Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 13.06.2014 07:37

pawelh napisał(a):To może gdzie oczy poniosą-to mój sposób i zawsze się sprawdza.Oczywiście szkic jest,ale nie sztywny
I tak np Rzeszów-Ohryd-Lefkada i gdzieś daleko na dół Peloponezu a jak wyjdzie życie pokaże.pozdrawiam

To może i tak zrobię . Od paru dni zastawiam się, żeby część czasu spędzić na malutkiej wysepce chalkidyckiej; Amouliani :!: Co powiecie na ten pomysł :?:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.06.2014 10:16

Torac napisał(a):Od paru dni zastawiam się, żeby część czasu spędzić na malutkiej wysepce chalkidyckiej; Amouliani Co powiecie na ten pomysł

Tak się składa, że byłem w zeszłym roku na Ammouliani ale tylko dwa razy po jednym dniu bo kwaterę mieliśmy na Sithonii.
Wszystko zależy od tego czy chcesz plażować czy zwiedzać ?
Napewno warta zobaczenia i poplażowania jest "słynna" Alykes Beach - oczywiście "słynna" jak na warunki wysepki ... :)
Ale nam osobiście bardzo się spodobała a szczególnie naszym maluchom i dlatego po raz drugi pojechaliśmy i popłynęliśmy na Ammouliani.
Sama plaża jest piaszczysta a woda mega czysta, przeźroczysta i bardzo daleko płytka - idealna dla dzieciaków.
Jeżeli chodzi o oblężenie plaży to my byliśmy w lipcu i tłoczno było tam gdzie leżaki ale już po bokach każdy może sobie znaleźć swoje miejsce ... :)
Pozdrawiam.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.06.2014 08:57

Płynąłeś na Amouliani z Sithonii czy z Tripiti ?
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 14.06.2014 09:00

Płynęliśmy z Tripiti.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.06.2014 09:07

kmichal napisał(a):Płynęliśmy z Tripiti.

σας ευχαριστώ :!:

:wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 14.06.2014 09:52

Torac napisał(a):σας ευχαριστώ :!:

Proszę ... Jak chcesz coś jeszcze wiedzieć to pytaj.
Pozdrawiam.
szczepciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczepciu » 14.06.2014 12:02

Kmichal. Jakie są ceny biletów na prom?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.06.2014 12:37

szczepciu napisał(a):Kmichal. Jakie są ceny biletów na prom?

Właśnie :idea: gdzieś wyczytałem, że 1,5 e / osoba . Prawda :?:
mostotom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mostotom » 14.06.2014 13:29

Czy ktoś może zaznaczyć na mapie tą słynną plaże? Będę na Sithonii to bym chętnie się wybrał. Jak daleko jest do tej plaży od portu. Przeprawiłbym się bez samochodu, czy na tą plaże można pójść pieszo z portu czy trzeba autobusem. Ceny promu i rozkład autobusów na tej stronie znalazłem www.visitammouliani.com , autobusy tylko sobota, niedziela? Cena promu 2 E, samochód 10E.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 14.06.2014 13:36

Myślę, żeby auto zostawić w Tripiti i zabrać rowery.
mapa : https://goo.gl/maps/DaNRv
mostotom
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mostotom » 14.06.2014 13:41

Nie będzie rowerów. Ale 1,9 km w 24 min. w pełnym słońcu :lol: . Może się wybiorę.
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 14.06.2014 15:38

witam po raz kolejny,

Moje Wielkie Greckie Wakacje coraz bliżej... i kolejne pytanie mam do Was :)

- Znalazłem sobie na bookingu odpowiednią kwaterkę i postanowiłem pogrzebać odnalazłem stronę bezpośrednią, napisałem zaproponowałem sporo niższą cenę niż ta z booking.com , Pani sie zgodziła, no to piszę jak zarezerwować , dostałem odpowiedź ze 70 jerzych się należy ( z 210 za całość ) hmm nie wiem czy to standardowo???????????????
- ale druga sprawa mnie zaskoczyła Pani napisała, że mam przesłać pieniądze Western Union podała dane... i tu pytanie jak myślicie skąd taka propozycja? czemu nie konto bankowe ? zastanawiam się ( a człowiek ze mnie nieufny raczej) czy może to jakiś "wałek" i ktoś się podszywa pod ten pensjonacik i wyciąga kasiorę??? , czy może np Pani nie chce ujawniać pieniędzy z mojego wynajmu i poprzez WesternUnion ukryje ten fakt???? kompletnie by mi to nie przeszkadzała ich sprawa tylko się boję bo mam wrażenie, że wysyłając pieniądze w taki sposób cholera wie komu wysyłam tak naprawdę,
Napiszcie czy spotkaliście się z taką praktyką czy to normalne bo może wpadam w przedwakacyjną paranoję.

Ps a teraz chciałem się podzielić swoim planem na pierwszy wyjazd do Grecji ...
Pierwsze 7 noclegów Halkidiki i jednak Toroni ( ostatnni tydzien sierpnia)
następnie z samego rańca przejazd przez Meteory - planuje ok 4 godzinki na wyjście pod jeden wybrany klasztor a jako, że niedorajda ze mnie fizyczna-wrodzona niestety to może zaproponujecie który klasztor będzie najłatwiej dostępny - najlepiej najmniej schodów już wole dłuższe podejeście , wiem, że w tak krótkim czasie tylko liznę to piękne miejsce ale w końcu to tylko rekonesans :) . Dalej chciałbym na ok 21-23 dojechać do Aten.
Tutaj jestem na etapie czytania i szukania hotelu w miarę w centrum ale z parkingiem ( trochę niepokoją mnie opinie, że wbrew pozorom to właśnie centrum Aten jest niebezpieczne - ale co znaczy, że niebezpieczne hmmmm ?????????? raczej strachliwy pod tym względem nie jestem...
rano wycieczka na Akropol a potem przejazd "autobusem widokowym" ( postanowiłem pierwszy raz skorzystać z takiej formy , ciekawe co z tego wyjdzie... )
no i wieczorkiem mam ok 150km to Paralon Astros gdzie już zarezerwowałem Studios Maria za 25e pokój 2 osobowy hmm na początku miałem plan uderzać w ciemno bo to będzie już wrzesień ale 25e wydaje sie być dobrą ceną i jest całodobowa recepcja a nie wiadomo do której zabawie w Atenach stąd zmiana planów.
No i ostatnia faza właśnie w miejscowości Paralion Astros , którą to potraktuję bardziej jak bazę wypadową na okoliczne wiadomo jakie atrakcje - standardowo... :)
Z kolei południe Peloponezu chciałbym najdalej zajechać na Elfanisos a po drodze Monemavsia.

Delfy jedynie nie mogę wpleść w swój plan no ale może zostawię sobie już na konkretne zwiedzanie bo jak już napisałem ten wyjazd traktuje "wypoczynkowo rekonesansowy" ;)

... dobrze, że jesteście można się wygadać ;)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 14.06.2014 17:50

bb84 napisał(a):planuje ok 4 godzinki na wyjście pod jeden wybrany klasztor a jako, że niedorajda ze mnie fizyczna-wrodzona niestety to może zaproponujecie który klasztor będzie najłatwiej dostępny

W 4 godziny spokojnie zwiedzisz ze 3 klasztory. Odległości między nimi niewielkie a i podejścia niezbyt forsowne.
Najłatwiej dostępny jest Agios Stefanos, parking jest pod samym monastyrem ale on sam w sobie jest średnio ciekawy. Ja bym polecił Vaarlam i jednak Wielki Meteor. Dla mnie najfajniejszy był Agia Triada, ale do niego podejście było chyba najdłuższe.
bb84 napisał(a):przejazd "autobusem widokowym"

Widzieliśmy takie autobusy w Atenach, o ile nie utkniesz w korku :wink: to może być niezła opcja.
bb84 napisał(a):południe Peloponezu chciałbym najdalej zajechać na Elfanisos a po drodze Monemavsia.

No i to jest dobra koncepcja, ale jeszcze lepsza byłaby gdybyś innego dnia zrobił sobie wycieczkę do jaskiń Dirou i potem objechał półwysep Mani :idea:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 14.06.2014 19:26

mostotom napisał(a):Czy ktoś może zaznaczyć na mapie tą słynną plaże? Będę na Sithonii to bym chętnie się wybrał. Jak daleko jest do tej plaży od portu. Przeprawiłbym się bez samochodu, czy na tą plaże można pójść pieszo z portu czy trzeba autobusem. Ceny promu i rozkład autobusów na tej stronie znalazłem www.visitammouliani.com , autobusy tylko sobota, niedziela? Cena promu 2 E, samochód 10E.

Jeżeli chodzi o ceny promu to dokładnie już nie pamiętam ale na szczęście cena nie powalała ... :) ... chyba faktycznie coś koło 2 E. Samochód zostawiliśmy w Tripiti na darmowym parkingu a z portu na Ammouliani pojechaliśmy za każdym razem "bryczką" ... Naprawdę fajna sprawa, którą mogę polecić szczególnie dla dzieciaków. Starszy sympatyczny gość ( zazwyczaj ze swoim wnukiem ) jeździ tam i z powrotem ( ma swój rozkład jazdy o którym informuje ). W przewodniku Pascala jest info, że ta przyjemność kosztuje 8 E od osoby a od nas ( 2+2 ) wziął pierwszy raz 4 E ( tam i powrót ) a drugi raz 5 E ( też tam i powrót ) ... :)
Ma dwa konie - jeden to Monika ( czyt. Monika Lewiński ) a drugi to Michaił ( Michaił Gorbaczow ) ... :)
Szczególnie syn był mega szczęśliwy bo mógł powozić "bryczką" ... :)
Pozdrawiam.
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 14.06.2014 21:12

Grecja tonie Cro i nikt tam(może poza nielicznymi kurortami)z powodu wakacji nie śrubuje cen promów itd
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα