Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 16.02.2007 22:52

canon33 napisał(a): Należy pamiętać, że do tych najbardziej obleganych kalsztorów nie wpuszczają mężczyzn w krótkich spodniach. Ale w tych mniej zwiedzanych (też piękne i cudnie położone) można gratis wypożyczyć długie spodnie i jest OK. Mnie nie wpuścili do Metamorphozis, mimo, ze założyłem pożyczoną od żony długą spódnicę. :D Pozostali turyści mieli wiele radości, a mnie było smutno. :cry: :wink: Na zwiedzenie większej części klasztorów wystarczy jeden dzień (ok. 8 godzin).

Bardzo ważne informacje, dzięki ! Wyobrażam sobie wykopywanie długich spodni z zawalonego bagażnika mając do dsypozycji tylko 2 godziny na "nasiąknięcie" :) A wspomnienie o spódnicy kapitalne ! Wracałem tak kiedyś 10 km po suwalskich polnych drogach, bo mi się spodnie rozwaliły. Kobiety we wsiach spluwały na mój widok, w ja potem leczyłem obtare uda :)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 21.02.2007 00:57

byłam w GR 2 razy, raz na wyspie - Korfu, -miejscowość Dassia, gdzie samochodem można w praktycznie 1-2dni objechać wyspę, oraz drugi raz w okolicy Chalkidiki miejscowość Panteleimon.. zwiedziliśmy Akropol, Pireus, Meteora, zamek Platamonas.. polecam ten ostatni(nie tak popularny jak Meteora, które są cudem świata, ale również warty zwiedzenia :) )- przepiękny widok na plaże.. mogłabym wstawić jakieś foto.. ale nie wiem jak :)
Ostatnio edytowano 04.03.2007 18:04 przez mutiaq, łącznie edytowano 1 raz
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 21.02.2007 08:22

mutiaq napisał(a):byłam w GR 2 razy(...)drugi raz w okolicy Chalkidiki miejscowość Panteleimon(...) zamek Panteleimonas.. polecam ten ostatni(nie tak popularny jak Meteora, które są cudem świata, ale również warty zwiedzenia :) )- przepiękny widok na plaże.. mogłabym wstawić jakieś foto.. ale nie wiem jak :P

Rozumiem, że ten zamek strzeże swojej miejscowości i tam go znajdę :wink: A jak oceniasz jego atrakcyjność dla dzieci - nie będą marudzić ? Co do zdjęć - polecam www.fotosik.pl . Wczoraj przez niego przebrnąłem. Wydaje mi się bardziej przyjazny od drugiego proponowanego na forum programu -imageshack; po pierwsze polskojęzyczna nauka obsługi , po drugie nie atakuje reklamami.
Ale trochę czasu trzeba na to poświęcić. Może nie tyle, co na trasę z PL do GR :)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 21.02.2007 09:11

mutiaq napisał(a):byłam w GR 2 razy, raz na wyspie - Korfu, -miejscowość Dassia, gdzie samochodem można w praktycznie 1-2dni objechać wyspę, oraz drugi raz w okolicy Chalkidiki miejscowość Panteleimon.. zwiedziliśmy Akropol, Pireus, Meteora, zamek Panteleimonas.. polecam ten ostatni(nie tak popularny jak Meteora, które są cudem świata, ale również warty zwiedzenia :) )- przepiękny widok na plaże.. mogłabym wstawić jakieś foto.. ale nie wiem jak :P

tu masz wskazówki

forum/viewtopic.php?t=11670

czekamy na fotki :papa:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 21.02.2007 17:11

próba ..

http://img339.imageshack.us/my.php?imag ... 119jb3.jpg
to jest widok z tego zamku Platamonas.. naprawde przepięknie to wygląda..
hmmm.. linka macie, ale jeszcze musze popracować nad miniaturką...
Ostatnio edytowano 04.03.2007 18:05 przez mutiaq, łącznie edytowano 1 raz
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 21.02.2007 17:26

plavac napisał(a):Rozumiem, że ten zamek strzeże swojej miejscowości i tam go znajdę :wink: A jak oceniasz jego atrakcyjność dla dzieci - nie będą marudzić ? :)

tak, tam go znajdziesz ;) góruje nad tą mieściną... jeśli chodzi o atrakcyjność wizualną- polecam! ..jest tylko 1 "ale", wybrałam za upalny dzień żeby go zdobyć, wychodzi sie pod stromą górke, drogą asfaltową, także przypieka nieźle. Szła z nami dziewczynka, coś koło 10 lat i troche marudziła, ale to wina właśnie upału. Sam zamek warto oglądnąć, są armaty i tego typu atrakcje, jest również mini kościółek- jedyne miejsce gdzie troche chłodniej było. Jest tam również miejsce, gdzie można sobie wziąść troche wody dla ochłody. Tak czy siak polecam zwiedzić, ale w dzień pochmurniejszy :)
ceny do zwiedzania.. chyba coś koło 1-2euro.. dokładnie nie pamiętam.
mutiaq
Cromaniak
panteleimon

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 21.02.2007 17:35

Obrazek
zamek-widok z plaży..
udało sie? udało!? :P

na zamku...
Obrazek

i w drodze na dół...
Obrazek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 24.02.2007 22:55

Rzeczywiście ładne miejsce - o zamkach w Grecji nie czytałem. Gorzej będzie ze znalezieniem w sierpniu chłodniejszego dnia - pochmurny to chyba wtedy jeszcze większa rzadkość. Nasze dzieciaki też w tym samym przedziale wiekowym, czasami bawią się w rycerzy - Jedi :D
- powinno im się spodobać.
Mnie podobała się Twoja radość po udanym wklejeniu zdjęcia - kilka dni temu przeżywałem podobną frajdę :)
Dzieki i pozdrawiam.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 04.03.2007 18:20

jeszcze pare zdjęć zamku:
http://www.mff.cuni.cz/~zakouril/gr04/197.jpg
http://mmk.thenet.gr/photos/albums/user ... amonas.jpg
(idzie się tą zakręconą drogą) ;)
(przy zakwaterowaniu w Paralia Neos Panteleimonas),
http://www.mff.cuni.cz/~zakouril/gr04/284.jpg
a to zdjęcie jest zrobione prawdopodobnie w Leptokarii.

Mi się udały 3 pochmurne dni właśnie w sierpniu, różnie z tą pogodą bywa 8)
Pozdrawiam.
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 14.03.2007 19:00

Niki* napisał(a)::mrgreen:

a wy gdzie planujecie do grecji jechać?
właśnie powiedziałam mojej połówce, że jedziemy peloponez i do kefaloni a on dobrze pojedziemy do Kafelkoni hehe, on jest z zamiłowania fotografem, więc korcą go te zabytki.

Własnie dzisiaj będę robić przykładową rozpiskę kosztów paliwa + opłat drogowych i wyszperam jakieś zdjęcia fajne, żeby się naoglądać :D

Hej.
Ja też-ona :D -zajmuję się planowaniem wyjazdów.Nie byliśmy jeszcze w Grecji,ale w tym roku mamy zamiar tam się wybrać.Napisz może trasę jaką wybraliście.Może wiesz coś o jakichś fajnych kampach-na riwierze i w okolicach Aten,w spokojnych miejscowościach.
Ja też planuję wyjazd w czerwcu więc nie spodziewam się tłoku.
Pozdrav.
Aga
AgaBor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaBor » 19.03.2007 12:02

LUDZISKA POMÓŻCIE. :roll:
Przeczytałam już co tylko mogłam i mam taki mętlik w głowie,że nie wiem gdzie mam jechać-tzn.wiem,że do Grecji,wiem co chcę tam zwiedzić i wiem,że jeden postój chcę być na Riwierze Olimpijskiej,drugi niedaleko Aten.Pomóżcie w wyborze miejscowości gdzie są kampy.Linki mam co do kampów w Grecji,chodzi mi o miejsca sprawdzone.Ładne kampy przy morzu,plaże piaszczyste,czyste toalety,dużo cienia w miejscach namiotowych i niedrogo.Ja wiem,że takie rzeczy to tylko w Erze :D ,ale z Waszą pomocą coś wybiorę.Co powiecie o takich miejscowościach jak Stomio,Kokino Nero,Neoi Poroi,Platamonas itp.Gdzie są choć przybliżone warunki do tych o których pisałam.Co odradzacie?Koło Aten nie mam koncepcji więc zaproponujcie mi coś.Już nie raz pomogliście,więc i tym razem na Was liczę.Może jakieś zdjęcia na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl .Napiszcie też ceny,coś odnośnie wędkowania jeśli wiecie i interesuje mnie jeszcze cena metaxy 3l z kanikiem w dutyfree shop.
Z góry dzięki.
Pozdrav. :wink:
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 19.03.2007 20:10

O samych campach nic nie napiszę (preferuję studia i apartamenty), ale z tych miejscowości które wymieniłaś poza platamonas reszta to maleńkie wioski.
Radosław.p
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Radosław.p » 19.03.2007 22:34

witam wszystkich na forum mam kilka interesujących mnie pytań dotyczących podróży do Grecji wybieram się jesienią w te piękne rejony europy i chciałbym zasięgnąc kilku praktycznych rad dotyczących:
-jak najsprawniej dojechać, dotrzeć do G
-gdzie warto się udać, może jakieś godne polecenia miasta, miasteczka, wioseczki z niepowtarzalną atmosferą?
-co koniecznie trzeba zobaczyć w G
-czy warto zabrać coś ze sobą z polski czego nie ma w G
- przybliżone koszty promów w G
-oraz przybliżone koszty szeroko rozumianego transportu po G.
-średnia przybliżona kwota pieniędzy jakie trzeba wydać w ciągu dnia by się utrzymać w G na standardowym poziomie
to tymczasem na tyle za wszystkie informacje z góry dziękuje,jeśli ktoś chciałby ś na prywatny adres to mój mail: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl. Pozdrawiam wszystkich uczestników.
MCR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MCR » 19.03.2007 23:58

Radosław.p napisał(a):witam wszystkich na forum mam kilka interesujących mnie pytań dotyczących podróży do Grecji wybieram się jesienią w te piękne rejony europy i chciałbym zasięgnąc kilku praktycznych rad dotyczących:
-jak najsprawniej dojechać, dotrzeć do G

Z Polski? Przez Czechy (albo Słowację, w zależności skąd jedziesz), Węgry, Serbia, Macedonia. Pamiętaj o zielonej karcie.

Radosław.p napisał(a):-gdzie warto się udać, może jakieś godne polecenia miasta, miasteczka, wioseczki z niepowtarzalną atmosferą?

To zależy od tego, czy chcesz zwiedzać, czy jedynie wygrzewać się na plaży :)
Ja starałem się połączyć jedno i drugie - szczegóły na
http://mcr.in5.pl/wakacje/ionian/index.html

Radosław.p napisał(a):-co koniecznie trzeba zobaczyć w G

Ateny, bez względu na to, czy ktoś je lubi czy nie - po prostu trzeba. Ze swojej strony na pewno polecić mogę Meteory, Peloponez. Najlepiej całą Grecję (problemem jak zwykle będzie czas).

Radosław.p napisał(a):-czy warto zabrać coś ze sobą z polski czego nie ma w G

Biorąc pod uwagę ceny, na pewno kremy do opalania (tam są znacznie droższe), poza tym - nic. Wszystko można kupić. Pamiętaj o nakryciu głowy.

Radosław.p napisał(a):- przybliżone koszty promów w G

A to już zależy skąd i dokąd chcesz płynąć. Najlepiej chyba zerknąć na http://www.ferries.gr/
Bogdan 63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan 63 » 20.03.2007 14:17

interesuje mnie jeszcze cena metaxy 3l z kanikiem w dutyfree shop.

50 euro w duty , a w miasteczku kupiłem jedną za 46 a drugą za 48
siedmiogwiazkowa 0,7 w duty 11 euro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα