Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 17.07.2014 09:12

Są małe kosze z foliową wkładką - tak jak w Polsce.
Różnica taka, że służą również do tego celu.

Ja na 10 kwater spotkałem się z takim napisem na 3.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.07.2014 09:14

Jeden błąd z przeszłości i konsekwencje do dzisiaj.
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 17.07.2014 09:18

Dzińdybry

wiem, że było... ale sezon urlopowy się zaczął wiec może są nowe doświadczenia w tej kwestii...
Jadę nie swoim samochodem (przez Serbia, Macedonia) w dowodzie całkiem inne nazwisko i teraz pytanie czy ktoś Wam kontrolował papiery od samochodu ? Czy mam brać jakieś upoważnienie ? po angielskiemu czy dać zarobić PZM ?
Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii nie koniecznie tylko tegoroczne.

Pozdrawiam
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 17.07.2014 09:19

FUX napisał(a):Jeden błąd z przeszłości i konsekwencje do dzisiaj.

Odnośnie konsekwencji to tak było też w Rosji. Jak budowali tory kolejowe to zapytali się cara czy budować takie jak w Europie czy szersze. On na to: Na Hu...... szersze

I tak zrobili :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.07.2014 09:19

Tak jest, ale to się powoli zmienia.
Powoli... bo wydaje mi się, że cienkie rury są wciąż w większości, przynajmniej promowych toalet.
Tak jak napisał husband, opróżnianie odbywa się często.

Takie same zwyczaje pamiętam z Łotwy i Estonii :)
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 17.07.2014 09:24

bb84 napisał(a):Dzińdybry

wiem, że było... ale sezon urlopowy się zaczął wiec może są nowe doświadczenia w tej kwestii...
Jadę nie swoim samochodem (przez Serbia, Macedonia) w dowodzie całkiem inne nazwisko i teraz pytanie czy ktoś Wam kontrolował papiery od samochodu ? Czy mam brać jakieś upoważnienie ? po angielskiemu czy dać zarobić PZM ?

Pozdrawiam

U mnie już się skończył.
Wróciłem 10 temu.
Mnie na dwa wyjazdy do Grecji ani razu nie kontrolowali dok. auta.
Oprócz zielonej karty.

Ale może być też tak, że kamerka skanuje tablice i kontroler wszystko ma na monitorku.
Kto jest właścicielem auta, a kto jest w paszporcie [czy dowodzie osob.]
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.07.2014 09:26

FUX napisał(a):Czy to jest powszechne w Grecji, czy ktoś sobie jaja robi?

Obrazek

Na tureckiej starówce w Skopje (Macedonia) problemu nie było.
Zamiast papieru był kranik i litrowy dzbanuszek. :)
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 18.07.2014 10:23

Po powrocie z Grecji wpisuję krótką informację na temat drogi samochodem. Droga w porównaniu do poprzedniego roku w mojej ocenie trochę gorsza z powodu uciążliwych objazdów na południu Serbii oraz złej jakości nawierzchni oraz robót drogowych na autostradzie w Macedonii w kierunku powrotnym do kraju.
W drodze powrotnej na przejściu w Backi Vinogradi w poniedziałek do południa kilkanaście aut w kolejce i pół godziny oczekiwania. W drodze do Grecji w Tompie bez kolejki. Tradycyjnie około pół godziny czekania na wjazd do Grecji. Pozostałe granice - płynnie. Przejazd przez Belgrad ok. godz. 8.30-9.00 rano z małymi postojami w korkach, ale raczej krótko. W Serbii pod wiaduktami na autostradzie 2 razy widziałem przyczajoną policję, tak więc w takich miejscach lepiej uważać na prędkość.
Pozdrawiam,
Tomek
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 18.07.2014 10:40

Pozdrawiam

14.07 wróciliśmy wypożyczonym samochodem z Grecji. Nigdzie nie prosili o żadne dokumenty samochodu. W Macedoni przy wjeździe ( w jedną i drugą stronę ) poprosili o Zieloną Kartę.
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 18.07.2014 10:51

Pozdrawiam

Wczoraj na granicy macedonsko-serbskiej sprawdzano mi papiery z samochodu
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 18.07.2014 15:32

GREG_G napisał(a):
Wczoraj na granicy macedonsko-serbskiej sprawdzano mi papiery z samochodu

Jadąc do Grecji też musiałem pokazywać dokumenty samochodu w Macedonii...
na powrocie już nie
Barber
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Barber » 20.07.2014 00:18

Witam.
Czy wie ktoś z forumowiczów, ile kosztuje zielona karta na granicy Macedonii ? ( mDirekt nie wydaje )
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 20.07.2014 09:42

Barber napisał(a):Witam.
Czy wie ktoś z forumowiczów, ile kosztuje zielona karta na granicy Macedonii ? ( mDirekt nie wydaje )

Podobno 50 euro za 14 dni
Wolti
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wolti » 20.07.2014 15:39

A jaki brać olejek na sierpień? ;)
mario766
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario766 » 20.07.2014 16:35

ajdadi napisał(a):
Barber napisał(a):Witam.

Podobno 50 euro za 14 dni

Dokładnie 50euro, kolega leciał do Gre i się skarżył że zapomniał zabrać z Polski za darmo :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα