Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Renatka66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Renatka66 » 07.07.2014 21:30

W ubiegłym roku płaciliśmy
a) samochód+2 osoby - 10,5 E+ 2E w jedną stronę
b) most 13,20 E (szybki przejazd)
Nie sądzę, aby tegoroczne opłaty mocno odbiegały od ubiegłorocznych.
Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku :papa:
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 07.07.2014 22:28

Promem wychodzi trochę taniej a ile to nie pamiętam(na lody dla dzieciaków)natomiast kierowca ma chwilę relaksu.Za most to trochę przegięcie w okolicach Prevezy przejazd tunelem pod morzem jest kilkukrotnie tańszy a jego budowa też była droga i utrzymanie.
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 08.07.2014 06:37

Renatka66 napisał(a):b) most 13,20 E (szybki przejazd)

Cena nadal aktualna... właśnie wróciliśmy.
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 08.07.2014 07:27

Właśnie jestem na Kefalonii. Droga na plażę Mirtos niestety zamknięta z powodu zawału ziemi. Ruch pieszy także wstrzymany :cry: Dojazd do Assos też okrężną drogą. Widoczna plaża tylko z tarasu widokowego. Można się tylko dostać stateczkiem od strony morza albo na własne ryzyko zejście po stromej skarpie, ale nie polecam. W tym roku chyba nie udostępnią jej z tego co się dowiadywałem. Widok pustej plaży smutny :cry:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 08.07.2014 07:33

husband napisał(a):Właśnie jestem na Kefalonii. Droga na plażę Mirtos niestety zamknięta z powodu zawału ziemi. Ruch pieszy także wstrzymany :cry: Dojazd do Assos też okrężną drogą. Widoczna plaża tylko z tarasu widokowego. Można się tylko dostać stateczkiem od strony morza albo na własne ryzyko zejście po stromej skarpie, ale nie polecam. W tym roku chyba nie udostępnią jej z tego co się dowiadywałem. Widok pustej plaży smutny :cry:

Uuuu..., a to pech :!: :? Może Wam się uda od strony morza...

pozdr
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 08.07.2014 09:05

Dzięki, niech Wam Bozia w bajecznych widokach wynagrodzi...
:wink:
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 08.07.2014 14:43

janusz.w. napisał(a):
husband napisał(a):Właśnie jestem na Kefalonii. Droga na plażę Mirtos niestety zamknięta z powodu zawału ziemi. Ruch pieszy także wstrzymany :cry: Dojazd do Assos też okrężną drogą. Widoczna plaża tylko z tarasu widokowego. Można się tylko dostać stateczkiem od strony morza albo na własne ryzyko zejście po stromej skarpie, ale nie polecam. W tym roku chyba nie udostępnią jej z tego co się dowiadywałem. Widok pustej plaży smutny :cry:

Uuuu..., a to pech :!: :? Może Wam się uda od strony morza...

pozdr

dla tych którzy Kefalonię mają w planach na ten sezon: droga do Myrtos ma być otwarta w połowie lipca
http://greece.greekreporter.com/2014/06 ... d-repairs/

czy Janusz_źródło_greckich_inspiracji może już nam zdradzić gdzie tym razem z Pireusu popłynął? :)
batmi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) batmi » 08.07.2014 15:20

1 lipca za prom płaciłem 10.5 E za samochód i 1 E za osobę a dziecko 5 lat za darmo jest to koszt w jedną stronę.Wracaliśmy zachodnim wybrzeżem Peloponezu do Patry i mostem dalej do Macedonii do Ohrydu.
husband
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) husband » 08.07.2014 18:57

Masz rację Janusz.... to się nazywa mieć pecha :( Ale będzie pretekst, żeby jeszcze wrócić na Kefalonię i umoczyć nogi na Myrtos. Dziasiaj byłem na plaży "Petani" , to taka namiastka Myrtos, bardzo zbliżona do niej.... i to musi mi na razie wystarczyć. Jutro jednodniówka na Zante z zatoką wraku, a potem tydzień na Lefkadzie z wypadem na Itakę. Program napięty, myślę, że będzie dobrze.

Pozdrawiam
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 08.07.2014 19:35

jak napięty to Itakę odpuść, mnie nie porwała i miałem problem z powrotem "bo prom przepełniony"
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 09.07.2014 07:48

chriso napisał(a):czy Janusz_źródło_greckich_inspiracji może już nam zdradzić gdzie tym razem z Pireusu popłynął? :)

Ja :?: Żródło :?: :wink:

Milos :D i odrobina Pilionu :D

pozdr
chriso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) chriso » 09.07.2014 08:37

janusz.w. napisał(a):
Ja :?: Żródło :?: :wink:

skromniś :-)

janusz.w. napisał(a):Milos :D i odrobina Pilionu :D
pozdr

ja w tym roku celuje właśnie w Pilion i być może Skiatos/Skopelos, oczywiście pod namiot.

Pilion duży, czy możesz pokrótce napisać które plaże/miejscowości/pola namiotowe są warte lub niewarte polecenia/zobaczenia?

dziękuje z góry
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 09.07.2014 11:23

My Pilioin zobaczyliśmy raczej symbolicznie…

Nasz kemp: http://www.campingkastribeach.com/
Warunki dobre, ale bywałem na lepszych :wink: dojazd bardzo stromą, asfaltową drogą. Przy samej plaży, ładnej.

Jednego dnia zrobiliśmy sobie objazd części PN. Z wizytą na plaży Milopotamos. Świetne miejsce i o dziwo nie było tam tłoku. Potem przez góry do Volos. Piękna trasa, widokowa. I nawet wyciąg krzesełkowy mijaliśmy…
Drugiego dnia wycieczka Milina – Ag. Kiriaki – Trikeri. Też bardzo widokowo. Ag. Kiriaki śliczne! Trikeri fajnie położone.
O Pilionie sporo Kulki pisały…, czytałeś?

pozdr
ewalla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewalla » 09.07.2014 16:18

Dziękuje za namiary na promy na Kefalonię.
Plany się nieco zmieniły, postanowiliśmy odpuścić Kefalonię na rzecz Sithoni.

No i wygląda to tak: pierwszy tydzień Sithonia , drugi Pilion, trzeci Lefkada.

Jedziemy w ciemno 23.08-14.09.

Na Sithoni chcemy zatrzymać się w okolicy Sarti lub Kalamitsi, Toroni.

Mam pytanie do bywalców, która miejscowość będzie lepsza - nie lubmy zupełnego odludzia, najlepiej aby było to misteczko z promenadą, portem, kafejkami ( coś jakby Gradać, Supetar, Tucepi itp.)
Fajnie jakby był plac zabaw dla dzieci ( w Toroni chyba jest?)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 09.07.2014 21:08

Typowego portu w Toroni raczej nie spotkasz(na końcu jest takie nabrzeże)dla dzieci coś tam było,ale specjalnie nie zwracałem uwagi.Natomiast spacerując przez most konieczne zajżyjcie do wody jest w niej mnóstwo żòłwi-lubią chleb .Straganów czy tawern jest sporo.W takim drewnianym domku można nabyć miód w przeróżnych smakach a wcześniej go skosztować-to wszystko przy głównej promenadzie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα