Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Barber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barber » 30.07.2014 18:16

Dzięki Topas.
szczepciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczepciu » 01.08.2014 21:34

Znajomi musieli kupić i zapłacili 50 euro.
Barber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barber » 01.08.2014 21:44

szczepciu napisał(a):Znajomi musieli kupić i zapłacili 50 euro.

Osobiście potwierdzę za 2 tygodnie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2014 00:35

Co powiecie na odrobinę muzyki? Melinę Kala pierwszy razu usłyszałem całkiem niedawno, będąc w górach Parnas i nie mogę przestać słuchać. Tutaj w duecie z Eleni Tsaligopoulou :idea:

Pozdrowienia dla Grekomaniaków :-)
Anesia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anesia » 06.08.2014 11:39

bb84 napisał(a):witam po raz kolejny,

Moje Wielkie Greckie Wakacje coraz bliżej... i kolejne pytanie mam do Was :)

- Znalazłem sobie na bookingu odpowiednią kwaterkę i postanowiłem pogrzebać odnalazłem stronę bezpośrednią, napisałem zaproponowałem sporo niższą cenę niż ta z booking.com , Pani sie zgodziła, no to piszę jak zarezerwować , dostałem odpowiedź ze 70 jerzych się należy ( z 210 za całość ) hmm nie wiem czy to standardowo???????????????
- ale druga sprawa mnie zaskoczyła Pani napisała, że mam przesłać pieniądze Western Union podała dane... i tu pytanie jak myślicie skąd taka propozycja? czemu nie konto bankowe ? zastanawiam się ( a człowiek ze mnie nieufny raczej) czy może to jakiś "wałek" i ktoś się podszywa pod ten pensjonacik i wyciąga kasiorę??? , czy może np Pani nie chce ujawniać pieniędzy z mojego wynajmu i poprzez WesternUnion ukryje ten fakt???? kompletnie by mi to nie przeszkadzała ich sprawa tylko się boję bo mam wrażenie, że wysyłając pieniądze w taki sposób cholera wie komu wysyłam tak naprawdę,
Napiszcie czy spotkaliście się z taką praktyką czy to normalne bo może wpadam w przedwakacyjną paranoję.
nic się nie martw ja zawsze wysyłam pieniądze Western Union i zawsze jest ok.

Ps a teraz chciałem się podzielić swoim planem na pierwszy wyjazd do Grecji ...
Pierwsze 7 noclegów Halkidiki i jednak Toroni ( ostatnni tydzien sierpnia)
następnie z samego rańca przejazd przez Meteory - planuje ok 4 godzinki na wyjście pod jeden wybrany klasztor a jako, że niedorajda ze mnie fizyczna-wrodzona niestety to może zaproponujecie który klasztor będzie najłatwiej dostępny - najlepiej najmniej schodów już wole dłuższe podejeście , wiem, że w tak krótkim czasie tylko liznę to piękne miejsce ale w końcu to tylko rekonesans :) . Dalej chciałbym na ok 21-23 dojechać do Aten.
Tutaj jestem na etapie czytania i szukania hotelu w miarę w centrum ale z parkingiem ( trochę niepokoją mnie opinie, że wbrew pozorom to właśnie centrum Aten jest niebezpieczne - ale co znaczy, że niebezpieczne hmmmm ?????????? raczej strachliwy pod tym względem nie jestem...
rano wycieczka na Akropol a potem przejazd "autobusem widokowym" ( postanowiłem pierwszy raz skorzystać z takiej formy , ciekawe co z tego wyjdzie... )
no i wieczorkiem mam ok 150km to Paralon Astros gdzie już zarezerwowałem Studios Maria za 25e pokój 2 osobowy hmm na początku miałem plan uderzać w ciemno bo to będzie już wrzesień ale 25e wydaje sie być dobrą ceną i jest całodobowa recepcja a nie wiadomo do której zabawie w Atenach stąd zmiana planów.
No i ostatnia faza właśnie w miejscowości Paralion Astros , którą to potraktuję bardziej jak bazę wypadową na okoliczne wiadomo jakie atrakcje - standardowo... :)
Z kolei południe Peloponezu chciałbym najdalej zajechać na Elfanisos a po drodze Monemavsia.

Delfy jedynie nie mogę wpleść w swój plan no ale może zostawię sobie już na konkretne zwiedzanie bo jak już napisałem ten wyjazd traktuje "wypoczynkowo rekonesansowy" ;)

... dobrze, że jesteście można się wygadać ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.08.2014 12:05

Anesia napisał(a):
bb84 napisał(a):witam po raz kolejny (...)

Ale o co chodzi?
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 10.08.2014 15:44

mam pytanie, gdzie oprócz booking można znaleźć apartamenty w Grecji? interesuje mnie lefkada.

Na booking ceny są kosmiczne, 70 eur za 2 os +dziecko od 27 sierpnia to chyba przesada!

Pisałam bezpośrednio do pensjonatów z booking, ceny podawali w granicach 40 eur..., podejżewam, że w ciemno, na miejscu moze być jeszcze mniej...

aż taka jest róznica pomiędzy booking a realną ofertą?

zaryzykować i jechać w ciemno? obawiam sie, bo będziemy póżno, tak ok 18-19...

a zdrugiej strony w zeszłym roku w Petrowacu też byliśmy późno i znaleźliśmy świetną kwaterę
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 10.08.2014 15:59

ewalla napisał(a):mam pytanie, gdzie oprócz booking można znaleźć apartamenty w Grecji? interesuje mnie lefkada.

http://www.google.pl/search?q=lefkada+g ... ommodation

ewalla napisał(a):Na booking ceny są kosmiczne, 70 eur za 2 os +dziecko od 27 sierpnia to chyba przesada!

Pisałam bezpośrednio do pensjonatów z booking, ceny podawali w granicach 40 eur..., podejżewam, że w ciemno, na miejscu moze być jeszcze mniej...

Będąc w Pardze, właścicielka pensjonatów wspomniała, że booking pobiera około 30% prowizji więc możliwe. Generalnie co roku szukając miejsc do spania korzystam z googli oraz magicznego wyszukiwania "nazwa_miejscowości accommodation". Działa :)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 10.08.2014 16:45

eystrasalt napisał(a):
Anesia napisał(a):
bb84 napisał(a):witam po raz kolejny (...)

Ale o co chodzi?

Jeżeli jesteś pewien ,że mailujesz z właścicielem apartamentu w GR
to nie ma problemu
w tym roku też płaciłem zaliczkę przez WU i wszystko było OK

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.08.2014 16:47

ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 10.08.2014 16:59

MCR napisał(a):
ewalla napisał(a):mam pytanie, gdzie oprócz booking można znaleźć apartamenty w Grecji? interesuje mnie lefkada.

http://www.google.pl/search?q=lefkada+g ... ommodation

ewalla napisał(a):Na booking ceny są kosmiczne, 70 eur za 2 os +dziecko od 27 sierpnia to chyba przesada!

Będąc w Pardze, właścicielka pensjonatów wspomniała, że booking pobiera około 30% prowizji więc możliwe. Generalnie co roku szukając miejsc do spania korzystam z googli oraz magicznego wyszukiwania "nazwa_miejscowości accommodation". Działa :)

dzięki, też podobnie wyszukuję :-)
trochę irytujące jest, że nie mają cenników, tylko ciągle pytać.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 10.08.2014 20:16

Na Lefkadzie poszukiwania zajęły nam 20 minut bo dwie rodziny a do tego w jednym miejscu to pewne utrudnienie,ale się udało-łącznie trzy mieszkania/9osób za 100 euro.Po przenosinach na Peloponez płaciłem 40 euro za skład 2+3 i kolega 2+2 został skasowany identycznie.Mieliśmy nieograniczony dostęp do fig jako dadatek.W drodze powrotnej nocleg w Delfach za tyle samo plus śniadanie w cenie.Cytując biblię ..szukajcie a znajdziecie....Choć ten ostatni nocleg bardziej nas znalazł sam.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 11.08.2014 11:48

pawelh napisał(a):.......Choć ten ostatni nocleg bardziej nas znalazł sam.

Napisz o tym.

A w jakim terminie byliście?
I gdzie na Lefce a gdzie na Peloponezie.
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 11.08.2014 16:12

wiem że się znajdzie, ale....
w Vasiliki będziemy późno, ok 18, musze się nastawić, którą cześć miasta atakujemy.
Najpierw myślałam o Ponti, ale chyba za daleko do centrum...

A jak jest za portem? Na street view oglądałam sobie te domki i nieźle wyglądają
Plaza nam nie potrzebna, bo będziemy jeździć, ale lubimy wieczorne spacery po deptaku i z małym dzieckiem nie chcemy daleko chodzić do apartamentu.

Drugi problem, chyba większy - zaplanowałam Pelion i Agios Ioanis od 5 września, ale kompletnie nie mogę tam znaleźć apartamentu z kuchnią. W zasadzie same pokoje, a jak już coś to kosmicznie drogo, albo bardzo wysoko ( daleko od deptaka)

Rozważam też Afissos, Kala Nera ale co z dojazdem na plaże? podobają mi się te po wschodniej stronie, od Papa Nero, w dół... dojazdy z Afissos chyba będą dość długie czasowo? Patrzyłam na mapę, ze tak ok godziny chyba.
No i zastanawiam się, czy tej kasy wydanej na dojazdy do wschodnich plaż nie dodać do noclegu w Agios Ioanis...
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 11.08.2014 16:38

ewalla napisał(a):wiem że się znajdzie, ale....
w Vasiliki będziemy późno, ok 18, musze się nastawić, którą cześć miasta atakujemy.
Najpierw myślałam o Ponti, ale chyba za daleko do centrum...

A jak jest za portem? Na street view oglądałam sobie te domki i nieźle wyglądają
Plaza nam nie potrzebna, bo będziemy jeździć, ale lubimy wieczorne spacery po deptaku i z małym dzieckiem nie chcemy daleko chodzić do apartamentu.

Dojedź za port do samego końca drogi asfaltowej, tam są fajne trzy domki , jeden przy drugim (Ermioni Thomas i Ilios). Cisza i spokój. O plaże też się nie martw, są tam trzy małe plaże a jedna z nich na wprost ostatniego (10 m). To na wypadek, gdybyś w jakiś dzień nie wyjechała. Z wózeczkiem do centrum z 10 min. Za ostatnim z nich prowadzi szutrowa droga do plaży Agiofili (pływa z centrum stateczek), 25 - 30 min. spacerkiem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα