Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Grecja

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Niki*
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niki* » 14.02.2007 22:15

ups sorki :) nie zauwazyłam że on taki długi jest

usunełam
a wiecie może jak z promami z chorwacji do grecji, bo wybieając drogę w michelinie jest trasa która nagle z 18 robi się 40 godzin, o promach szukałam nic nie znalazłam a to najkrótsza droga.
W cro juz byłam straznie duzo razy więc postawnowiłam wybrac sie na te wakacje w czerwcu do grecji no i chcialam zahaczyć o durbovnik ;-) i właśnie czy z dubrovnika sa jakieś połączenia promowe do grecji?
:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.02.2007 22:28

Z tego co mi wiadomo - nie ma połączeń promowych z Dubrovnika i innych miast chorwackich do Grecji.
http://www.chorwacja24.eu/jadrolinija.asp
Niki*
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niki* » 15.02.2007 08:58

to wielka szkoda , bo byłaby całkeim interesująca droga przez cro;-)

W tym roku atakuję autkiem Peloponez ;-)
Także wczytuję się wnikliwie w wasze wyprawy !
pzdr
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 15.02.2007 16:48

Niki* napisał(a):to wielka szkoda , bo byłaby całkeim interesująca droga przez cro;-)

W tym roku atakuję autkiem Peloponez ;-)
Także wczytuję się wnikliwie w wasze wyprawy !
pzdr

ciekawe gdzie planujesz nocleg?
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 15.02.2007 17:35

Nie ma połączeń promowych z CRO do Grecji bo alternatywnie jest cross-coutry via Albania, a to o wiele ciekawsza propozycja dotarcia do Grecji z Chorwacji niż grzanie tyłka na promie.
lucy63
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lucy63 » 15.02.2007 18:44

U mnie też na warsztacie - opracowywanie trasy na Peloponez - i też się tu edukuję :wink:
Do Grecji zamierzamy dotrzeć przez Serbię i Macedonię - ale mądrze zaplanować samą Grecję - to już prawdziwa sztuka - im więcej czytam, tym większy dylemat :?
Pozdrawiam - Tych co już byli i Tych co dopiero planują :D
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 15.02.2007 21:46

A ja zastanawiam się , ile czasu ( godzin ) należy przeznaczyć na spokojne nasiąknięcie Meteorami. Tego, co podają w opisach wycieczek fakultatywnych z biur podróży nie biorę pod uwagę - mimo, że polskie, to brzmią trochę jak japońskie :) Może ktoś ma własne doświadczenia ?
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.02.2007 00:09

plavac napisał(a):A ja zastanawiam się , ile czasu ( godzin ) należy przeznaczyć na spokojne nasiąknięcie Meteorami. Tego, co podają w opisach wycieczek fakultatywnych z biur podróży nie biorę pod uwagę - mimo, że polskie, to brzmią trochę jak japońskie :) Może ktoś ma własne doświadczenia ?

Mnie to zajęło ok 5 godzin i było to tzw ostre tempo bo tego dnia miałem jeszcze przed sobą Riwierę Olimpijską (ostatnie moczenie nóg), ostani obiad i 1500 km do Krakowa...A zaczynałem ten najdłuższy dzień w Metsowie - dobre 100km górskich dróg przez Pindos od Meteorów...
W ok. 5 godzin objechaliśmy całe Meteory (na szczęście wszędzie da się dojechać autem), pstryknąłem z 300 fotek, zwiedziliśmy dokładnie 1 z kilkunastu klasztorów, jakieś zakupy (ikony) i w drogę. Żeby zwiedzić wszystkie klasztory to chyba trzebaby kilka dni... :?
Na mnie jednak większe wrązenie niż klasztory wywarła natura - te skały po prostu są niesamowite...
http://fotogalerie.pl/fotka/2741891171580537795,niezawodny,Meteory.htm
canon33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) canon33 » 16.02.2007 00:24

plavac napisał(a):A ja zastanawiam się , ile czasu ( godzin ) należy przeznaczyć na spokojne nasiąknięcie Meteorami. Może ktoś ma własne doświadczenia ?

Mogę pochwalić się, że pierwszy raz byłem w Grecji w 1980 roku. To była podróż! Jechaliśmy dacią, fiatem 125p i starym VW polo (czywiście o klimie nie było mowy). przez Rumunię i Bułgarię (po drodze w bułgarskich górach zwiedziłem Rylski Monastyr). W Grecji dominowały samochody NRD i czeskie (skody, wartburgi), a przynajmniej było ich dużo, co nas zaskoczyło.
Jak na ówczesne czasy był to juz przecież zgniły zachód.
Oczywiście zwiedziliśmy także Meteory. Należy pamiętać, że do tych najbardziej obleganych kalsztorów nie wpuszczają mężczyzn w krótkich spodniach. Ale w tych mniej zwiedzanych (też piękne i cudnie położone) można gratis wypożyczyć długie spodnie i jest OK. Mnie nie wpuścili do Metamorphozis, mimo, ze założyłem pożyczoną od żony długą spódnicę. :D Pozostali turyści mieli wiele radości, a mnie było smutno. :cry: :wink: Na zwiedzenie większej części klasztorów wystarczy jeden dzień (ok. 8 godzin). Większość z nich można było zwiedzać za darmo. Polecam.
Wtedy jechałem z przyczepą i nocowałem na kampach. Nie wiem jak obecnie prezentują się te obiekty i ile kosztuje podbyt. Może ktoś jest zorientowany.
I jeszcze jedna ciekawostka. Płatna autostrada miała tylko 2 pasy i szerokie pobocze. :) Widocznie zarabiali na turystach i pozostałe 2 pasy wybudowali za pobierane opłaty.
Czy ktoś rozważał może dojazd przez Bułgarię. Wtedy ta trasa była jedynie możliwa, ponieważ benzyna za dolary nie wchodziła w grę. W Rumunii przez Dunaj przeprawialiśmy sie promem, a paliwo w tych krajach nabywało się za talony. Ponieważ spóźnilismy się na prom, to noc spędziliśmy w kolejce , która składała się z kilkuset samochodów. Rano (w Ruminii) poszedłem kupić chleb i okazało się, że tez jest na kartki. Także mydło i wiele innych artykułów też kupowało się za te papierki. :wink:
Niki*
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niki* » 16.02.2007 09:01

ja bylam juz w grecji, ale nie samochodem.
Co do noclegów to zastawiam się czy szukać czy jechać w ciemno, a to dlatego że chcę jechać w czerwcu.

Co do trasy to chyba tez wybiorę Serbię i Macedonię
Taaak trzeba dobrze zaplanować pobyt w grecji na zwiedzanie + plażowanie - dlatego trzeba się przygotowywać juz teraz i zbierac info;-)
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 16.02.2007 09:21

Niki* napisał(a):ja bylam juz w grecji, ale nie samochodem.
Co do noclegów to zastawiam się czy szukać czy jechać w ciemno, a to dlatego że chcę jechać w czerwcu.

Co do trasy to chyba tez wybiorę Serbię i Macedonię
Taaak trzeba dobrze zaplanować pobyt w grecji na zwiedzanie + plażowanie - dlatego trzeba się przygotowywać juz teraz i zbierac info;-)

Kempingi czy apartamenty?
Dobry czas na urlop wybrałeś! Mi w tym roku chyba wypadnie jechać w połowie sierpnia :?
pozdr
Niki*
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niki* » 16.02.2007 10:32

chyba postawię na kempingi ponieważ chcę trochę pobyć na kefaloni a trochę na lądzie - ale jak planuję to od razu lepiej w tą pogodę lutową ;-)

a i jestem "ona" nie "on" :oops: :lool:

w moim związku - ja - kobieta - zajmuję się planowaniem, organizowaniem wakacji i wszelkich wyjazdów z uwzględenieniem każdego szczegółu typu dojazd atrakcje, bo to uwielbiam i tym żyję hehe ale dzięki temu już wiele zwiedziliśmy... :hut:
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 16.02.2007 11:08

Niki* napisał(a):chyba postawię na kempingi ponieważ chcę trochę pobyć na kefaloni a trochę na lądzie - ale jak planuję to od razu lepiej w tą pogodę lutową ;-)

a i jestem "ona" nie "on" :oops: :lool:

w moim związku - ja - kobieta - zajmuję się planowaniem, organizowaniem wakacji i wszelkich wyjazdów z uwzględenieniem każdego szczegółu typu dojazd atrakcje, bo to uwielbiam i tym żyję hehe ale dzięki temu już wiele zwiedziliśmy... :hut:

Popieram! Kempingi to jest to! Wydaje mi się, że w czerwcu spokojnie można jechać w ciemno.
Z planowaniem mam podobnie jak Ty :)
Przepraszam za "pomieszanie" płci :!: Może to dlatego, że ...w moim związku - ja - mężczyzna - reszta tak samo jak u Ciebie :wink:
pozdr
Niki*
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niki* » 16.02.2007 11:26

:mrgreen:

a wy gdzie planujecie do grecji jechać?
właśnie powiedziałam mojej połówce, że jedziemy peloponez i do kefaloni a on dobrze pojedziemy do Kafelkoni hehe, on jest z zamiłowania fotografem, więc korcą go te zabytki.

Własnie dzisiaj będę robić przykładową rozpiskę kosztów paliwa + opłat drogowych i wyszperam jakieś zdjęcia fajne, żeby się naoglądać :D
janusz.w.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 16.02.2007 12:38

Niki* napisał(a)::mrgreen:

a wy gdzie planujecie do grecji jechać?
właśnie powiedziałam mojej połówce, że jedziemy peloponez i do kefaloni a on dobrze pojedziemy do Kafelkoni hehe, on jest z zamiłowania fotografem, więc korcą go te zabytki.

Własnie dzisiaj będę robić przykładową rozpiskę kosztów paliwa + opłat drogowych i wyszperam jakieś zdjęcia fajne, żeby się naoglądać :D

Grecja kontynentalna była w 2003, więc w tym roku Kreta.
forum/viewtopic.php?t=14019
pozdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα