdzie, ale....
w Vasiliki będziemy późno, ok 18, musze się nastawić, którą cześć miasta atakujemy.
Najpierw myślałam o Ponti, ale chyba za daleko do centrum...

A jak jest za portem? Na street view oglądałam sobie te domki i nieźle wyglądają
Plaza nam nie potrzebna, bo będziemy jeździć, ale lubimy wieczorne spacery po deptaku i z małym dzieckiem nie chcemy daleko chodzić do apartamentu.

Dojedź za port do samego końca drogi asfaltowej, tam są fajne trzy domki , jeden przy drugim (Ermioni Thomas i Ilios). Cisza i spokój. O plaże też się nie martw, są tam trzy małe plaże a jedna z nich na wprost ostatniego (10 m). To na wypadek, gdybyś w jakiś dzień nie wyjechała. Z wózeczkiem do centrum z 10 min. Za ostatnim z nich prowadzi szutrowa droga do plaży Agiofili (pływa z centrum stateczek), 25 - 30 min. spacerkiem.

dzięki
Ale problem z odległością u nas, to nie wózeczek a niespełna 4 latka, która owszem lubi spacery, ale czasem wieczorem już nóżki bolą :-)

Zastanawiam się nad tym Thomasem..., w Ermioni nie ma miejsc w moim terminie, z Ilios mi jeszcze nie odpowiedzieli.
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 11.08.2014 17:23

Ilios ma duże, ładne tarasy, na Twoje zapytanie powinni odpowiedzieć , najlepiej jakbyś napisała do nich po niemiecku. To na wprost tego domku jest fajna, kameralna plaża. Co do ceny, jak widzę to już i tak jest o 5-10 euro taniej niż w lipcu, ale może jakąś końcóweczkę....
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 11.08.2014 19:58

Darkos napisał(a):
pawelh napisał(a):.......Choć ten ostatni nocleg bardziej nas znalazł sam.

Napisz o tym.

A w jakim terminie byliście?
I gdzie na Lefce a gdzie na Peloponezie.

Wyjazd 18.07 powrót 03.08.Lefkada strona zachodnia m.Kalamitsi.Peloponez wschodni palec m.Pirga.Natomiast w Delfach hotel Orfeas.Szukaliśmy drogi w ciasnych uliczkach i przypadkowo zatrzymaliśmy się właśnie pod tym hotelem.Przemiły właściciel wyjaśnił jak dalej jechać przy okazji oferując nocleg.ps.były i dwa noclegi w czerogwiazdkowym hotelu Belvedere w Kalamacie po 300 euro doba na szczęście na koszt Ergo Hestia po rozwaleniu miski olejowej.
maniek79m
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek79m » 11.08.2014 22:31

ewalla napisał(a):Drugi problem, chyba większy - zaplanowałam Pelion i Agios Ioanis od 5 września, ale kompletnie nie mogę tam znaleźć apartamentu z kuchnią. W zasadzie same pokoje, a jak już coś to kosmicznie drogo, albo bardzo wysoko ( daleko od deptaka)

Rozważam też Afissos, Kala Nera ale co z dojazdem na plaże? podobają mi się te po wschodniej stronie, od Papa Nero, w dół... dojazdy z Afissos chyba będą dość długie czasowo? Patrzyłam na mapę, ze tak ok godziny chyba.
No i zastanawiam się, czy tej kasy wydanej na dojazdy do wschodnich plaż nie dodać do noclegu w Agios Ioanis...

Zna ktoś odpowiedz na te pytanie ? Bo jadę 27 .08 do - Agios Ioannis Mouresiou później Ateny a pózniej keflada
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 11.08.2014 23:07

Z apartmanami w Agios jest trudniej,
ale poszukaj "Maria Rooms" - to studia z aneksem
"Katerina Apartaments" i np Melifilos - wyżej nieco
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 12.08.2014 13:22

Torac napisał(a):Z apartmanami w Agios jest trudniej,
ale poszukaj "Maria Rooms" - to studia z aneksem
"Katerina Apartaments" i np Melifilos - wyżej nieco

te Melifilos fajnie położone, ale chyba bez wifi? no i strasznie malutkie te pokoje.

Chyba odpuszczę Agios Ioanis i poszukamy noclegu w Afissos.
Agios jest na zboczu góry i do promenady jest dość daleko, no i chyba nie ma parkingów przy apartamentach, jest jakiś duży, publiczny.

Ceny we wrześniu to kosmos, nie znalazłam nic poniżej 50 - 60 eur dla 2+1 i to wysoko niestety.

Na plaże i tak będziemy jeździć, wiec z Afissos też nie powinno być źle
Milopotamos, Fakistra, Murtia, Papa Nero

No i teraz pytanie - ile dni przeznaczyć na ten Pelion??? Czy 5 całych dni to nie za mało? czy 8 dni to już nuda??
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 12.08.2014 13:34

niuniek napisał(a):Ilios ma duże, ładne tarasy, na Twoje zapytanie powinni odpowiedzieć , najlepiej jakbyś napisała do nich po niemiecku. To na wprost tego domku jest fajna, kameralna plaża. Co do ceny, jak widzę to już i tak jest o 5-10 euro taniej niż w lipcu, ale może jakąś końcóweczkę....

ale te tarasy to tylko na dole, na piętrze normalne balkony.

Widziałeś te pokoje? Nie są malutkie?
Z powodu dziecka potrzebujemy trochę miejsca, taki apartament od 20 m2 raczej ( albo po prostu ustawny)

W ubiegłym roku byliśmy na Brać, mieliśmy malutkie studio i niestety trochę ciasno było, bo jeszcze łóżeczko turystyczne musieliśmy wstawić,
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 12.08.2014 18:08

No to poszukaj przy Papa Nero:
np.
http://prosfora.karaoulanisbeach.gr/index_en.html
http://www.hotelopia.pl/h/apartamenty-k ... cna_83177/

nie będę więcej wysyłał bo nie wolno ! :D
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 12.08.2014 19:15

ewalla napisał(a):

Z powodu dziecka potrzebujemy trochę miejsca, taki apartament od 20 m2 raczej ( albo po prostu ustawny)

Tak, byłem i piszę o tarasach na dole, inne nie mają tego uroku. Przesiadywałem na tych tarasach praktycznie co drugi dzień (mieszkał tam mój brat). Moim zdaniem to one mają tu znaczenie, nie pokój, do którego notabene nie można mieć zastrzeżeń. Z pewnością mają więcej niż 20 m., posiadają kuchnię, podwójne łoże + pojedyncze, łazienkę i klimę. Tam tylko i wyłącznie nocleg, śniadanko na tarasie, wieczory na tarasie, widok na zatoczkę..., ja mieszkałem w Ermioni.
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 13.08.2014 22:53

niuniek napisał(a):
ewalla napisał(a):

Tak, byłem i piszę o tarasach na dole, inne nie mają tego uroku. Przesiadywałem na tych tarasach praktycznie co drugi dzień (mieszkał tam mój brat). Moim zdaniem to one mają tu znaczenie, nie pokój, do którego notabene nie można mieć zastrzeżeń. Z pewnością mają więcej niż 20 m., posiadają kuchnię, podwójne łoże + pojedyncze, łazienkę i klimę. Tam tylko i wyłącznie nocleg, śniadanko na tarasie, wieczory na tarasie, widok na zatoczkę..., ja mieszkałem w Ermioni.

a wiesz może, czy w tym ilios było wifi?
bo jakoś o tym nie piszą, w tomasie też
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 14.08.2014 11:02

W Iliosie mają, chodził elegancko, w Thomasie nie wiem, ale widziałem jak siedzieli wieczorami przy laptopach.
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 14.08.2014 14:55

niuniek napisał(a):W Iliosie mają, chodził elegancko, w Thomasie nie wiem, ale widziałem jak siedzieli wieczorami przy laptopach.

hmm, no wiesz, my też siedzieliśmy wieczorem przy laptopie, wifi nie było, oglądaliśmy tylko zdjęcia zrzucone do kompa :-)

Jeszcze pytanie o apartament Joce w Ochrydzie, to dość popularne miejsce wśród Polaków, dużo dobrych opinii.
Chciałam tam zrezerwować apartament, ale jakoś nie mam kontaktu. Nikt nie odpisuje.

Warto?
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 14.08.2014 19:30

Zarezerwowałam apartament, na podane konto mam wpłacić zaliczkę 90 euro.
Głupie pytanie, ale jak mam zrobić przelew? Normalnie z mojego konta przeliczyć sobie ile to będzie 90 euro w zł i przelać?? Nie mam konta w euro....
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.08.2014 20:57

ewalla napisał(a):Jeszcze pytanie o apartament Joce w Ochrydzie, to dość popularne miejsce wśród Polaków, dużo dobrych opinii.
Chciałam tam zrezerwować apartament, ale jakoś nie mam kontaktu. Nikt nie odpisuje.

Warto?

Złap Jocego na fejsie (bardzo aktywny) : https://www.facebook.com/joce.crvenkoski?fref=ts
Byłem, polecam . Nie jest to starówka ale dobre miejsce pakingowe (zamknięte) i bardzo przyjaźni gospodarze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα