Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 20.07.2014 17:33

Wolti napisał(a):A jaki brać olejek na sierpień? ;)

Finlandię limonkową się dobrze wciera schłodzoną ;-)
Barber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barber » 20.07.2014 19:25

Wielkie dzięki. Na forach internetowych pojawiają się różne kwoty. Od 1€ za dzień do 70€, 100€ a nawet 100$ za 15 dni. Zgłupieć idzie. :-?
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 21.07.2014 20:33

FUX napisał(a):Czy to jest powszechne w Grecji, czy ktoś sobie jaja robi?

Obrazek

Lefkada Vasiliki 2013
no toilet.jpg

Myślę że nie jest to problem średnicy rur, powodem może być bezpośrednie połączenie kanalizacji/odpływu do morza. Naturalne zanieczyszczenia szybko się neutralizują , natomiast papiery itp. po prostu pływałyby na powierzchni , tak przynajmniej tłumaczył mi jeden Grek.

Generalnie takie sytuacje są teraz co raz rzadziej spotykane.
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 22.07.2014 08:31

Bywam na greckich wyspach, sytuacja taka ostatni raz spotkała nas na Zakynthos w 2010, potem już wsz edzie były normalnej wielkości rury.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 22.07.2014 20:44

Na Kefalonii to powszechne zjawisko nawet w wypasionych i nowych lokalach.
Miken77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miken77 » 28.07.2014 21:25

Na Halkidiki też to powszechne zjawisko :D
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 29.07.2014 14:02

Wczoraj wieczorem przyjechałem do Skopje, bez żadnych przygód. Przejście graniczne Węgry-Serbia wybrałem BAČKI VINOGRADI i były przede mną dwa auta. Nie wiem jak na Roszke, ale na tablicach świetlnych było info o korkach, więc pewnie był sajgon jak zawsze. Serbia-Macedonia 6-7 aut.
Policja Serbska wymyśliła nową zabawę. Na wysokości pierwszego parkingu za przejściem zablokowali autostradę i ruch przekierowali przez parking, na którym wyłapywali auta jadące za szybko na podstawie info od policjanta, który stał wcześniej pod wiaduktem.
Zbyszko666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbyszko666 » 29.07.2014 14:06

niedługo dodam parę zdjęć z wyprawy na Santorini :papa:
Barber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barber » 29.07.2014 18:11

A czy ma ktoś dokładne informacje o cenie zielonej karty na granicy Macedonii ? Pytam grzecznie jeszcze raz ☺
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 29.07.2014 20:30

chriso napisał(a):
Policja Serbska wymyśliła nową zabawę. Na wysokości pierwszego parkingu za przejściem zablokowali autostradę i ruch przekierowali przez parking, na którym wyłapywali auta jadące za szybko na podstawie info od policjanta, który stał wcześniej pod wiaduktem.

Nie wiem czy myślimy o tym samym miejscu ale w drugą stronę, tuż przed przejściem granicznym jest wiadukt na którym już w ub. roku stał radarowiec i przekazywał dane kolegom którzy stali na parkingu przed przejściem i zapraszali tych, którzy nie wyhamowali na ograniczeniu, które tam jest chyba do 90. Ja ponieważ wyjeżdżałem z boku, od Palicia nie zdążyłem się jeszcze rozpędzić ale zatrzymanych samochodów, mimo dość wczesnej pory i małego ruchu stało kilka.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 29.07.2014 20:51

Barber napisał(a):A czy ma ktoś dokładne informacje o cenie zielonej karty na granicy Macedonii ? Pytam grzecznie jeszcze raz ☺

Mało prawdopodobne, żeby ktoś Ci odpowiedział na to pytanie bo wszyscy, zazwyczaj kupują ZK w kraju.

A z innej beczki: Nie rozumiem dlaczego kantory w państwach : Albania, Macedonia, Czarnogóra, Bośnia nie wymieniają swoich walut wzajemnie. Przecież wielu Macedończyków udaje się nad morze do Albanii i sporo jest różnych, sąsiedzkich powiązań. TYLKO EURO i Dolar.
Barber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barber » 29.07.2014 21:02

Dzięki Torac. Liczyłem na to że, może ktoś ostatnio kupował ZK na granicy Macedonii (mDirect nie wydaje, mimo że sprzedali mi assistance na europę).
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 29.07.2014 21:23

Barber napisał(a):Dzięki Torac. Liczyłem na to że, może ktoś ostatnio kupował ZK na granicy Macedonii (mDirect nie wydaje, mimo że sprzedali mi assistance na europę).

Zapytam znajomego Macedończyka..
Barber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barber » 29.07.2014 21:27

Super :-)
TOPAS
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOPAS » 30.07.2014 11:31

A jednak.., mi zdarzyło się kupować Zieloną Kartę na granicy w Macedonii.
Agent w Polsce błędnie wypisał druk co wychwycił macedoński pogranicznik... i niestety musiałem wykupić Zieloną Kartę na Macedonie. Miało to miejsce 2 lata temu, zapłaciłem 30 EURO.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα