Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 09.07.2014 22:06

Powinienem rezerwować prom Killini - Poros (nie chce mi wejść rezerwacja na 11.07, dopiero wchodzi na 12.07) ? Będą dla mnie miejsce jak przyjadę na godzinę przed promem ?
Przyznam, że doświadczeń promowych w Grecji nie mam żadnych a te chorwackie też liche....
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 09.07.2014 22:22

Zapomnieliśmy o paszporcie dla dziecka, wraca pod koniec lipca i nie zdążymy raczej juz wyrobić.
Pozostaje chyba tylko tymczasowy. Czytałam na stronie ministerstwa, ze do Serbii mozna wjeżdzać na dowód, prawda to?

W zeszłym roku będąc w Czarnogórze zrezygnowaliśmy z wycieczki do Albanii, bo dziecko nie miało paszportu ( choć zapewniali, że niby można wjechać na dowód)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 10.07.2014 05:09

Ja w ramach eksperymentu dawałem przemiennie do i paszport i bez problemu.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 10.07.2014 08:17

ewalla napisał(a):.....Czytałam na stronie ministerstwa, ze do Serbii mozna wjeżdzać na dowód, prawda to?

...

Bez problemu na dowód. Serbia i Macedonia.
Nie tylko moje doświadczenia ale wielu forumowiczów o tym pisało.
Pozdrawiam
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 10.07.2014 08:32

Torac napisał(a):Powinienem rezerwować prom Killini - Poros (nie chce mi wejść rezerwacja na 11.07, dopiero wchodzi na 12.07) ? Będą dla mnie miejsce jak przyjadę na godzinę przed promem ?
Przyznam, że doświadczeń promowych w Grecji nie mam żadnych a te chorwackie też liche....

Nie ma problemu z kupnem na godzinę przed przeprawą. Kasa jest czynna, my tak kupowaliśmy z Kyllini do Poros. Prom też nie był przepełniony. Masz jeszcze alternatywę z Patra do Sami.

Pozdrawiam
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 10.07.2014 09:10

husband napisał(a):Masz jeszcze alternatywę z Patra do Sami.

Dzięki za info,

ale pod Patra - Sami widnieje:
http://www.kefalonia-information.com/fe ... anguage=en
"Od listopada 2013 r. linia ta prom nie działa w ogóle. Musisz podróżować portu Kyllini (Peloponez) lub Astakos (Grecji kontynentalnej)."
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 10.07.2014 16:49

Dzięki za info,

ale pod Patra - Sami widnieje:
http://www.kefalonia-information.com/fe ... anguage=en
"Od listopada 2013 r. linia ta prom nie działa w ogóle. Musisz podróżować portu Kyllini (Peloponez) lub Astakos (Grecji kontynentalnej)."[/quote]

Czyli pozostaje Ci Kyllini. My płynęliśmy o godz. 22.00 Koszt - dorosły 8,60/ samochód 38,90 euro. Dzieci zniżka do 10 lat

Pozdrawiam
niuniek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) niuniek » 12.07.2014 12:53

Witam, użyłem opcji szukaj, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, czy w Fiskardo (Kefalonia) mogę liczyć na wynajem auta? (bodaj kmichał jedynie wspominał że ma cichą nadzieję, że będzie tam wypożyczalnia). Z góry dzięki.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 13.07.2014 08:09

ONLINE z Kefalonii:

Wiadomość z paru źródeł. Droga na Myrtos otwarta od dzisiaj.
Sprawdzę osobiście za jakieś 4 godziny i dam znać przy pierwszym kontakcie z wifi.

Z tego co widzę jest sporo miejsc noclegowych wolnych aktualnie.
Odyssey Zola załatwiłem na 3 dni przed przyjazdem z Pelionu.

Uszkodzone są schody na Platia Ammos - podobno niebezpiecznie - też sprawdzę.

Jeszcze jedna sprawa.
Jak ktoś się wybiera na Pethani to na centralnym zjeździe na plaże jest Tawerna Pethani prowadzoną przez Polkę, Panią Mariolę. Warto się tam zatrzymać i :
a/ coś zjeść (rewelacyjna kuchnia, wszystko z domowego gospodarstwa)
b/ pogadać z osobą która 20lat mieszka na Kefalonii i powyciągać newsy o wyspie ;-)
c/ podelektować się wiejskim, iddylicznym klimatem.
Znak rozpoznawczy Tawerny to napis "WITAMY I ZAPRASZAMY" - a hasło to " Marcin, łysy wysoki okularnik ! " :-)

Jassu

oczko
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 15.07.2014 21:22

Zarezerwowałam nocleg po drodze do Grecji w Serbii, w hotelu Grad w Leskovac

Macie jakieś informacje o nim? Bo opinie są podzielone, jedni, że ok, inni, ze brudno itp.
w sumie to jedna noc, a cena z 2 os to 20 eur...
http://www.booking.com/hotel/rs/gros-le ... hotel_name
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 17.07.2014 08:51

ewalla napisał(a):Zarezerwowałam nocleg po drodze do Grecji w Serbii, w hotelu Grad w Leskovac

Macie jakieś informacje o nim? Bo opinie są podzielone, jedni, że ok, inni, ze brudno itp.
w sumie to jedna noc, a cena z 2 os to 20 eur...
http://www.booking.com/hotel/rs/gros-le ... hotel_name

Dobra cena. Co by nie było, to tylko jedna noc w trazycie .... przeżyjecie. Pozdrawiam :D

Ps. Ja polecam hotel Good Night w Niś (Serbia). Nowy i czyściutki

http://www.goodnight.rs/
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.07.2014 08:54

Czy to jest powszechne w Grecji, czy ktoś sobie jaja robi?

Obrazek
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 17.07.2014 09:00

FUX napisał(a):Czy to jest powszechne w Grecji, czy ktoś sobie jaja robi?

Obrazek

He, he :D Bardzo powszechne, problem z cienkimi rurami, które się zatykają.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.07.2014 09:04

To na dworze koło kubłów na smieci muchy lataja wielkości gołębi...
A poważnie, to sa jakieś torebki ala na podpaski, czy jak to jest rozwiązane?

Sorki za wtręty, ale ... :roll:
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 17.07.2014 09:11

FUX napisał(a):To na dworze koło kubłów na smieci muchy lataja wielkości gołębi...
A poważnie, to sa jakieś torebki ala na podpaski, czy jak to jest rozwiązane?

Sorki za wtręty, ale ... :roll:

W miejscach publicznych np. na promach trochę" woniło" :D , ale z tego co widziałem to kosze były opróżniane regularnie. U nas na kwaterze są torebki foliowe po koszach, które rzuca się do dużego kosza na posesji. Kosz opróżniają codziennie rano służby porządkowe (nie mylić z policją :-) ). Trzeba się po prostu przyzwyczaić do tego :D Taka Grecka uroda.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα