Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 14.06.2014 21:21

bb84 stery lub niestety Grecy oszukują swojego fiskusa i to co piszesz może być przykład.Swoją drogą podziwiam twoje plany gdyż ja wiem,że jadę do Grecji i chyba na Peloponez i chyba z przystankiem na Lefkadzie.pozdrawiam
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 14.06.2014 23:58

Witam!
W tym roku raczej Grecja...
Jeśli ktoś jechał (a wiem że wielu jechało :) ) i ma doświadczenie to proszę o informację jak w Macedonii najlepiej regulować opłaty na bramkach i czym płacić za paliwo (karta , euro, czy kupować gdzieś ichniejszą walutę).
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Wolti
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wolti » 15.06.2014 00:13

Czy był ktoś na Karpathos? Wybieramy się tam na początku sierpnia i z chęcią przeczytałbym jakieś opinie.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 15.06.2014 05:20

Wolti napisał(a):Czy był ktoś na Karpathos? Wybieramy się tam na początku sierpnia i z chęcią przeczytałbym jakieś opinie.

Jedziesz tam, czy lecisz tym czarterem z TUI za dobre pieniądze (7.08)? Nie byłem, ale wyspa na pewno nie zawiedzie. Explorowanie rozpocząłem na google earth od plaż poniżej lotniska (Diakofti) i szczęka opadła na początku....
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 15.06.2014 06:06

Alidrzi napisał(a):Witam!
Jeśli ktoś jechał (a wiem że wielu jechało :) ) i ma doświadczenie to proszę o informację jak w Macedonii najlepiej regulować opłaty na bramkach i czym płacić za paliwo (karta , euro, czy kupować gdzieś ichniejszą walutę).

Można kartą i można zaraz po przekroczeniu granicy zjechać na parking i wymienić walutę.Ja preferuję ten drugi sposób bo zjeżdżam zawsze z autostrady i zaopatrujemy się w owoce.
Wolti
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wolti » 15.06.2014 12:00

Torac napisał(a):
Wolti napisał(a):Czy był ktoś na Karpathos? Wybieramy się tam na początku sierpnia i z chęcią przeczytałbym jakieś opinie.

Jedziesz tam, czy lecisz tym czarterem z TUI za dobre pieniądze (7.08)? Nie byłem, ale wyspa na pewno nie zawiedzie. Explorowanie rozpocząłem na google earth od plaż poniżej lotniska (Diakofti) i szczęka opadła na początku....

Lecę czarterem z TUI, wcześniej kupionym. Mało opisów na polskich stronach, więc chyba nie jest to popularny kierunek i sam będę musiał zrelacjonować :)
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 15.06.2014 12:47

pawelh napisał(a):
Alidrzi napisał(a):Witam!

Można kartą i można zaraz po przekroczeniu granicy zjechać na parking i wymienić walutę.Ja preferuję ten drugi sposób bo zjeżdżam zawsze z autostrady i zaopatrujemy się w owoce.

Pawelh.Mam pytanie.Czy masz sprawdzony zjazd z autostrady na zakup owocow?Prosze o inf.
omoz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) omoz » 15.06.2014 13:26

Witam, potrzebuję namiar na sprawdzony nocleg na trasie do Grecji dla 12 osób, hotel, pensjonat itp. Najlepiej w okolicy Nišu.
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 15.06.2014 19:47

pawelh napisał(a):bb84 stery lub niestety Grecy oszukują swojego fiskusa i to co piszesz może być przykład.Swoją drogą podziwiam twoje plany gdyż ja wiem,że jadę do Grecji i chyba na Peloponez i chyba z przystankiem na Lefkadzie.pozdrawiam

no też tak kiedyś miałem ale to czasy namiotowe były i narzeczona młodsza i mniej nerwowa a więc musze trochę połączyć swego rodzaju "wyprawę" i leżenie plackiem do tego ma być bez stresu więc sam rozumiesz... ;)

no i co tu robić wysyłać tą kasę Westernunion cholera wie komu ???????????????????????
podbijam temat wysyłania kasy może ktoś ma jakieś doświadczenia te dobre i te zle!
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 15.06.2014 19:48

My tradycyjnie owoce kupujemy w miasteczku Negotino.Po zjeździe z autostrady należy główną drogą przejechać przez całe miasto(około 1500m)stragany są po lewej ,pozostałe zakupy w markecie kawałek za komisariatem milicji :P Tu czy gdzie indziej warto w takich miejscach zrobić zaopatrzenie bo przy głównych drogach są wyższe ceny a do tego różne dla turystów a inne dla miejscowych.Tam jeszcze nie nauczyli się tych sztuczek.
Alidrzi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alidrzi » 15.06.2014 20:38

pawelh napisał(a):Można kartą i można zaraz po przekroczeniu granicy zjechać na parking i wymienić walutę.Ja preferuję ten drugi sposób bo zjeżdżam zawsze z autostrady i zaopatrujemy się w owoce.

Dziękuję!
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 15.06.2014 20:59

pawelh napisał(a):My tradycyjnie owoce kupujemy w miasteczku Negotino.Po zjeździe z autostrady należy główną drogą przejechać przez całe miasto(około 1500m)stragany są po lewej ,pozostałe zakupy w markecie kawałek za komisariatem milicji :P Tu czy gdzie indziej warto w takich miejscach zrobić zaopatrzenie bo przy głównych drogach są wyższe ceny a do tego różne dla turystów a inne dla miejscowych.Tam jeszcze nie nauczyli się tych sztuczek.

Dziękuje za inf.
Czy około godz. 13.00 te stragany z owocami mogą jeszcze działać?
Co to jest za market, czy można w nim zrobić zakupy płacąc kartą?

Czy jest to dobre miejsce na zaopatrzenie się w dobre wino, a może lepsze kupie na Sithoni?
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 15.06.2014 21:48

Stragany o tej godzinie powinny być otwarte bo to raczej stały punkt handlowy przynajmniej w lecie.W centrum też widziałem coś Ala warzywniak,ale wybór lepszy zawsze był na opisanych przedmieściach.Market gdzie zawsze robimy zaopatrzenie jest dość nowoczesny i raczej kartą zapłacicie.Nazwy nie kojarzę,ale jak wspomniałem jest po stronie lewej licząc,od zjazdu z autostrady kawałek za komisariatem.Gdyby był problem z kartą jedź kawałek dalej i w centrum przy tej samej głównej drodze po prawej stronie jest Bank gdzie dokonasz wymiany(to po drodze do owoców)W markecie oczywiście jest też wino więc z zaopatrzeniem nie będzie kłopotów.ps Macedonia jest dość tania-paliwo czy artykuły spożywcze.
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 15.06.2014 22:12

Przejrzałem tą okolicę na mapach.Wygląda na zagłębie winiarskie.Blisko do winnicy Tikves. Ponoć robią super wina
mostotom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mostotom » 16.06.2014 09:29

Przyłączam się do pytania 'Alidrzi" czy ktoś w tym roku płacił kartą na bramkach w Macedonii. Tradycyjnie zawsze było gotówka 1, 1,5 i 1E ale od tego roku mieli wprowadzić płatności kartą. Nie wiem czy zostawili gotówką.
Na stacji paliw w Macedoni ja zawsze kartą bankomatową PEKAO - bez problemu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα