Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
remikrmk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) remikrmk » 29.05.2014 12:14

Na Mykonos lata easyjet z Berlina, więc możemy tam dolecieć i z tej wyspy popłynąc promem dalej, zwiedzać jej nie chcemy. Najbadziej interesuje nas dostępność noclegów na wyspach "w ciemno". Kwatery prywatne, żadne tam hotele itp. Chcemy lecieć w terminie 29.06 - 15.07. Jeśli ktoś był na cykladach w ciemno w tym terminie niech się odezwie, wszelkie rady mile widziane :)
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 06.06.2014 16:18

Witam
od "10 lat" wybieram się do Grecji... no i tym razem jestem najbliżej :)

Mam kilka pytań do znawców tematu wynikających bezpośrednio z mojego wstępnego planu.
wyjazd: ok 29 sierpnia -1 września

Planujemy na pierwszy ogień uderzyć na Halkidiki, i tam spędzić 7 dni w Toroni, cykam się jechać w ciemno więc szukałem na booking.com i stąd Toroni ( Sarti wydaje mi się ciekawsze jeśli chodzi o plaże ale nie było nic w moim targecie cenowym ) i tu pierwsze pytanie...

1. pokój 2 osobowy ( z aneksem kuchennym- konieczne) cena 35 euro, na oko jakieś 100/150m od morza. czy ta cena jest ok ? jak uważacie ? a może ktoś zna Toroni i coś napisze na temat tej lokalizacji?
http://www.booking.com/hotel/gr/studio- ... ni.pl.html

2. Saloniki - warto podskoczyć ?

W dalszym ciągu Plan zakłada jazdę na Peloponez ( po drodze Ateny) Xiropigado albo Paralio Astros hmmm sam nie wiem , ale przechodzę do pytania...
3. Może ktoś poleci jeszcze jakąś miejscowość w tym rejonie ? może np lepiej jednak od strony Tolo coś poszukać ??
4. I czy dobrym pomysłem jest w ten rejon jechać w ciemno? ( będzie to wypadał drugi tydzień września) czy nie ryzykować i coś "zabookingować" ? Trochę mnie ciągnie żeby na pałkę pojechać i zostać tam gdzie mi się spodoba ...

Tranzyt. Naczytałem się o granicy w Roszke że w weekendy kosmos ... i chciałem dopytać...
5. Czy WJAZD na Węgry w niedziele we wrześniu też może być morderczy?? czy raczej soboty są tylko takie ryzykowne ?

Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.

Ps czy ja źle liczę czy Diesel w Macedonii na dzień dzisiejszy kosztuje w okolicy 4,50zł ??????????????
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 06.06.2014 19:35

Bez obaw w tym terminie pojechałbym w ciemno. Tak w Macedonii jest dużo taniej ale to tylko jedno tankowanie.
Jak masz diesla przyjmij sobie 40gr. za km i zobaczysz że nie wielka będzie różnica jak wrócisz.
Winiety, opłaty na bramkach etc. szkoda sobie głowę zawracać , przyjmij 40gr za km. i już masz kalkulacje.
Jak cena oscyluje wokół 15 ojro/osobo-dzień to jest ok. a w tym terminie jestem przekonany że może być taniej. Mam tu na myśli clasic czyli 2+2 (lub 2+1) , dla dwóch osób 35 € uważam za dobrą cene.
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 06.06.2014 21:58

We wrześniu nie ma obawy o korzystne oferty noclegowe na Halkidiki. Daj znać w jakim terminie i ile osób, to pomogę wyszukać w cenie 40-50 Euro pokój 2-osobowy w hotelu w wyżywieniem śniadania+ obiadokolacje.
Przeważnie jest tzw. bufet - czyli dużo dobrego jedzenia.
Droga do Grecji jest długa, ale raczej dobra. W 2013 r. daliśmy radę z dziećmi 5 i 9 lat. Po drodze przystanek na baseny termalne na Węgrzech. O szczegóły pisz na mail.
Pozdrawiam,
Tomek
TJL
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TJL » 06.06.2014 22:24

Sprawdziłem na angielskich serwisach, z których korzystam - hotele na wrzesień są od 25 Euro/noc za pokój 2-osobowy z wyżywieniem na Kassandrze (tzw. I palec Halkidiki). Wybór duży.
Pozdrawiam,
Tomek
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 06.06.2014 23:50

bb84 napisał(a):...
2. Saloniki - warto podskoczyć ?
Tranzyt. Naczytałem się o granicy w Roszke że w weekendy kosmos ... i chciałem dopytać...
5. Czy WJAZD na Węgry w niedziele we wrześniu też może być morderczy?? czy raczej soboty są tylko takie

Witam
We wrześniu jechałbym na Roszke/Horgoś
a odnośnie Salonik jak jesteś tak blisko to czemu nie,ja nie żałuję wizyty w tym mieście

Pozdrawiam
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 07.06.2014 10:00

Wszystkim dziekuje za odzew.

Zaintrygowala mnie Kassandra i te ceny wrzesniowe... tylko czy tam jest tak ladnie i ciekawie jak zapowiada sie Sithonia ?
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 07.06.2014 10:17

bb84 napisał(a):Wszystkim dziekuje za odzew.

Na Twoim miejscu jechałbym w ciemno...we wrześniu jest o wiele mniej turystów
możesz sobie wybrać kwaterę i przypuszczam,że też możesz się trochę potargować
Pozdrawiam
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 07.06.2014 10:18

bb84 napisał(a):Wszystkim dziekuje za odzew.
Zaintrygowala mnie Kassandra ........

No to, żeby umilić Ci czas do września...
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 07.06.2014 16:02

osz Ty ! ale czad ! no coś pięknego tak polatać :)
pawelh
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelh » 07.06.2014 22:08

W ubiegłym roku w toroni na paczątku lipca płaciłem 40 euro,ale za 2+3.Apartament nazywa się Tsitsiriko.
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 08.06.2014 10:11

w 2011we wrześniu byłam w miejscowości Psakoudia (Halkidiki)z bp.N*****nn,Hotel Philoxenia.Bardzo korzystna oferta była-może teraz tez jeszcze coś jest.
Maciekssss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciekssss » 11.06.2014 09:55

STREET VIEW już jest dostępny w Grecji! :-)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 11.06.2014 11:05

Maciekssss napisał(a):STREET VIEW już jest dostępny w Grecji!

Potwierdzam - właśnie jadę po mojej tegorocznej trasie na Lefkadę ... :D ... trzeba się przygotować bo pozostało już niewiele czasu ... :D
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 11.06.2014 19:15

[quote="kmichal"]... trzeba się przygotować bo pozostało już niewiele czasu ... :D /quote]

...adrenalinka powoli rośnie...czyli tak jak u mnie...

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα